Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odmietala kráčať v šľapajách slávneho otca: No keď to urobila... Kto je sesternica Nicolasa Cagea?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Americká režisérka, scenáristka a herečka Sofia Coppolová, ktorá 13. mája oslávila päťdesiatku, dlho odmietala kráčať v stopách svojho slávneho otca, oscarového režiséra Francisa Forda Coppolu. Vyskúšala okrem iného fotografovanie, návrhy kostýmov či herectvo. Keď sa ale nakoniec dala na dráhu predurčenú génmi, zožala nebývalý úspech. Za film o vzťahoch topiacich v prázdnote moderného života Stratené v preklade získala Oscara za scenár a za snímku Odnikiaľ niekam (Somewhere) dostala v Benátkach Zlatého leva (ako prvá Američanka).

Sofia Carmina Coppolová sa narodila v New Yorku. Už ako dieťa si v roku 1972 zahrala v prvom filme z najslávnejšej otcovej série Kmotr. V roku 1990 stvárnila Mary Corleoneovú v záverečnom dieli tejto mafiánskej ságy, za čo ale dostala dve Zlaté maliny (cena za najhoršie výkony udeľovaná v predvečer Oscarov). Objavila sa aj v ďalších otcových filmoch - kriminálnom Retro Cotton Club a komédii Peggy Sue sa vydala. V oboch hral tiež jej bratranec Nicolas Cage.

Sofia Coppolová v snímke Krstný otec III. (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)
Zobraziť galériu (3)
Sofia Coppolová v snímke Krstný otec III. (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)  (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)

Sofiiným celovečerným režijným debutom sa stala v roku 1999 mysteriózna dráma Samovraždy panien, ku ktorému napísala aj scenár podľa románu Jeffryho Eugenidesa. Podľa vlastného scenára nakrútila v roku 2003 romantickú drámu Stratené v preklade, v ktorom hlavné úlohy stvárnili Scarlett Johanssonová a Bill Murray a ktoré získalo tri Zlaté glóbusy a štyri nominácie na Oscara. Coppolová za neho bola tiež ako prvá Američanka nominovaná na Oscara za réžiu. Jej film Marie Antoinette (2006) bol ocenený Oscarom za kostýmy. 

Režisérka  Sofia Coppola drží  Zlatého leva, ktorého získala za najlepší film Somewhere počas 67. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Benátkach (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini)
Zobraziť galériu (3)
Režisérka Sofia Coppola drží Zlatého leva, ktorého získala za najlepší film Somewhere počas 67. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Benátkach (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini)

Zatiaľ jej posledným filmom je snímka V úskalí, v ktorom si opäť zahral Bill Murray. V roku 2011 sa Coppolová vydala za francúzskeho rockového speváka Thomasa Marsa, s ktorým má dve dcéry.

Viac o téme: Sofia Coppolová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu