Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Skvelá česká herečka, ktorú milujeme v rozprávkach aj komédiách: Má už 70, zažila detský domov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

Herečka Naďa Konvalinková, ktorá 18. apríla oslávila sedemdesiatiny, hrá vo filme už od svojich 20 rokov, účinkuje aj v divadle a rozhlase. Začínala rolami naivných dievčat, neskôr sa dostávala do prevažne komediálnych úloh. Patrí aj k vyhľadávaným dabingovým herečkám.

Pražská rodáčka začínala po absolvovaní DAMU (študovala v ročníku spolu Borisom Rosnerom či Evou Jakoubkovou) najprv v Divadle JK Tyla v Plzni, potom prešla do Městských divadel pražských. Vo filmoch hrala od začiatku 70. rokov, napríklad v snímkach Ženy v ofsajdu, Honza málem králem alebo Adéla ještě nevečeřela. 

Michal Dočolomanský a Naďa Konvalinková v snímke Adéla ještě nevečeřela (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)
Zobraziť galériu (3)
Michal Dočolomanský a Naďa Konvalinková v snímke Adéla ještě nevečeřela (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)  (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

Často bola obsadzovaná v rozprávkach, napríklad v Nesmrteľnej tete, Čarovnom mešci či vo filme Lotrando a Zubejda. Teraz hosťuje v niekoľkých pražských divadlách, pôsobí v rozhlase aj v televízii, najmä v programoch pre deti.

Ako patrónka Nadačného fondu Rozum a Cit sa rozhodla spojiť svoju tvár a osobnosť s propagovaním pomôcť pre opustené deti, sama bola po rozvode rodičov zhruba rok v detskom domove. S bývalým manželom Oldřichom Kaiserom má dcéru Karolínu.

Oldřich Navrátil a Naďa Konvalinková v komédii Po čem muži touží z roku 2018 (Zdroj: Photo © CinemArt)
Zobraziť galériu (3)
Oldřich Navrátil a Naďa Konvalinková v komédii Po čem muži touží z roku 2018 (Zdroj: Photo © CinemArt)  (Zdroj: Photo © CinemArt)

Viac o téme: Naďa Konvalinková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu