Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mark Wahlberg začínal ako raper: V 13 bol závislý na kokaíne, prvý veľký film bol o porne

Mark Wahlberg
Mark Wahlberg (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Americký herec Mark Wahlberg, ktorý sa narodil 5. júna 1971, sa v šoubiznise uchytil najprv ako raper s kapelou Marky Mark and the Funky Bunch.

Mladší súrodenec Donnieho Wahlberga z úspešnej chlapčenskej skupiny The New Kids on The Block si skúsil tiež modeling, ale diváci ho poznajú najmä z filmov. Natočil i vážne snímky - za vedľajšiu rolu v Skrytej identite si vyslúžil nomináciu na Oscara - diváci ho však väčšinou poznajú z komédií alebo akčných filmov.

Najmladší z deviatich súrodencov sa pomerne dlho hľadal, už v 13 rokoch bol závislý od kokaínu, v rovnakej dobe tiež nakukol do sveta populárnej hudby, keď bol pár mesiacov členom rodiacich sa NKOTB. Prvé úspechy slávil na začiatku 90. rokov ako raper, jeho hity pravidelne mierili na špičku hitparád.

Zároveň ho ale lákal film, pred kamery (najprv televízne) sa ako herec prvýkrát postavil v roku 1993, prvú veľkú príležitosť dostal o štyri roky neskôr v Hriešnych nociach o počiatkoch pornopriemyslu.

Kritikou najoceňovanejší výkon podal Wahlberg v kriminálke Skrytá identita legendárneho Martina Scorseseho z roku 2006, najväčšiu slávu mu priniesli akčné filmy alebo komédie, ktoré z neho urobili jedného z najlepšie platených hercov Hollywoodu. Napríklad remake Planéty opíc (2001), akčný thriller Deň patriotov alebo dva diely zo série Transformers. Svoju komediálny polohu predviedol v dvoch filmoch o plyšovom Macíkovi alebo tiež dvoch dieloch rodinnej komédie Otec je doma.

Viac o téme: Mark Wahlberg
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu