Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Živelná "Janžurka" má 80: Skvelá komička a gejzír energie! Čaká ju veľké sólo, kvôli kráľovnej schudla 12 kíl

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: csfd.cz/DM Production)

Široký register výrazov a gejzír energie robí z Ivy Janžurovej jednu z najobľúbenejších českých herečiek už bezmála pol storočia. V očiach národa je jednoducho "Janžurkou" - sympatickou, mierne pojašenou bytosťou z dodnes mnohých obľúbených komédií. S prehľadom však zvláda aj vážne a náročné úlohy. Na prahu osemdesiatin, ktoré oslávi v stredu 19. mája, natočila film o sebe, ktorý režírovala jej dcéra Theodora Remundová.

Oslavou jej jubilea bude aj nová inscenácia Divadla Kalich pod názvom Pustite ma von! francúzskeho autora Jeana-Marie Chevreta, ktorá jej ponúka veľké sólo. Bude ju tiež režírovať Remundová, a zároveň si po boku svojej matky zahrá menšiu úlohu.

Veľká výzva

Veľkou výzvou bola pre Janžurovú i úlohy Alžbety v divadelnej hre scenáristu a dramatika Petera Morgana Audiencia u kráľovnej. Režírovala ju Alice Nellis a práve teraz sa v Stavovskom divadle pripravuje jej televízny záznam. Štúdiu samotnej kráľovnej Alžbety venovala herečka veľa času. Čítala si o nej, študovala ju na internete, jej chôdzu, pohyby, držanie hlavy. Dokonca kvôli úlohe schudla skoro 12 kíl. "Nechcela som to kráľovnej pokaziť," uviedla.

Živelná
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Česká televízia)

Ďalšiu veľkú ženskú postavu Sarah Bernhardtovú hrá v predstavení Božská Sarah v divadle Kalich. Starnúcu herečku, ženu z plagátov Alfonza Muchu, ktorá dokonale rozumie úpadku tela a smrteľnosti celebrity, stvárnila Janžurová opäť v réžii Alice Nellis.

Kvôli Teroristke sa musel naučiť robiť so zbraňou

Na filmovom plátne si nedávno zahrala slušnú staršiu dámu, ktorá berie spravodlivosť do svojich rúk, v čiernej komédii Teroristka z roku 2019. Scenár jej Radek Bajgar napísal priamo na telo a Janžurová sa kvôli tomu musela naučiť zaobchádzať so zbraňami. "Som rada, že už viem, ako nabiť, ako vyhodiť vystrelené náboje. Keďže sa ten záber veľakrát opakoval, naučila som sa to aj dobre," opísala svoju skúsenosť s brokovnicou. V úlohe zaujala kombináciou krehkej neobratnosti a odhodlanej sily.

Na konte má viac ako 350 filmov, inscenácií a seriálov

Celkovo Janžurová natočila viac ako 350 filmov, televíznych inscenácií a seriálov. Medzi najslávnejšie patrí Penzión pre slobodných pánov alebo Svadba ako remeň Jiřího Krejčíka, Petrolejové lampy a Morgiana Juraja Herza, Kočiar do Viedne Karla Kachyňu, Pane, vy ste vdova Václava Vorlíčka a filmy Alice Nellis Ene bene a Výlet.

Gestá a reč Ivy Janžurovej sú tak výrazné a typické, že niekedy nie je poznať, kedy hrá a kedy hovorí normálne. "Jiří Krejčík hovoril, že mám tridsaťkrát viac mimických svalov v tvári ako normálny človek," podotýka. Napriek svojmu expresivnímu prejavu "na pľaci" je v súkromí osobou skôr tichou a introvertnou. Hovorí, že po predstavení sedí a trápi sa chybami, ktoré urobila.

Ty filmovať nebudeš

"Ty filmovať nebudeš," hovorili rodáčke zo Žirovníc pri štúdiách na pražskej DAMU. Počúvala, že nie je dosť fotogenická na film, že by sa mala zamerať na divadlo, ale počítať s tým, že v ňom uspeje až niekedy po štyridsiatke. Že je dobrá, ukázala už za pár rokov. Po škole nastúpila v Liberci a odtiaľ sa vzápätí vrátila do Prahy na Vinohrady, kde hneď prvú sezónu dostala rolu Jany z Arku a začalo sa hovoriť o veľkom talente. Krátko potom jej Kachyňa zveril hlavnú úlohu v dráme Koč do Viedne.

V roku 1968 si trochu zavarila tým, že spolu s Martou Kubišovou vítali Alexandra Dubčeka a nasledovali sankcie. "Bola som z tých rôznych zákazov stuhnutá, ulietavali mi včely," spomína. "Mala som aj obdobie, kedy som na javisku zabúdala text. Stávalo sa, že som zrazu trčala na javisku, nevedela som, čo hrám a kde som."

Životný partner

V tej dobe sa jej veľmi nedarilo ani v súkromí. Vzala si kameramana Jana Eisnera, ale onedlho sa rozviedli a jej celoživotným partnerom sa neskôr stal herec a režisér Stanislav Remunda, s ktorým má dve dcéry Sabinu a Theodoru, takisto herečky. Medzi najobľúbenejšie komičky ju zaradila nesmrteľná komédia Světáci Zdeňka Podskalského z roku 1969, kde si po boku Jiřiny Bohdalovej a Jiřiny Jiráskovej zahrala jedno z troch ľahkých dievčat.

Bohaté 70. roky

Sedemdesiate roky pre ňu znamenali veľa príležitostí vo filme: Marečku, podejte mi pero, Pane, vy ste vdova, Zajtra to roztočíme, miláčik, Což takhle dát si špenát, Hodíme sa k sebe, miláčik ?, Ja to teda beriem, šéfe. Tiež seriál Nemocnica na okraji mesta, kde hrala nezabudnuteľnú sestru Huňkovú, papuľnatú, trochu naivnú, ale divákmi milovanú.

Do Národného divadla, kde hrá dodnes, nastúpila v roku 1987. Za tú dobu dostala Cenu Thálie a Cenu Alfréda Radoka. Má tiež České levy za hlavné úlohy vo filmoch Čo chytíš v žite a Výlet. A medailu Za zásluhy o štát. V roku 2015 dostala na festivale v Karlových Varoch cenu za mimoriadny prínos českému filmu. Bola uvedená do Dvorany slávy TýTý.

Úlohy sa herečka, ktorej všetci jej známi vrátane dcér hovoria zásadne Ivuška, najčastejšie učí pri práci na záhrade, keď pleje a okopáva. Je členkou spolku Dámy vína, má rada ručné práce a je značne technicky zdatná. Popularita jej nerobí problémy, proste si na ňu zvykla. Zároveň je ale rada sama. "Radšej by som teraz žila tak nejako sama so sebou. Som v podstate samotárka a tomu, aby som mohla byť sama so sebou, obetujem veľa nočných hodín," prezradila.

Viac o téme: Iva Janžurová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu