Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hviezdny Terminátor sa rozohnil kvôli svetového problému: Prestaňte so scenármi zániku sveta!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Lisa Leutner)

Hollywoodsky herec, bývalý politik a klimatický aktivista Arnold Schwarzenegger sa vo štvrtok v rodnom Rakúsku vyslovil za to, aby sa téma ochrany Zeme a klímy prezentovalo s pomocou jednoduchších a pozitívnejších posolstiev, a nebolo spájané so scenármi zániku sveta. Tiež filmy o Terminátorovi, v ktorých hral hlavnú úlohu, neukazovali len víziu apokalyptického sveta, ale aj silu konania, zdôraznil 73-ročný účastník klimatickej konferencie vo Viedni.

Pri debate o klíme sú predostierané len temné scenáre, posťažoval sa Schwarzenegger. "Tento film nemá žiadny dej. Je to trvalý poplach, ktorý nemôže nikto vydržať," povedal Schwarzenegger. Mladá švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová naopak podľa neho trvá na tom, že klimatickú krízu je potrebné vidieť práve ako krízu.

Ľudia sú vystavení neustálym varovaniam pred nezadržateľnými následkami otepľovania Zeme, od povodní až po hlad, migráciu a vojnu, povedal bývalý guvernér Kalifornie. "Verejnosť je zúfalá, zmätená a ochromená," domnieva sa slávny Američan s rakúskymi koreňmi. Aktivisti by podľa neho mali skôr vsádzať na viditeľné a ľahko pochopiteľné témy znečistenia životného prostredia.

Arnold Schwarzenegger počas klimatickej konferencie (Zdroj: SITA/AP Photo/Lisa Leutner)
Zobraziť galériu (3)
Arnold Schwarzenegger počas klimatickej konferencie (Zdroj: SITA/AP Photo/Lisa Leutner)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lisa Leutner)

Boj proti znečisteniu fosílnymi palivami by mohol zároveň riešiť aj mnoho ďalších problémov, domnieva sa Schwarzenegger. Okrem toho by vraj ľudia mali pocit, že konkrétne riešenia sú možné.

Schwarzenegger hovoril na každoročnej viedenskej klimatickej konferencii Austrian World Summit, ktorú spoluorganizuje jeho platforma Schwarzenegger Climate Initiative. Na diaľku sa pripojila Thunbergová. "Nemôžeme vyriešiť žiadnu krízu, pokiaľ k nej nebudeme pristupovať ako ku kríze," povedala iniciátorka celosvetových klimatických protestov. Aj dnes politikom vyčítala, že opatrenia na ochranu životného prostredia len predstierajú.

Viac o téme: Arnold Schwarzenegger
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu