Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Najlepší predstaviteľ Poirota? Vybrala si ho sama rodina Agathy Christie! 45 rokov je verný jedinej

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Photo © Carnival Films)

Britský herec David Suchet, narodený 2. mája 1946, začínal svoju kariéru na regionálnych javiskách, v slávnej Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti potom stvárnil niekoľko klasických postáv. Životnou filmovou rolou tohto londýnskeho rodáka je bezpochyby belgický detektív Hercule Poirot z diel Agathy Christie. Mnohí fanúšikovia diela "anglickej kráľovnej zločinu" Sucheta považujú za najlepšieho predstaviteľa Poirota, a to ho predtým stvárnil napríklad aj hviezdny Peter Ustinov.

Suchet sa ako slávny Poirot predstavil v asi siedmich desiatkach televíznych filmov. Prvá séria sa začala vysielať v roku 1989, "Poirotov posledný prípad" sa na obrazovkách objavil o 24 rokov neskôr. Najslávnejšia Suchetova filmová postava je samozrejme radená medzi "kľuďasov", Suchet ale vždy tvrdil, že má rád oba typy postáv. 

Divákom tento sympatický herec, ktorý má nielen vďaka Poirotovi početnú základňu fanúšikov aj v Česku a na Slovensku, tak napríklad prekvapil presvedčivým stvárnením teroristu v snímke Boeing 747 v ohrození z roku 1996.

David Suchet v snímke Boeing 747 v ohrození (Zdroj: Photo © 1996 Warner Bros.)
Zobraziť galériu (5)
David Suchet v snímke Boeing 747 v ohrození (Zdroj: Photo © 1996 Warner Bros.)  (Zdroj: Photo © 1996 Warner Bros.)

Sucheta si vybrala za Poirota rodina Agathy Christie

Suchetov ješitný detektív s vajcovou hlavou, povestnými navoskovanými fúzami, tými najlepšími spôsobmi a mravmi a nesmierne schopnou "šedou kôrou mozgovou" by kráľovnej detektívok Agathe Christie (1890-1976) určite urobil radosť. Veď Sucheta si vybrala priamo jej rodina. Tiež herec sám toho pre úspech veľa urobil, vrátane nácviku akcentu, kostýmov alebo typickú cupitavú chôdzu. 

Samozrejme tiež hltal romány s Poirotom, čo sa mu vyplatilo. Vernými pomocníkmi filmového Poirota boli aj ďalšie postavy, ktoré sa objavujú v knihách Agathy Christie, ako je niekedy ľahko natvrdlý, ale sebavedomý aj dobrácky inšpektor Japp, Poirotov verný pomocník a priateľ kapitán Hastings alebo snaživá slečna Felicity Lemonová.

David Suchet ako Hercule Poirot (Zdroj: Photo © Granada Television)
Zobraziť galériu (5)
David Suchet ako Hercule Poirot (Zdroj: Photo © Granada Television)  (Zdroj: Photo © Granada Television)

Na rodný Londýn nedá dopustiť, s hraním začal v divadle

David Suchet sa narodil v Londýne, na ktorý nedá dopustiť. Jeho otec, ktorý sa narodil v Johannesburgu ako potomok litovských židovských prisťahovalcov, bol uznávaným gynekológom. Matka, napoly Angličanka a napoly ruská židovka, bola herečka. Suchet má dvoch bratov.

Vyštudoval Londýnsku akadémiu hudby a dramatického umenia (LAMDA) a s hraním začal v malom divadle Watermill v osade Bagnoro v grófstve Berkshire. V roku 1973 sa stal členom Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti, kde stvárnil niekoľko klasických postáv a niekoľkokrát bol nominovaný na prestížnu britskú divadelnú cenu Laurenca Oliviera. Vďaka svojmu výraznému typu nikdy nepočítal s milovníkmi, kritika veľmi oceňovala jeho londýnskeho Jaga v Othellovi alebo Salieriho v Amadeovi na newyorskej Broadwayi.

Vo filme sa začal objavovať od 70 rokov

Vo filme sa začal objavovať od 70. rokov a počas svojej kariéry vytvoril celú škálu výnimočných postáv. Zahral si napríklad zakladateľa psychoanalýzy Sigmunda Freuda, jedného z hlavných vynálezcov vodíkovej bomby Edwarda Tellera alebo hlavného hrdinu románu Jamesa Joycea Odysseus Leopolda Blooma.

V televíznom filme Večera pre trinástich z roku 1985 si najslávnejší filmový Poirot dokonca zahral inšpektora Jappa. Poirotom bol v tejto snímke jeho najväčší konkurent v pomyselnej bitke o najlepšieho Poirota Peter Ustinov. Svoj výkon však označil za najhorší vo svojej kariére, paradoxne mu ale pomohol k úlohe Poirota.

David Suchet a Faye Dunaway vo filme Večera pre trinástich (Zdroj: Photo © CBS Entertainment Production)
Zobraziť galériu (5)
David Suchet a Faye Dunaway vo filme Večera pre trinástich (Zdroj: Photo © CBS Entertainment Production)  (Zdroj: Photo © CBS Entertainment Production)

V roku 2008 bol pri udeľovaní medzinárodných televíznych cien Emmy vyhlásený najlepším hercom za životopisný seriál Maxwell, kde stvárnil titulnú postavu britského mediálneho magnáta Roberta Maxwella.

David Suchet ako Robert Maxwell (Zdroj: Photo © British Broadcasting Corporation)
Zobraziť galériu (5)
David Suchet ako Robert Maxwell (Zdroj: Photo © British Broadcasting Corporation)  (Zdroj: Photo © British Broadcasting Corporation)

Nielen za svoje herectvo dostal Suchet od britskej kráľovnej Alžbety II. Rád britského impéria. "Zverila sa mi, že jej robí mimoriadnu radosť fakt, že práve mne môže odovzdať rád, a to kvôli potešeniu, ktoré som jej aj jej rodine a tiež národu priniesol Poirotom," povedal s hrdosťou tento milovník Giuseppa Verdiho, ktorý je už 45 rokov šťastne ženatý s herečkou Sheilou Ferrisovou. Sympatický pár má dcéru a syna.

Viac o téme: David SuchetPoirot
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu