Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Komik od narodenia, ktorý priťahuje problémy: Eddie Murphy slávi 60-ku, má 10 detí s piatimi ženami

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Komikom bol odmalička a na strednej škole si komickými výstupmi už privyrábal. Vďaka živelnosti, výrečnosti a typickému smiechu sa americký herec Eddie Murphy, ktorý sa narodil 3. apríla 1961, nakoniec dostal až do Hollywoodu. Celosvetovú popularitu mu priniesla postava svojrázneho detektíva Axela Foleyho v sérii Policajt v Beverly Hills, potom sa ale občas v jeho filmografii objavili aj prepadáky a keď už nebudil pozornosť svojim herectvom, spoľahlivo "bodovali" jeho milostné avantúry.

Syn policajta a telefonistky sa narodil v Brooklyne ao otca so svojím starším bratom Charlesom vzápätí prišiel. Asi vo svojich 15 rokoch začal rodený komik napodobňovať svoje idoly Richarda Pryora a Billa Cosbyho a čoskoro sa už preslávil v televízii, kde účinkoval v relácii Saturday Night Live, a ako spevák. Jeho druhý album Eddie Murphy: Comedian bol napríklad v roku 1984 poctené cenou Grammy.

Na filmovom plátne úspešne debutoval v roku 1982 ako partner Nicka Nolteho v akčnej komédii 48 hodín. Nolte v úlohe neurvalého drsného policajta a Murphy ako väzeň, ktorý mu pomáha, vytvorili naozaj podarenú dvojicu a Murphy tak vyslal signál, že sa s ním musí počítať.

Nick Nolte a Eddie Murphy vo filme 48 hodín (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)
Zobraziť galériu (7)
Nick Nolte a Eddie Murphy vo filme 48 hodín (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)  (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)

Fenomenálny úspech sa dostavil už o dva roky neskôr, keď mal premiéru prvý diel voľnej série Policajt v Beverly Hills. Prvá časť zarobila v celom svete 316 miliónov dolárov a všetky tri diely, z ktorých poslednú mohli diváci prvýkrát zhliadnuť v roku 1994, vyniesli 713 miliónov dolárov.

Eddie Murphy v trháku Policajt v Beverly Hills (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)
Zobraziť galériu (7)
Eddie Murphy v trháku Policajt v Beverly Hills (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)  (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)

Po úspechu útlm a prepadáky

Po úspechu policajných komédií nastal v jeho kariére útlm, začiatok úspešného návratu znamenal Zamilovaný profesor (1996), v ktorom Murphy stvárnil sedem rolí naraz, čo mu vynieslo nomináciu na Zlatý glóbus. Zažiaril tiež v muzikáli Dreamgirls (2006), ktorý mu priniesol niekoľko cien a nomináciu na Oscara, či vo filme Cesta do Ameriky (1988), ktorý tento rok prichádza s pokračovaním.

Arsenio Hall a Eddie Murphy vo filme Cesta do Ameriky (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)
Zobraziť galériu (7)
Arsenio Hall a Eddie Murphy vo filme Cesta do Ameriky (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)  (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)

Sláva a rastúci stav jeho konta si ale postupne začali vyberať svoju daň. Murphy začal priťahovať škandály a podľa kritikov stratil súdnosť pri výbere scenárov. V uplynulých rokoch mu tak do filmografie pribudol rad prepadákov a niekoľko anticien Zlatá malina, v roku 2010 bol dokonca vyhlásený najhorším hercom desaťročia a o rok neskôr ho magazín Forbes vyhlásil za najpreplatenejšieho herca.

Totálnymi prepadákmi boli snímky Norbit (2007), kde si Murphy opäť zahral niekoľko rolí, alebo napríklad Zoznámte sa s Daveom (2008). Úspech príliš nemala ani presladená komédia Tisíc slov (2012) a potom sa Murphy na pár rokov stiahol do hereckého ústrania. V poslednej dobe má ale opäť plné ruky práce, stvárnil napríklad rolu komika Rudyho Raya Moorea v životopisnej snímke Volám sa Dolemite (2019), ktorý bol nominovaný na Zlatý glóbus.

Eddie Murphy pózuje pri plagáte k filmu Norbit (Zdroj: TASR/AP Photo/Chris Pizzello)
Zobraziť galériu (7)
Eddie Murphy pózuje pri plagáte k filmu Norbit (Zdroj: TASR/AP Photo/Chris Pizzello)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Chris Pizzello)

Na román by vydal aj jeho milostný život

Murphy bol 13 rokov ženatý s modelkou a herečkou Nicole Mitchellovou, s ktorou má päť detí. Rozviedli sa v roku 2006. O rok neskôr mu po šesťmesačnom romániku porodila dcéru bývalá členka britskej dievčenskej skupiny Spice Girls Melanie Brownová, keď jeho otcovstvo museli preukázať až testy. 

Eddie Murphy s vtedajšou manželkou Nicole v roku 2001 (Zdroj: TASR/AP Photo/Rene Macura)
Zobraziť galériu (7)
Eddie Murphy s vtedajšou manželkou Nicole v roku 2001 (Zdroj: TASR/AP Photo/Rene Macura)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Rene Macura)

Potom sa na ostrove Bora Bora v južnom Tichomorí symbolicky oženil s filmovou producentkou Tracey Edmondsovou, v USA ale svadbu nezlegalizovali s vysvetlením, že sa rozhodli zostať priateľmi. Od roku 2012 je Murphyho partnerkou modelka Paige Butcherová. Podľa dostupných zdrojov má Murphy celkom desať detí s piatimi rôznymi ženami.

Paige Butcherová a Eddie Murphy (Zdroj: TASR/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP, File)
Zobraziť galériu (7)
Paige Butcherová a Eddie Murphy (Zdroj: TASR/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP, File)  (Zdroj: TASR/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP, File)

V roku 1996 bola Murphyho hviezda umiestnená na hollywoodskom chodníku slávy. Murphy sa okrem hrania venuje aj dabingu a produkcii, svoj hlas napríklad prepožičal somárovi v úspešnej komédii Shrek.

Viac o téme: Eddie Murphy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu