Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hollywoodske hviezdy kúsok od nás: Netflix natáča najdrahší film v jeho histórii, VIDEO akčných scén

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Alvaro Barrientos, TASR/Photo by John Salangsang/Invision/AP, Repro foto YouTube/prahazdarma prahazdarma)

Americký filmový štáb už týždeň natáča na rôznych miestach v Prahe film The Gray Man z produkcie Netflix. Natáčanie, ktoré potrvá do budúcej nedele, so sebou prinieslo uzávierky a obmedzenia. Ďalšie uzávierky podľa informácií mestských častí ešte nastanú, dnes (v sobotu) je napríklad uzavreté námestie Jana Palacha a od štvrtka električky nejazdia okolo právnickej fakulty. The Gray Man je podľa firmy Netflix s rozpočtom 200 miliónov dolárov najdrahšou snímkou ​​v jej histórii.

Akčný thriller sa natáča podľa rovnomenného knižného bestselleru Marka Greaneyho z roku 2009 a hlavné úlohy v ňom hrajú americkí herci Chris Evans a Ryan Gosling. Časť deja sa odohráva v Prahe, ktorá sa tak vo filme objavia priznane, na rozdiel od niektorých predchádzajúcich hollywoodskych produkcií, v ktorých boli pražské scenérie prezentované ako iné krajiny, najčastejšie Rusko. V poslednom týždni sa v pražských uliciach natáčali aj akčné scény alebo automobilové naháňačky.

Natáčanie prinieslo aj niekoľko dopravných obmedzení, uzavretých bolo a bude množstvo ulíc, obmedzená je aj MHD. Štáb má všetky zaberanie dohodnuté s mestom a mestskými časťami. 

"Produkcia spolupracovala na prípravách s magistrátom, radnicou Prahy 1, pražským dopravným podnikom, políciou aj hasičmi a sumou asi päť miliónov korún podporí rozvoj Prahy 1 prostredníctvom poplatkov aj príspevkov naviac," uviedol predtým na svojom facebooku český Štátny fond kinematografie. Ten láka zahraničné filmové štáby do krajiny pomocou filmových stimulov.

Praha je u zahraničných filmárov populárna

Česká metropola je u zahraničných filmárov pomerne populárna. Nedávno sa v Prahe objavil herec Adam Sandler, ktorý hrá v celovečernom filme Netflixu podľa knihy Kozmonaut z Čiech (Spaceman of Bohemia). Do Prahy sa vrátil aj Orlando Bloom, aby tu natáčal druhú sériu seriálu Carnival Row z produkcie Amazonu. Predtým sa v Prahe točili napríklad akčné thrillery Mission: Impossible a Agent bez minulosti, komiksový Hellboy alebo bondovka Casino Royale.

Rekordným pre český filmový priemysel bol rok 2019, keď podľa tamojšieho Štátneho fondu kinematografie vďaka systému filmových stimulov pritieklo do Českej republiky deväť miliárd korún zahraničných investícií. Pre opätovný príliv zahraničných štábov by ale podľa zástupcov fondu bolo potrebné rovnako ako v roku 2019 zvýšiť rozpočet systému stimulov z 800 miliónov českých korún aspoň o ďalších 500 miliónov. Objem minuloročných investícií zatiaľ fond kvôli situácii s pandémiou nepozná.

Viac o téme: NetflixThe Gray Man
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu