Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Legendárny film oslavuje 45 rokov: Priniesol aj synonymum pre vtieravého človeka

(Zdroj: Repro foto YouTube)

Komédia Marečku, podejte mi pero!, ktorá mala premiéru 1. júla 1976, patrí dodnes medzi najobľúbenejšie české snímky. Film, ktorý podľa scenára dvojice Zdeněk Svěrák - Ladislav Smoljak nakrútil režisér Oldřich Lipský, nadviazal na obľúbené prvorepublikové študentské komédie, možno aj preto získal takú popularitu.

Pred kamerou sa v ňom zišiel rad skvelých hercov na čele s Jiřím Sovákom a jeho synom Jiřím Schmitzerom, ktorí si zahrali otca a syna Kroupových.

V českých kinách na "Marečka" od premiéry na vtedajšom letnom Filmovom festivale pracujúcich prišli vyše dva milióny ľudí - viac divákov prilákali v roku 1976 do kín len Spielbergove Čeľuste a komédie Ak sa nahneváme, budeme zlí s Budom Spencerom a Terencom Hillom. 

Z filmu, ktorý láka divákov aj počas početných televíznych repríz, pochádzajú dodnes používané hlášky. Trebárs "Zo svojej záhradky, pár švestiček, či sa neurazíte" alebo "nepotešil ste ma, ani ja vás nepoteším".

Do všeobecného povedomia vstúpila tiež postava snaživého Hujera, jedného zo študentov večernej priemyslovky, okolo ktorých sa dej filmu točí. Jeho meno sa dokonca stalo v češtine synonymom pre vtieravého človeka.

Legendárnou postavou sa stal aj Hliník, ktorý sa ešte pred začiatkom školského roka odsťahoval do Humpolca a vo filme sa vlastne vôbec neobjavil - zato v Humpolci sa dočkal pomníka. Nie všetkým ľuďom sa však snímka páči, treba exprezident Václav Klaus ho označil za "desivo, desivo zlý film".

Viac o téme: Hujer
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu