Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Známy český herec šokuje: Stane sa prezidentom? Miloš Zeman bojuje o pozíciu

Marek Eben Zobraziť galériu (3)
Marek Eben (Zdroj: TASR/M Bohdan Kopčák)

Budúcim českým prezidentom by podľa Čechov mal byť herec, moderátor a hudobník Marek Eben. Ukázali to výsledky prieskumu, ktorý v marci a apríli uskutočnila agentúra STEM. Zisťovalo sa, ako Česi vnímajú súčasnú hlavu štátu, aj to, kto by mal súčasného prezidenta ČR Miloša Zemana nahradiť, informoval v piatok webový spravodajský portál Novinky.cz.

Ebenovo meno sa vykryštalizovalo v prieskume vďaka tomu, že ho ľudia najčastejšie spontánne uvádzali ako odpoveď na otázku, kto by mal byť budúcim českým prezidentom. Ako najvhodnejšieho kandidáta ho uviedlo 16 percent ľudí. Na druhom mieste ľudia menovali senátorku Miroslavu Němcovú (12 percent), tretí skončil bývalý náčelník Generálneho štábu armády ČR a predseda vojenského výboru NATO Petr Pavel (desať percent).

Za nimi sa umiestnili adepti, ktorí sa už o post hlavy štátu uchádzali - senátori Jiří Drahoš a Marek Hilšer by podľa prieskumu dostali zhodnú podporou na úrovni deviatich percent. Ďalšieho senátora Pavla Fischera, rovnako ako šéfku Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť (SÚJB) Danu Drábovú uviedlo osem percent ľudí. V prvej desiatke figuruje ešte predseda ústavného súdu Pavel Rychetský, pražská hlavná prokurátorka Lenka Bradáčová (zhodne sedem percent) a predseda Senátu Miloš Vystrčil (šesť percent).

Kandidatúru vylučuje

"Dlhodobo je menej zmieňovaný súčasný český premiér Andrej Babiš, ktorý bol ešte v septembri 2019 jednoznačne na špici," konštatovala agentúra STEM. "Pre kandidátov je dôležitá predovšetkým celoštátna znalosť a aspoň čiastočná prijateľnosť. V predchádzajúcich etapách vzbudilo ohlas napríklad nečakané meno Marka Ebena, ktorý sa teraz dostal na prvú priečku. Môže to byť čiastočne dôsledkom hnevu z politiky. Sám pán Eben kandidatúru vraj vylučuje, ale ako vidíme, bol by z hľadiska možného volebného výsledku veľmi relevantným kandidátom," zhodnotil výsledky prieskumu Jan Burianec zo STEM-u.

Marek Eben
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/TASR - Mária Ďurčeková)

Respondenti sa mohli vyjadriť aj k aktivitám prezidenta Zemana. Ten si v porovnaní s vlaňajšou jeseňou pohoršil vo všetkých šiestich sledovaných ukazovateľoch. Celkovo si za svoje počínanie vyslúžil od ľudí priemernú známku 3,8. Na jeseň to bolo 3,6.

Priemernou známkou 3 ho respondenti ocenili za využívanie prezidentských právomocí. V ostatných oblastiach, ako je záujem o problémy občanov, obhajoba českých záujmov v zahraničí, vystupovanie na verejnosti, riešenie sporov na politickej scéne či aktivita v čase koronavírusovej krízy, zodpovedá jeho hodnotenie na školskej stupnici známke 4.

Viac o téme: Marek Eben
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu