Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zomrel legendárny český herec (†75): Trpel zákernou chorobou

(Zdroj: Facebook/Zdeněk Troška - Fan profil)

Vo veku 75 rokov zomrel v pondelok český herec Ladislav Potměšil. Informovali o tom webové spravodajské portály Novinky.cz a iDNES.cz s odvolaním sa na denník Blesk. Herca v poslednom čase sužovali vážne zdravotné problémy.

"Otecko umrel dnes ráno v spánku v nemocnici Motol. V uplynulých rokoch veľa trpel. Rád by som poďakoval všetkým lekárom a sestričkám, ktorí sa oňho úžasne starali, zvlášť v posledných dňoch," povedal pre Blesk jeho syn Jan. Dôvodom hercovho úmrtia bolo údajne rakovinové ochorenie.

Ladislav Potměšil sa narodil 2. septembra 1945 v Prahe. Počas svojej takmer 60-ročnej kariéry stvárnil desiatky filmových úloh, prvý raz stál pred kamerou začiatkom 60. rokov. Často nakrúcal komédie, široké uplatnenie našiel i v divadle aj dabingu. Bol dvakrát ženatý, zanechal po sebe dvoch synov.

Vyštudoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení

V roku 1969 vyštudoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe a získal angažmán v Realistickom (dnes Švandovom) divadle, na scéne ktorého zotrval až do roku 1988. V rokoch 1989 až 1990 hral v Divadle S. K. Neumanna v Libni a od roku 1993 bol členom pražského súboru Divadla na Vinohradech.

Ladislav Potměšil sa postavil prvý raz pred kameru začiatkom 60. rokov. Odvtedy hral v mnohých úspešných filmoch a stvárnil desiatky postáv. Zažiaril napríklad ako otec Horáček v komediálnom muzikáli Discopříběh (1987) a Discopříběh 2 (1991), ale najmä ako major Václav Maisner v trilógii Byl jednou jeden polda (1995, 1997, 1999). Sám vravieval, že mal najradšej komediálne úlohy.

Široké uplatnenie našiel aj v televíznych seriáloch, ako napríklad Hospoda, Zdivočelá země, Přístav či Ordinace v růžové zahradě. Obľúbený herec Ladislav Potměšil, ktorého posledné mesiace sužovali vážne zdravotné problémy a bol pripútaný na lôžko, našiel široké uplatnenie rovnako aj v dabingu.

Viac o téme: Ladislav Potměšil
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu