Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obľúbený herec otvorene: O zásadných filmových rolách či covidovej dobe... Spomína aj na Lasicu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Slovenský herec Martin Huba považuje filmové príležitosti, ktoré dostal v Čechách, za zásadné. Osemdesiatročný herec sa predstavil v snímkach Hovory s TGM, Kawasakiho ruža, Obsluhoval som anglického kráľa, Krev zmizelého alebo Musíme si pomáhat.

"Moje kontakty s Čechmi sú špecifické a v mojom živote extrémne dominantné, hlavne čo sa filmu týka. Dá sa povedať, že základné a najhodnotnejšie príležitosti, ktoré mi boli dopriate ako hercovi v rámci filmového herectva, som dostal v Čechách. Mal som ešte to šťastie, že mi boli ponúknuté témy, ktoré boli hodnotné, ktoré sa mi páčili a chcú a môžu ľuďom niečo povedať," povedal v piatok novinárom v Uherskom Hradišti Huba.

Martin Huba (Zdroj: TASR/Martin Baumann)
Zobraziť galériu (4)
Martin Huba (Zdroj: TASR/Martin Baumann)  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Herec v piatok po príchode na Letnú filmovú školu priznal, že sa do Uherského Hradišťa tešil. "Dnes sa človek teší už len z príležitosti, že sa môže s niekým stretnúť, aj s ľuďmi, s ktorými sa roky stretával a neuvedomoval si vzácnosť tých stretnutí," uviedol Huba. Pre divadelného herca to podľa neho bolo v covidové dobe náročné. 

"Hrali sme, ale hrali sme bez divákov. Za každé stretnutie, ktoré súvisia s mojou profesiou, som rád, možno ešte viac ako pred covidom," uviedol Huba, ktorému chýbala práca, spolupracovníci i diváci.

Na snímke Martin Huba v Činohre Slovenského národného divadla (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)
Zobraziť galériu (4)
Na snímke Martin Huba v Činohre Slovenského národného divadla (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)  (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Spomenul si aj na Lasicu, stretol sa s ním dva dni pred jeho úmrtím

"Po roku a pol som sa stretol s Milanom Lasicom, dva dni pred jeho úmrtím. Bol som rád, že sme sa po roku a pol stretli, že si spolu môžeme zahrať, s plným hľadiskom. Zostal nad tým ten tieň, ale to asi tiež patrí k životu. Neviem si predstaviť krajší odchod pre herca, než umrieť uprostred aplausu, čo sa Milanovi stalo," spomínal Huba na nedávno zosnulého herca Milana Lasicu.

Archívna snímka Martina Hubu (vľavo) a Milana Lasicu z otváracieho ceremoniálu Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v roku 2013 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)
Zobraziť galériu (4)
Archívna snímka Martina Hubu (vľavo) a Milana Lasicu z otváracieho ceremoniálu Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v roku 2013 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Na LFŠ sa Huba teší najmä na besedy s divákmi, prejavil tiež želanie vidieť snímku Kawasakiho ruža režiséra Jana Hřebejku. V najbližšej dobe ho čaká nakrúcanie rozprávky Princ Mamánek. Ide o projekt herca Jána Budaař, ktorý je tiež scenáristom a režisérom. S Budařom Huba hral v snímke Hovory s TGM.

Viac o téme: Martin Huba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu