Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Španielska oscarová hviezda smúti: Zomrela jeho milovaná mama... Smrť herečky vzala aj premiéra

(Zdroj: TASR/AP Photo/Paul White)

Španielska herečka Pilar Bardemová, matka držiteľa Oscara Javiera Bardema, zomrela v sobotu vo veku 82 rokov. Informovali o tom jej deti v oznámení na sociálnych médiách, píše agentúra AFP.

"Chceme sa podeliť o správu, že Pilar Bardemová, naša matka, náš príklad, zomrela. Odišla v pokoji, bez utrpenia a obklopená láskou svojej rodiny," uviedli jej deti Carlos, Monica a Javier.

Pilar Bardemová sa narodila v meste Sevilla v roku 1939 ako dcéra hereckého páru a sestra známeho režiséra Juana Antonia Bardema. Jej tri deti si tiež vybrali hereckú profesiu a Javier Bardem, jeden z najoceňovanejších španielskych hercov súčasnosti, získal Oscara za úlohu psychopatického zabijaka vo filme Táto krajina nie je pre starých.

V Španielsku patrila k obľúbeným osobnostiam, Javier sa od nej učil

Bardemová účinkovala v desiatkach filmov, televíznych seriálov a divadelných hier. V Španielsku si vybudovala solídnu kariéru a získala tamojšiu hlavnú filmovú cenu Goya ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v snímke Nadie hablará de nosotras cuando hayamos muerto (Nikto o nás nebude hovoriť, keď budeme mŕtvi).

"Naučil som sa od nej, že ak idete niečo urobiť, musíte to urobiť veľmi dobre," povedal Javier Bardem o svojej matke pred desaťročím v rozhovore pre španielske noviny El País. "Pamätám si, ako strávila noc za nocou nad scenármi."

Bardemová bola známa aj ako politická a spoločenská aktivistka, zúčastnila sa okrem iného na kampaniach za zlepšenie podmienok pre hercov či proti vojne v Iraku v roku 2003. "Zanecháva nám nesmierne dedičstvo v kinematografii, divadle a televízii. Ale veľká Pilar Bardemová bola predovšetkým obhajkyňou rovnosti, slobody a práv všetkých," uviedol španielsky premiér Pedro Sánchez.

Viac o téme: Javier BardemPilar Bardemová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu