Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hviezda českej kriminálky s nezameniteľným hlasom: Bez neho si Brucea Willisa nevieme predstaviť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Bioscop)

Herec Alexej Pyško, ktorý sa narodil 6. júla 1956, je známy tiež ako jeden z popredných českých dabérov - najčastejšie je spojený s hercom Bruceom Willisom. Svoj hlas mu prepožičal skoro vo všetkých jeho filmoch, z tých najznámejších všetky diely Smrtonosnej pasce, Šiesty zmysel, Pulp Fiction či Piaty element.

Televíznym divákom je z nedávnej doby známy ako náčelník kriminalistov Rohan v kriminálnom seriáli RAPL, ktorého prvá séria si vyslúžila nomináciu na Českého leva i cenu európskeho televízneho festivalu Prix Europa.

Alexej Pyško (vľavo) v seriáli Rapl (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)
Zobraziť galériu (3)
Alexej Pyško (vľavo) v seriáli Rapl (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)

Pyško sa narodil v Ostrave. Po absolvovaní gymnázia v Havířove bol prijatý na DAMU. Prvé angažmán získal v divadle v Českom Těšíne, potom prišlo ešte za štúdium na DAMU členstvo v Štátnom divadle v Ostrave (1980-1988), od roku 1988 bol členom činohry Národního divadla, kde stvárnil asi päťdesiat rolí. Hosťuje aj v ďalších divadlách, jeho súkromnou aktivitou je aj produkcia divadelných predstavení - založil napríklad Letné shakespearovské slávnosti na Pražskom hrade. V rokoch 2002 až 2004 bol súbežne šéfom činohry Divadla FX Šalda v Liberci, v rokoch 2006 az 2013 bol umeleckým riaditeľom Divadla Palace Theatre.

Jednu z prvých filmových úloh ešte za štúdia na DAMU získal Pyško vo filme Vrchný prchni (1980). Hral ale najmä v divadle, niekedy sa objavil aj v televíznych rozprávkach, účinkoval aj vo filme Učiteľ tanca v hlavnej úlohe s Martinom Dejdarom. Neskôr sa uplatnil aj televíznych seriáloch.

Alexej Pyško a Jana Paulová v rozprávke Pohádka o touze (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (3)
Alexej Pyško a Jana Paulová v rozprávke Pohádka o touze (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

Viac o téme: Alexej Pyško
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu