Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Skvelý Tom Hanks a jeho herecké majstrovstvo: Milujú ho všetci... Viete však o ňom všetko?

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: TASR/Photo by Rich Fury/Invision/AP, File)

Má dva Oscary, štyri deti, stovky miliónov dolárov, manželku a asteroid. Tom Hanks, jeden z najlepších hercov sveta, od piatku 9. júla už šesťdesiatpäťročný, v sebe spája originálne charizmatické vystupovanie majestátneho herca s imidžom "chlapíka od vedľa", ktorý ako by bol blízkym kamarátom každého z divákov. Dokáže zahrať s prehľadom dramatickú rolu rovnako ako komediálnu.

Väčšina jeho rolí je nezabudnuteľná, a pritom každá z nich inak stvárnená. S renomovanými režisérmi točí mimoriadnej dobré filmy. K jeho najznámejším titulom patria snímky Forrest Gump, Philadelphia, Zachráňte vojaka Ryna alebo Da Vinciho kód. Tiež úspešne produkuje, režíruje a píše. A s ničím nenarobí moc veľké "orácie".

Tom Hanks v roku 2020 (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File)
Zobraziť galériu (8)
Tom Hanks v roku 2020 (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File)  (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File)

"Nepoznám nikoho, kto by vedel nadviazať s divákom kontakt lepšie ako Tom," vyhlásil raz jeho kamarát a častý spolupracovník Steven Spielberg. "Je z neho cítiť až hmatateľnú opravdivosť. Keď Toma vidím v nejakom filme, ktorý som nenakrútil, behom pár minút zabudnem, že sa pozerám na kamaráta a človeka, ktorý žije päť blokov odo mňa, a vidím len jeho postavu. To je úžasný dar. Takýto mali Spencer Tracy, Henry Fonda alebo Jimmy Stewart..." a inokedy dodal, "ľudia si ho však budú vždy pamätať, pretože je vždy sám sebou. "

Získal dva Oscary po sebe

So Spielbergom sa Hanks pustil aj do produkovania televízneho seriálu Bratstvo neohrozených. V roku 1998 spolu nakrútili nekompromisne brutálnú vojnovú drámu Zachráňte vojaka Ryana a nedávno thriller Most špiónov (2015). Zo spolupráce Hanksa s Robertom Zemeckisom sa zase zrodil kasový trhák Forrest Gump, kde Hanks za svoju životnú rolu rovnomenného prostáčika, ktorý má šťastie, športový talent a zmysel pre česť, inkasoval v roku 1994 druhého Oscara. 

Tom Hanks ako Forrest Gump (Zdroj: Photo © 1994 Paramount Pictures)
Zobraziť galériu (8)
Tom Hanks ako Forrest Gump (Zdroj: Photo © 1994 Paramount Pictures)  (Zdroj: Photo © 1994 Paramount Pictures)

Rok predtým si zlatú sošku odniesol za dramatickú rolu homosexuálneho právnika, bojujúceho za právo na dôstojné umieranie vo filme Philadelphia (pre rolu vo filme schudol 15 kíl). Získať dva roky po sebe Oscara za hlavný mužský herecký výkon sa predtým podarilo len Spencerovi Tracymu na konci 30. rokov.

Tom Hanks v snímke Philadelphia (Zdroj: Photo © TriStar Pictures)
Zobraziť galériu (8)
Tom Hanks v snímke Philadelphia (Zdroj: Photo © TriStar Pictures)  (Zdroj: Photo © TriStar Pictures)

A tretím režisérom, s ktorým Hanks veľa spolupracuje, je Ron Howard. Pod jeho taktovkou bol okrem iného kozmonautom z neúspešnej mesačnej misie Apolla 13 v rovnomennej snímke z roku 1995. Vesmír ho ostatne priťahuje od malička a v roku 2005 sondoval, či by ho americký Úrad pre letectvo a vesmír (NASA) nezaradil do mesačnej misie. Tiež nahovoril jednu z relácií newyorského planetária a taktiež spísal scenár a produkoval snímku pre trojrozmerné kino IMAX nazvaný Magnificent Desolation: Walking on the Moon (Úchvatná pustatina: Prechádzka po Mesiaci).

Tesne pred koncom štúdia opustil školu kvôli shakespearskemu festivalu

Okrem vízie kozmonauta ale malého Toma Hanksa, narodeného 9. júla 1956 v kalifornskom meste Concord, veľa bavilo hrať v školských predstaveniach, a tak sa nakoniec rozhodol pre divadlo. Tento odbor študoval rok na univerzite v CHABOT a potom v štátnej univerzite v Sacramente. Tesne pred koncom štúdia ale školu opustil, aby mohol účinkovať na americkom shakespearovskom festivale.

Po presťahovaní do New Yorku a niekoľkých malých rolách v televíznych seriáloch si ho v roku 1984 režisér Ron Howard vybral do vedľajšej role v úspešnej komédii Žblnk. Nakoniec dostal rolu hlavnú a veľmi zaujal. A za štyri roky už bol jeho výkon v úlohe trinásťročného chlapca, ktorý sa cez noc stane dospelým mužom, v komédii Veľký, prvýkrát nominovaný na Oscara.

Tom Hanks a Robert Loggia vo filme Veľký (Zdroj: Photo © 20th Century Fox)
Zobraziť galériu (8)
Tom Hanks a Robert Loggia vo filme Veľký (Zdroj: Photo © 20th Century Fox)  (Zdroj: Photo © 20th Century Fox)

So svojou dobrou kamarátkou Meg Ryanovou si Hanks zahral v troch filmoch mileneckú dvojicu: Joe konta sopka (1990), Samotár v Seattli (1993) a Láska cez internet (1998). Hlavnú úlohu stvárnil aj v pozoruhodnej nemecko-americkej sci-fi ságe režisérov Toma Tykwera, Lany a Lilly Wachowských Atlas mrakov. 

A skutočným hitom bola jeho rola nebojácneho profesora Roberta Langdona v komerčne úspešných filmoch Da Vinciho kód z roku 2006 a Anjeli a démoni z roku 2009, natočených podľa bestsellerov Dana Browna. Tretieho filmu z tejto série, opäť s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe, s názvom Inferno, sa diváci dočkali v roku 2016.

Tom Hanks a Felicity Jones v snímke Inferno (Zdroj: Photo © Columbia Pictures)
Zobraziť galériu (8)
Tom Hanks a Felicity Jones v snímke Inferno (Zdroj: Photo © Columbia Pictures)  (Zdroj: Photo © Columbia Pictures)

Rodina je pre neho najdôležitejšia zo všetkého

"Točiť filmy je rovnako ťažké, ako byť šťastne ženatý," vyhlásil raz otec štyroch detí, pre ktorého je vraj rodina najdôležitejšia zo všetkého. Syna a dcéru má z deväťročného manželstva s herečkou a producentkou Samanthou Lewesovou a ďalších dvoch synov zo súčasného vzťahu s herečkou Ritou Wilsonovou.

Tom Hanks s manželkou Ritou Wilsonovou (Zdroj: SITA/Jordan Strauss/Invision/AP)
Zobraziť galériu (8)
Tom Hanks s manželkou Ritou Wilsonovou (Zdroj: SITA/Jordan Strauss/Invision/AP)  (Zdroj: SITA/Jordan Strauss/Invision/AP)

A je aj literátom - napísal súbor poviedok s názvom Neobvyklý typ, ktorý vyšiel na jeseň 2017. Herec, prezývaný moderný James Stewart, tiež zbiera klasické písacie stroje, prvý si kúpil v roku 1970 a teraz už ich má v zbierke viac ako sto. Je po ňom pomenovaný asteroid nesúci názov "12818 tomhanks". A tiež je veľkým fanúšikom britskej komediálnej skupiny Monty Python. V roku 2006 ho zapísali do Guinnessovej knihy rekordov, pretože sa sedemkrát za sebou objavil vo filmoch, ktorých tržby presiahli v USA 100 miliónov dolárov.

Viac o téme: Tom Hanks
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu