Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nadčasová groteska oslavuje neuveriteľné jubileum: Stala sa zásadným dielom kinematografie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Charlie Chaplin)

Dlhometrážny debut legendy nemého filmu Charlieho Chaplina - kultová snímka Kid - oslavuje 100 rokov od svojho uvedenia. Pri tejto príležitosti prináša Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) tri výnimočné filmy svetovej kinematografie - Kid, Psí život a Cirkus.

Chaplinova dlhometrážna prvotina Kid je nadčasová groteska o ľudskosti, čistom cite a o tom, ako prišiel chudobný tulák Charlie k opustenému dieťaťu. "Snímka je jedným z najznámejších a najoceňovanejších titulov režiséra a radí sa tak k zásadným dielam svetovej kinematografie," dodala Mandincová k uvedeniu ikonického nemého filmu.

Nadčasová groteska oslavuje neuveriteľné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Chaplin: Genius of the Cinema by Jeffrey Vance)

Prvé premietanie na platforme Kino doma ponúka divákom dvojicu filmov. Tým druhým je Psí život. V tejto snímke je Charlie Chaplin v slávnej úlohe tuláka, ktorý spí na ulici, nemá čo jesť a zažíva samé útrapy. Jeho život sa náhle zmení, keď zachráni opusteného psa Scrapsa. Stanú sa najlepšími priateľmi. Spoločne sa pretĺkajú mestom, v ktorom ich sprevádza množstvo nečakaných a úsmevných prekvapení. Po premietaní bude nasledovať streamovaná diskusia s Petrom Konečným a Jurkom Malíčkom.

Druhý premietací večer, ktorý sa uskutoční v pondelok 24. mája, organizátori venovali grotesknému filmu Cirkus. Nadčasová groteska sa radí medzi najúspešnejšie filmy nemej éry a klenoty svetovej kinematografie. Rozpráva príbeh tuláka Charlieho, ktorého divoká naháňačka s policajtmi zavedie do cirkusového šapito práve počas predstavenia. Jeho nápaditý útek má u nič netušiacich divákov taký úspech, že si Charlie vyslúži okamžitý angažmán. Charlieho cirkusová kariéra sa ale zďaleka nevyvíja podľa predstáv prísneho principála.

Viac o téme: Charlie ChaplinKid
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu