Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sadistická čarodejnica z Harryho Pottera: Ameriku si podmanila po boku Brada Pitta

Helena Bonhamová Carterová Zobraziť galériu (2)
Helena Bonhamová Carterová (Zdroj: SITA/AP)

Helena Bonhamová Carterová, narodená 26. mája 1966, je herečkou so širokým registrom - vie byť zvodnou femme fatale i ohavnou čarodejnicou, tiež viktoriánskou šľachtičnou, doktorkou, narkomankou či vrahyňou. Stvárnila tiež kráľovnú Alžbetu vo filme Kráľova reč a najnovšie aj jej dcéru, princeznú Margaret, v ocenenom seriáli streamovacej platformy Netflix s názvom Koruna.

Mladší diváci poznajú Bonhamovú Carterovú ako sadistickú čarodejnicu Bellatrix Lestrangeovú vo filmoch o Harrym Potterovi, pre skoršie ročníky je spojená s horormi a fantasy filmami režiséra Tima Burtona, a to ako Mŕtva nevesta alebo pani Lovettová, ktorá pečie bochníky plnené ľudským mäsom vo filme Sweeney Todd: diabolský holič z Fleet Street, či ako Srdcová kráľovná v Alici v krajine zázrakov.

Hviezdila po boku Brada Pitta

Starší si na ňu spomenú v dobových drámach, ktoré jej priniesli najvyššie ocenenie: "Začínala som s nimi ako devätnásťročná bez akéhokoľvek hereckého vzdelania. Veľmi rada som vtedy hrala v dobových filmoch, ale stačilo. Chcela som už tiež publikum šokovať," vysvetlila herečka, ktorá si v roku 1999 podmanila Ameriku svojím výkonom v úlohe drsnej Marly v Klube bitkárov režiséra Davida Finchera, po boku Brada Pitta a Edwarda Nortona.

Pravnučka bývalého britského premiéra

Narodila sa v londýnskej štvrti Golden Green psychoterapeutke Elene španielskeho pôvodu a Raymondovi Bonham Carterovi, bankárovi, ktorý pochádzal z významnej britskej politickej rodiny. Je pravnučkou bývalého britského premiéra Herberta Henryho Asquitha, ktorý stál na čele vlády v rokoch 1908 až 1916, medzi jej príbuzné patria členovia rôznych šľachtických rodov. Aj preto mala blízko k nedávnej úlohe princeznej Margaret. Jej strýko, politik Mark Bonham Carter, bol princezniným dôverným priateľom.

Od deväťdesiatych rokov spolupracovala Bonhamová Carterová so známymi hercami a režisérmi. Napríklad s Melom Gibsonom v Hamletovi alebo s Woodym Allenom v Mocnej Afrodíte. "S režisérom Kennethom Branaghom som toho ale ako slobodná zažila viac. Stretli sme sa, keď ma režíroval a hral so mnou vo Frankensteinovi (1994)," povedala. Potom s ním niekoľko rokov žila.

Helena Bonhamová Carterová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Divoký excentrický pár s Timom Burtonom

Potom do jej života vstúpil ďalší režisér, tentoraz Američan Tim Burton, s ktorým natočila osem snímok. Stretli sa na nakrúcaní Planéty opíc v roku 2001. "Jeho filmy pre mňa boli ďalší rozmer mojej práce. Hlavne tie zlé a hrozné role sa mi páčili. Človek sa v nich vykričal a odreagoval, vďaka nim zmizli všetky frustrácie." V tej dobe s Timom platili za divoký excentrický pár. Žili v Londýne v dvoch domoch údajne prepojených chodbou. Majú spolu dve deti - syna Billyho Raya a dcéru Nell. Rozišli sa koncom roka 2014.

Nomináciu na prestížnu cenu BAFTA dostala Bonhamová Carterová už v roku 1992 za romantickú drámu Rodinné sídlo, prvú nomináciu na Oscara získala za Krídla vášne (1997), druhú za Kráľovu reč (2010). Za prínos drámy jej kráľovná Alžbeta II. v roku 2011 udelila rad britského impéria.

Viac o téme: Helena Bonhamová Carterová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu