Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zomrela legendárna POPOLUŠKA: Šafránková prehrala boj so zákernou chorobou! Silné spomienky blízkych

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube, divadlovceletne.cz, Facebook, SITA, ČT)

Zomrela herečka Libuše Šafránková, známa hlavne ako filmová Popoluška. Stvárnila mnoho filmových i divadelných úloh, najmä v pražskom Činohernom klube. S láskou, obdivom a úctou na ňu spomínajú hereckí kolegovia aj filmoví a divadelní režiséri.

Šafránková bola v pondelok, v deň svojich 68. narodenín hospitalizovaná, 9. júna zomrela. S odvolaním sa na jej syna Jozefa Abrháma mladšieho o úmrtí informoval server CNN Prima News.

Najobľúbenejšia a najpôvabnejšia

Päťdesiat rokov patrila Libuše Šafránková k najobľúbenejším a najpôvabnejším českým herečkám. Náklonnosť publika i režisérov zaistil tejto usmievavej tmavovláske okrem sympatického a stále mladistvého vzhľadu i herecký prejav, v ktorom dokázala spojiť dievčenskú nehu a ženskú prefíkanosť. Patril k nej aj veľký komediálny talent, ktorý uplatnila okrem iného po boku svojho manžela Josefa Abrháma, napríklad vo filme Vrchní, prchni, Báječní léta pod psa či v televíznej Svatební cesta do Jiljí.

K najznámejším filmom, v ktorých hrala, patrí tiež Tretí princ, Princ a Večernica alebo Ako utopiť dr. Mráčka aneb Konec vodníkov v Čechách. Na filmovom plátne sa objavila aj v oscarovej snímke Jana Svěráka Kolja, za ktorý získala Českého lva či v prepise knihy Michala Viewegha Báječná léta pod psa, kde stvárnila zložitý charakter v časovom rozmedzí 30 rokov.


Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Milovali sme ju nielen ako Popelku: Libuška Šafránková (†68) nám dala oveľa viac! Toto sú jej TOP úlohy


Rozprávkový debut sa stal vrcholom

Jej rozprávkový debut Tri oriešky pre Popolušku režiséra Václava Vorlíčka z roku 1973 patrí k vrcholom českej rozprávkové tvorby a Vianoce si bez neho nedokážu predstaviť diváci v Českej republike, na Slovensku a ani v mnohých iných krajinách. Správa o herečkinom úmrtí sa dnes dostala na titulné stránky portálov popredných nemeckých médií vrátane denníkov Bild, Die Welt, Der Tagesspiegel alebo televízie RTL. O Šafránkovej informujú ako o hviezde a kultovej herečke, ktorú preslávila práve Popoluška.

Šafránková sa narodila 7. júna 1953 v Brne, vyrástla v neďalekých Šlapanicích. Od detstva chodila do dramatických krúžkov. Po štúdiu na brnenskom konzervatóriu sa vydala do Prahy, kde začínala v legendárnom Divadle za bránou Otomara Krejčiho. V roku 1971 debutovala vo filme - ako Barunka v televíznom filme Babička v hlavnej úlohe s Jarmilou Kurandovou.

Osudová aj filmová láska

V roku 1972, keď Divadlo za branou z politických dôvodov režim zakázal, prešla Šafránková do Činoherného klubu, kde pôsobila 18 rokov. Tam sa stretla so svojím budúcim manželom Jozefom Abrhámom. Vzali sa v roku 1976 a rok nato sa im narodil syn Jozef, dnes režisér, scenárista a producent. Od roku 1992 bola dva roky členkou činohry Národného divadla.

Zomrela legendárna POPOLUŠKA: Šafránková
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia)

"Libuška bola neskutočne nadaná herečka, môžete na ňu spomínať tak, že vás dojala, alebo že vás rozosmiala, pretože ona dokonale plnila obe tieto úlohy," povedal jej herecký kolega a scenárista Zdeněk Svěrák. "Asi najradšej ju mám v scéne z Vesničko má středisková, keď počíta žiarlivému manželovi, ako dlho vydrží na jedno nadýchnutie pod vodou. Myslím, že nebudem sám, kto na ňu bude spomínať ako na krásnu a veselú ženskú," povedal.

Za najlepšiu českú herečku považuje Šafránkovú slovenských režisér Matej Mináč, ktorý s ňou nakrútil v roku 1999 film Všetci moji blízki. Snímka bola poctou záchrancovi židovských detí Nicholasovi Wintonovi. Máloktorá herečka sa podľa neho dokáže natoľko zžiť s postavou, ako to dokázala práve všetkými nazývaná Libuška. Riaditeľ Činoherného klubu Vladimír Procházka zase uviedol, že za celý svoj dlhý divadelný život sa nestretol s väčším divadelným talentom, než akým v jeho mysli navždy zostane Libuše Šafránková. Zostane iskrivou, neopakovateľnou, veľkou divadelnou herečkou, aj keď pre väčšinu ľudí, ktorí nemajú s divadlom veľa spoločného, ​​bola a zostane Barunkou a Popoluškou, uviedol.

Na herečku dnes spomínali a sústrasť jej rodine na sociálnych sieťach vyjadrovali aj českí politici vrátane premiéra Andreja Babiša (ANO) a prezidenta Miloša Zemana. Minister kultúry Lubomír Zaorálek (ČSSD) uviedol, že Libuše Šafránková bola herečkou, ktorá sa nikdy nesnažila byť celebritou a svoje herectvo dávala pred všetko ostatné. Hrala krehké ženy, ale vyžarovala z nej mimoriadna sila, napísal.

Viac o téme: Libuše ŠafránkováTři oříšky pro Popelku
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu