Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Uznávaný slovenský herec zožal úspech aj v Česku: Získal cenu Letnej filmovej školy

(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

V Uherskom Hradišti bola slávnostne zahájená Letná filmová škola, ktorú organizuje Asociácia českých filmových klubov (AČFK). Výročnú cenu dostal slovenský herec Martin Huba, ocenená bola aj herečka Jiřina Bohdalová. Tohtoročný 47. ročník LFŠ začal v piatok a do 12. augusta ponúkne 170 filmov, ale aj divadelné predstavenia, koncerty či výstavy.

Herec Huba dostal výročnú cenu AČFK na projekcii českého filmu Hovory s TGM. Dostal ju za eleganciu a noblesu, s ktorými prichádza a ovplyvňuje kultúrne dianie na Slovensku aj v Česku. Tiež za to, že sa výberom svojich rolí nebojí upozorňovať na tabuizované témy a ikonické postavy z nedávnej minulosti. Bohdalová z pracovných dôvodov nemohla do Uherského Hradišťa prísť. Cenu za ňu prevzal dramaturg Jaroslav Sedláček.

"Chceli sme oceniť jednak jej neutíchajúcu energiu, ktorú neustále vysiela do sveta, ale predovšetkým jej výborné dramatické úlohy, ktoré stvárnila na začiatku svojej kariéry a z ktorých je tu zostavená jedna sekcia letného kina vo Smetanových sadoch," komentovala ocenenie Bohdalovej riaditeľka LFŠ Radana Korená. Premietané na LFŠ budú filmy Ucho, Hviezda zvaná Palina alebo Kat nepočká.

V piatok výročnú cenu na LFŠ dostal srbský režisér a scenárista Goran Marković. V pondelok ju prevezme Zdeněk Svěrák, ktorý na LFŠ predstaví svoje filmy a vystúpi tiež s Divadlom Járy Cimrmana v inscenácii Záskok. Ocenený bude za vľúdny a inteligentný humor, ktorý vpísal do svojich filmových scenárov i divadelných hier.

Pri slávnostnom otvorení bola dnes večer uvedená predpremiéra filmu Muž so zajačími ušami režiséra Martina Šulíka, hlavnú úlohu stvárnil Miroslav Krobot. LFŠ postupne predstaví aj ďalšie novinky, snímky Okupácia, Chyby alebo Myši patria do neba. Program LFŠ je rozdelený do troch základných blokov: História, Súčasnosť a Česko / Slovensko. Festival predstaví snímky Akira Kurosawa, diela nemeckého expresionizmu odprevadí živá hudba. V sekcii Terra festivalis prehliadka tento rok ponúkne mexické filmy. LFŠ vyvrcholí v stredu večer osobitným uvedením filmu Správa režiséra Petera Bebjaka. O deň neskôr festival končí.

Festival ponúkne rad hostí, patrí k nim aj poľský strihač Jaroslaw Kamiński alebo čilský režisér a fotograf Sergio Castro San Martín. Súčasťou LFŠ sú aj výstavy. Česká tlačová kancelária na LFŠ uvedie v premiére novú vonkajšiu fotografickú výstavu Olympijské okamihy, v ktorej mapuje slávne i menej známe momenty z histórie českej a československej účasti na letných a zimných olympijských hrách. V Uherskom Hradišti bude k videniu tiež autorská výstava fotoreportéra ČTK Romana Vondrouš Fragmenty metropoly. Expozícia predstavuje snímky urobené počas koronavírusovej pandémie v kulisách Prahy.

Viac o téme: Jiřina BohdalováMartin HubaLetná filmová škola
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu