Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Smutná správa z Francúzska: Vo veku 78 rokov zomrel predstaviteľ slávneho komisára

Yves Rénier
Yves Rénier (Zdroj: profimedia)

Vo veku 78 rokov zomrel francúzsky herec a režisér Yves Rénier, ktorý bol od polovice 70. rokov minulého storočia známy predovšetkým ako predstaviteľ seriálového komisára Moulina.

Veľkú popularitu si táto kriminálna séria získala tiež v Československu. Rénier zomrel v dôsledku srdcovej príhody vo svojom dome v Neuilly-sur-Seine neďaleko Paríža, oznámila agentúre AFP hercova manželka.

Yves Rénier debutoval ako filmový herec v roku 1961 v jednej z filmových adaptácií slávneho románu Alexandra Dumasa Gróf Monte Christo. V roku 1965 účinkoval v úspešnom seriáli Belphégor po boku speváčky Juliette Gréco, ale skutočne sa preslávil až v seriáli Komisár Moulin, ktorého prvé diely vznikli v roku 1976 a posledný mal premiéru v roku 2008. Medzitým Rénier hral aj v niekoľkých filmoch.

V československej televízii sa kriminálna séria o parížskom komisárovi Moulinovi objavila iba tri roky po francúzskej premiére. Diváci majú Réniera spojeného s hlasom dabéra Miroslava Moravca.

V posledných rokoch bol Rénier obsadený napríklad do úspešného televízneho filmu o Jacqueline Sauvageovej. Táto žena bola v roku 2014 odsúdená na desať rokov väzenia za to, že loveckou puškou zastrelila muža, ktorý ju desiatky rokov tĺkol. Francúzsky prezident François Hollande jej v roku 2016 udelil milosť.

Viac o téme: Yves RénierKomisár Moulin
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu