Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Legendárny Sherlock Holmes prekonal aj svojich rodičov: Dúfali, že z neho nebude herec

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Photo by Joel Ryan/Invision/AP)

Britského herca Benedicta Cumberbatcha, ktorý sa narodil 19. júla 1976, vyniesla na výslnie rola moderného Sherlocka Holmesa v televíznom seriáli Sherlock, ktorého prvý diel mal premiéru v júli 2010.

Do tej doby síce hral v rade projektov vrátane oceňovaného životopisného televízneho filmu Hawking o mladosti slávneho fyzika, ale až príbehy geniálneho detektíva prenesené do súčasnosti urobili z Cumberbatcha naozajstnú hviezdu. V poslednej dekáde sa objavil napríklad vo Start Treku alebo sériu Avengers, jeho hlbokým barytónom potom v origináli hovorí aj drak Šmak v trilógii Hobit.

Cumberbatchovi predkovia slúžili v britskej diplomacii, dedko potom v námorníctve, už jeho otca to ale ťahalo k herectvu. Britskí návštevníci divadiel a televízni diváci ho poznajú ako Timothyho Carltona (čo sú prvé dve mená Cumberbatcha seniora), herečkou je aj jeho matka Wanda Venthamová.

"Matka brala roly v komerčne úspešných filmoch len preto, aby bolo dosť peňazí na moje vzdelanie. Chceli zo mňa mať právnika, nie herca, čo je podľa nich povolanie veľmi neisté. Keď som sa rozhodol študovať dráma na univerzite v Manchestri, boli nešťastní," spomínal Benedict Cumberbatch, ktorý okrem iného chodil na slávnu internátnu školu Harrow.

Legendárny Sherlock Holmes prekonal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Photo by Joel Ryan/Invision/AP)

Náznaky, že prekoná slávu svojich rodičov

Náznaky, že prekoná slávu svojich rodičov, prišli už pred Sherlockom, ale len v roku 2010 znamenal naozajstný prelom. V Hollywoode si ho všimol Steven Spielberg, ktorý si ho vybral pre snímku Vojnový kôň (2011), nasledovala otrokárska dráma 12 rokov otrokom alebo rola hlavného "záporáka" Khana v sci-fi Star Trek: Do temnoty (oba 2013).

V rovnakej dobe nahováral tiež draka Šmaka. "Toho som si ale musel vybojovať. Režisér Peter Jackson mal so mnou iný zámer a opakoval mi, že mám na viac, ja som ale trval na tom, že drak je to jediné, čo si v jeho fantasy túžim zahrať," rozprával herec, ktorý si neskôr zahral napríklad doktora Strangea v niekoľkých dieloch komixových Avengers alebo plukovníka vo filme 1917.

Viac o téme: Benedict Cumberbatch
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu