Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obľúbený večerníček slávi 45 rokov: Maxipes Fík si získal aj dnešnú generáciu, kto za ním stojí?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Photo © Česká televize)

Maxipes Fík, obľúbená postava českých večerníčkov, sa prvýkrát objavil na televíznych obrazovkách pred 45 rokmi, 14. mája 1976. Veselé príbehy hovoriaceho, chlpatého a trochu prerasteného psa Fíka a jeho priateľky Aji si čoskoro získali obľubu nielen u detských, ale aj u dospelých divákov, a ich poetike a humoru podliehajú stále nové a nové generácie tých najmladších. Úspešné sú aj zvukové nosiče.

Za svoje výsostné postavenie medzi večerníčkmi môže Maxipes Fík, ktorý vie riadiť auto a chodil aj do školy, ďakovať svojim tvorcom. Pri tvorbe seriálu sa totiž zišla naozaj hviezdna zostava umelcov. Autorom Maxipsa Fíka bol spisovateľ Rudolf Čechura, ktorého prenasledoval komunistický režim, jeho podobu vytvoril výtvarník Jiří Šalamoun, všetky postavy v Česku nezameniteľne nahovoril herec Josef Dvořák, hudbu k večerníčku zložil skladateľ a spevák Petr Skoumal a réžie sa ujal Václav Bedřich.

"Keď som to nahováral, doslova som sa kochal tým, že som pri tom. Šťastím som sa tetelil a vôbec si neuvedomoval, že možno už ani nič pôvabnejšieho nedostanem do ruky," zaspomínal Josef Dvořák v roku 2014 po úmrtí Rudolfa Čechuru. Ten vlastne vďaka úspechu seriálu aj v zahraničí mohol opäť začať tvoriť. 

Obľúbený večerníček slávi 45
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Photo © Česká televize)

Po roku 1969 bol totiž spisovateľ z politických dôvodov prepustený z redakcie časopisu Věda a technika mládeži a potom navrhol pre televíziu "nevhodný" večerníček a hrozilo, že bude musieť sa písaním skončiť. Skúsil teda niečo "neutrálneho" a vyšlo to. "So psami som mal bohaté skúsenosti. Sám som ich niekoľko vlastnil," spomínal.

Predobrazom pre Fíka bol skutočný bobtail Šalamonovej rodiny

Podľa Čechuru sa Fík narodil v Ahníkove neďaleko Kadane. Obec, v ktorej Čechura učil, však musela ustúpiť ťažbe uhlia a Fíkové narodeniny sa tak každoročne oslavujú v Kadani. V tomto meste sa dokonca nachádza Nábrežie Maxipsa Fíka.

Za jeho podobou stojí jeden z najvýznamnejších ilustrátorov druhej polovice 20. storočia Jiří Šalamoun. "Malo to byť chlpaté a veľké," spomínal Šalamoun na zrod svojej najslávnejšej postavičky. Predobrazom pre Fíka bol podľa Šalamouna skutočný bobtail jeho rodiny. Josef Dvořák okrem Maxipsa Fíka nahovoril aj napríklad Boba a Bobka či Príbehy včelích medvedíkov.

Viac o téme: Maxipes Fík
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu