Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Osudom skúšaný sympaťák má 80: Bol dvakrát ženatý, tretiu lásku mu vzala rakovina! Sám s ňou bojoval

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Photo © Paramount Pictures)

Americký herec Ryan O'Neal, ktorý 20. apríla oslávil osemdesiatiny, sa preslávil predovšetkým hlavnou rolou v melodráme Love Story, ale aj vďaka komediálnym rolám, ktoré vytvoril po boku Barbry Streisandovej alebo svojej dcéry Tatum O'Nealovej (napr. Papierový mesiac). Často sa uplatnil aj v akčných dobrodružných filmoch.

O'Neal sa narodil ako Charles Patrick Ryan O'Neal v umeleckej rodine, otec bol scenárista, matka herečka. Pri filme začínal ako kaskadér, počas štúdií herectva sa živil aj ako strážca alebo vodič a vrcholovo sa venoval amatérskemu boxu. 

Ryan O'Neal (Zdroj: Photo © YLE)
Zobraziť galériu (5)
Ryan O'Neal (Zdroj: Photo © YLE)  (Zdroj: Photo © YLE)

Medzinárodnú popularitu mu zaistilo víťazstvo v konkurze na hlavnú úlohu do filmu Love Story režiséra Arthura Hiller. Úloha zamilovaného študenta Olivera Barretta, ktorého študentská láska už ako jeho manželka zomiera na leukémiu, mu vyniesla v roku 1970 nomináciu na Oscara.

Ryan O'Neal a Ali MacGraw v snímke Love Story (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)
Zobraziť galériu (5)
Ryan O'Neal a Ali MacGraw v snímke Love Story (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)  (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)

S Barbra Streisandovou si zahral v snímkach ...a čo ďalej, doktor? alebo Žena v ringu. Vďaka svojej športovej príprave bol často obsadzovaný aj do akčných dobrodružných snímok (Zelený ľad, Vodič). Chválu kritiky si vyslúžil napríklad titulnou rolou írskeho dobrodruha v trojhodinovej historickej dráme Stanleyho Kubricka Barry Lyndon.

Ryan O'Neal vo filme Barry Lyndon (Zdroj: Photo © Warner Bros.)
Zobraziť galériu (5)
Ryan O'Neal vo filme Barry Lyndon (Zdroj: Photo © Warner Bros.)  (Zdroj: Photo © Warner Bros.)

Tretiu lásku mu vzala rakovina, sám s ňou bojoval

O'Neal bol dvakrát ženatý, tretia svadbu chystal so svojou dlhoročnou priateľkou herečkou Farrah Fawcett, ktorá však v roku 2009 zomrela na rakovinu. Pomer mal napríklad aj s herečkou Ursulou Andressovou. Má štyri deti, z ktorých väčšina sa tiež venuje herectvu. 

Ryan O'Neal v roku 2017 v seriáli Kosti (Zdroj: Photo © 20th Century Fox Television)
Zobraziť galériu (5)
Ryan O'Neal v roku 2017 v seriáli Kosti (Zdroj: Photo © 20th Century Fox Television)  (Zdroj: Photo © 20th Century Fox Television)

S prvou manželkou, herečkou Joannou Moore má dcéru Tatum, ktorá sa v roku 1974 stala najmladšou držiteľkou Oscara, a syna Griffina. So svojou druhou manželkou Leigh Taylor-Youngovou má syna Patricka a matkou syna Redmond bola Farrah Fawcett. O'Neal bojoval s leukémiou či rakovinou prostaty.

Viac o téme: Ryan O'Neal
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu