Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kráľ komikov Vlasta Burian: Pôsobil ako dospelé dieťa! Dnes by robil geniálne stand-upy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Photo © Československý státní film)

Oceňovaná kniha Vlasta Burian - Život za smích z pera filmového historika, publicistu, scenáristu a pedagóga Pavla Taussiga sa dočkala audiopodoby. K 130. výročiu narodenia kráľa komikov, ktoré si pripomenieme 9. apríla, audioknihu vydal Supraphon.

Zároveň si ňou pripomína 90 rokov od vzniku pražskej scény v Jungmannovej ulici, kde ako prvé pôsobilo Divadlo Vlastu Buriana. "Dnes tu, v Pasáži Vlastu Buriana, nájdeme divadlo Komedie, ktoré je súčasťou Městských divadel pražských," informovala PR manažérka Adriána Čahojová.

Pôsobil na mňa ako dospelé dieťa

Taussig sa vo svojej publikácii venuje nielen obdobiu vrcholnej slávy Vlastu Buriana, ale tiež jeho krutému pádu z výšin po roku 1945, kedy zahanbený a zatracovaný bývalý kráľ komikov pôsobil ako pomocná sila v krkonošskej horskej chalupe. "V texte sa pracuje s množstvom listov pamätníkov nielen tohto povojnového zavrhnutia. Citované listy a spomienky prinášajú tiež nové poznatky o správaní a činnosti Vlastu Buriana počas okupácie," približuje Čahojová.

V novej nahrávke sprevádza rozporuplným životom prvorepublikovej hviezdy hlas herca Radúza Máchu a spomínané dobové listy načítali Václav Jílek a Vladana Brouková. "Keď som ešte ako dieťa občas sledoval filmy pre pamätníkov, vždy som na Vlastovi Burianovi najviac obdivoval ten jeho 'zápal do hry' a prívaly energie, ktorá z neho priam sršala. Pôsobil na mňa ako také dospelé dieťa, ktoré to všetko úprimne veľmi baví, bez zábran a ostychu pred čímkoľvek," spomína Mácha.

Robil by geniálne stand-upy

"V týchto filmoch pre mňa bol vždy úplným zjavením a v dobrom slova zmysle až niekým z iného vesmíru, vďaka komu sa ten čiernobielo uhladený filmový svet zrazu stával farebnejším. Myslím, že v súčasnej dobe by Vlasta Burian robil geniálne stand-upy a ľudia by ho opäť milovali," dodal k slávnemu komikovi a jeho filmovým počinom.

V bonusovej časti audioknihy si poslucháči môžu vypočuť 46 výstupov, piesní a skečov Vlastu Buriana tak, ako zostali zachované na gramoplatniach Ultraphonu a Supraphonu z rokov 1923 až 1957. Ponúka sa tak príležitosť vypočuť si vulkanickú činorodosť hviezdneho komika z 30. rokov a porovnať ju so zlomeným zrazeným umelcom z 50. rokov.

Viac o téme: Vlasta Burian
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu