Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko natočí vo vesmíre prvý celovečerný film: TÁTO herečka tam poletí, čaká ju špeciálny výcvik

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/NASA via AP, Photo © Nashe Kino)

Ruský režisér Klim Šipenko a herečka Julija Peresildová sa 5. októbra z kozmodrómu Bajkonur vydajú na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), aby tam natáčali film s pracovným názvom Vyzov (Výzva). O výbere tejto dvojice v konkurze informovala ruská vesmírna agentúra Roskosmos, ktorá 36-ročnú herečku a o rok staršieho režiséra zaradí medzi ostatných členov posádky vesmírnej lode Sojuz MS-19.

O deji filmu ani o úlohe, ktorú má stvárniť Peresildová, zatiaľ nie sú známe žiadne podrobnosti. Ako ona, tak Šipenko majú za sebou konkurz, počas ktorého boli posudzovaní z umeleckého i zdravotného hľadiska.

Julija Peresildová pôjde do vesmíru (Zdroj: Photo © Kosmos film)
Zobraziť galériu (3)
Julija Peresildová pôjde do vesmíru (Zdroj: Photo © Kosmos film)  (Zdroj: Photo © Kosmos film)

Jedným z producentov chystanej snímky je Dmitrij Rogozin, šéf Roskosmosu. Ďalej sa na ňom podieľa ruská televízia Prvý kanál a ruské filmové štúdio Yellow, Black and White. Šipenko pred štyrmi rokmi nakrútil oceňovanú snímku odohrávajúcu sa vo vesmíre. Film Saľut-7 je o záchrane rovnomennej orbitálnej stanice, nad ktorou Sovietsky zväz v polovici 80. rokov stratil kontrolu. Predvlani natočil Šipenko komédiu Sedlák, ktorá sa stala najvýnosnejším ruským filmom. 

Filmová a divadelná herečka Peresildová doteraz hrala napríklad v snímkach Kraj a Zajatec režiséra Alexeja Učiteľa. Hlavnú úlohu stvárnila aj vo vojnovej dráme Bitka o Sevastopoľ. Špeciálny výcvik pre účastníkov kozmického letu začne 1. júna, čaká ich okrem iného tréning na centrifúge, vibračnom stroji alebo výcvik zaobchádzania s padákom.

Julija Peresildová v snímke Bitka o Sevastopoľ (Zdroj: Photo © Lizard Cinema Trade)
Zobraziť galériu (3)
Julija Peresildová v snímke Bitka o Sevastopoľ (Zdroj: Photo © Lizard Cinema Trade)  (Zdroj: Photo © Lizard Cinema Trade)

Americká vesmírna agentúra NASA minulý rok taktiež oznámila, že na Medzinárodnej vesmírnej stanici natočí film, ktorého hlavnú postavu má stvárniť herec Tom Cruise.

Viac o téme: RuskoJulija PeresildováVyzov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu