Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Skvelý herec s nezameniteľným hlasom: Zákerná choroba ho ničila, no dva týždne pred smrťou stále hral

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Repro foto YouTube/FILM 21)

Počas svojej hereckej kariéry stvárnil Dušan Lenci množstvo postáv rozličných charakterov. Profesionálny život však spojil s Divadlom Andreja Bagara (DAB) v Nitre, na doskách ktorého strávil štyridsať rokov. Jeho osobitý a nezameniteľne zafarbený hlas z neho urobil výnimočného dabingového herca. V utorok 18. mája uplynulo 80 rokov od narodenia Dušana Lenciho, slovenského divadelného, televízneho a dabingového herca.

Dušan Lenci sa narodil 18. mája 1941 v Banskej Bystrici. V roku 1963 ukončil štúdium herectva na Divadelnej fakulte Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave - bol spolužiakom Božidary Turzonovovej, Emílie Vášáryovej, Jána Mistríka a Jána Valentíka. Už počas štúdií sa predstavil v niekoľkých divadelných predstaveniach ako napríklad v inscenácii Krvavá svadba (1961) v úlohe drevorubača a zahral si aj vo vynikajúcej vojnovej dráme režiséra Petra Solana Boxer a smrť (1962).  

Dušan Lenci vo filme Naši pred bránami (1970)
Zobraziť galériu (5)
Dušan Lenci vo filme Naši pred bránami (1970)  (Zdroj: Repro foto YouTube/FILM 21)

Vzápätí po skončení vysokej školy sa stal členom Krajového divadla v Trnave, kde pôsobil dve divadelné sezóny. "Rád si spomínam na svojich kolegov, s ktorými sme v tomto súbore trávili chvíle pri naštudovávaní inscenácií. Mojimi prvými hrami boli Prefíkaná vdova a Čapkov R. U. R., ktoré režíroval divadelný herec a režisér Dezider Janda, zostavovateľ prvého slovenského divadelného slovníka, a v rokoch 1959 až 1965 aj riaditeľ Krajového divadla," spomínal na roky strávené v Trnave Dušan Lenci.

Divadlo Andreja Bagara znamenalo pre neho významný životný míľnik

Z Trnavy odišiel v roku 1964 do Zvolena, do Divadla Jozefa Gregora Tajovského, ale od roku 1971 sa stali jeho domovskou scénou dosky Divadla Andreja Bagara v Nitre. Táto divadelná scéna, na ktorej prežil štyri desaťročia, znamenala pre Dušana Lenciho významný životný míľnik. Práve v tomto divadle odohral množstvo postáv sympatických, dôveryhodných a čestných mužov, ale tiež psychologicky zložitých charakterov.

Dušan Lenci v rozprávke Zlatý hlas
Zobraziť galériu (5)
Dušan Lenci v rozprávke Zlatý hlas  (Zdroj: Repro foto YouTube/MD Dunka)

Dušan Lenci bol neprehliadnuteľný aj v muzikáloch ako napríklad František Nádasdy v Báthoryčke, starec Antonis v Grékovi Zorbovi, ako Tom v Divotvornom hrnci či v postave Grófa Markoča v Adamovi Šangalovi. Neboli mu vzdialené ani komediálne polohy. "Hral som aj v množstve komédií, pretože som mal vždycky v živej pamäti, kedy vzniká komično – komično vzniká vtedy, keď rozprúdi formou i obsahom a na tom som v podstate budoval," povedal herec v rozhovore pre Slovenský rozhlas.  

Nevyhýbal sa divadelným experimentom, hviezdil aj na televíznych obrazovkách

Umelec sa nevyhýbal ani divadelným experimentom, práci na projektoch novej drámy alebo uvádzaní súčasných dramatických noviniek. Takou bola napríklad postava Otca v dráme Tvár v ohni alebo dvojpostava Herseho a Martina Luthera v inscenácii Verejný nepriateľ.

Dušan Lenci v snímke Správa o putovaní študentov Petra a Jakub
Zobraziť galériu (5)
Dušan Lenci v snímke Správa o putovaní študentov Petra a Jakub  (Zdroj: Repro foto YouTube)

Často sa objavoval tiež na televíznych obrazovkách. Dušana Lenciho mohli diváci vidieť napríklad v dobrodružno-historickom seriáli režiséra Igora Ciela Vivat Beňovský (1975), v rozprávke režisérky Ľuby Vančíkovej Na vysokej skale (1979), v trojdielnej inscenácii režiséra Jozefa Bednárika Stretnutie pod starou píniou (1984), v šesťdielnej historickej ságe režiséra Andreja Lettricha Alžbetin Dvor (1986), v rozprávke Dúhová panna (2000) alebo v seriáloch Záchranári (2003) a Kriminálka Staré Mesto (2010).

Aj napriek zákernej chorobe sa herectva nevzdal

I napriek tomu, že zhubná rakovina umelca ničila, na divadelných doskách, televíznej obrazovke a filmovom plátne sa objavoval až do konca svojho života. Poslednýkrát zahviezdil dva týždne pred smrťou v postave Duncana, na predpremiére hry Láska a peniaze. Herec Divadla Andreja Bagara v Nitre Dušan Lenci prehral svoj boj so zákernou chorobou 30. septembra 2012 vo veku 71 rokov.  

Dušan Lenci aj napriek zákernej chorobe neprestal s herectvom do konca svojho života (Zdroj: TASR)
Zobraziť galériu (5)
Dušan Lenci aj napriek zákernej chorobe neprestal s herectvom do konca svojho života (Zdroj: TASR)  (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Dušan Lenci
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu