Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Herecká legenda všetkých rolí: Zažil ťažké detstvo aj peklo vojny, pred pádom ho zachránila láska

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

Populárny britský herec sir Michael Caine (88) o tom, že bude hercom, sníval už od detstva. Svoju bohatú kariéru zahájil v amatérskych a provinčných divadelných súboroch a v druhej polovici 50. rokov sa začal objavovať aj vo filme a v televízii. Dodnes hral vo viac ako stovke filmov najrôznejších žánrov a kvalít a - ako kedysi konštatoval - pred kamerou vystriedal všetko. Bol homosexuálom, vrahom, šialencom, cudzoložníkom, zvodcom alebo neohrozeným hrdinom. A všetky role ho bavili. Britský elegán sa záľubou v fajkách a cigarách, ktorý má na svojom konte dva Oscary, bude hosťom karlovarského filmového festivalu.

Cain sa asi najviac preslávil ako záletný manžel Eliot v Hane a jej sestrách (1986) Woodyho Allena, za ktorého dostal Oscara za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. A v roku 2000 mu pribudol ďalší za Pravidlá muštárne. V tom istom roku ho britská kráľovná povýšila do šľachtického stavu za prínos dramatickému umenia - pod jeho pravým menom Maurice Micklewhite.

Mia Farrow a Michael Caine vo filme Hana a jej sestry (Zdroj: Orion Pictures Corporation)
Zobraziť galériu (6)
Mia Farrow a Michael Caine vo filme Hana a jej sestry (Zdroj: Orion Pictures Corporation)  (Zdroj: Orion Pictures Corporation)

Michael Caine sa zrodil až v jednej telefónnej búdke na londýnskom Leicester Square v 60. rokoch. Nádejný herec tam horúčkovito pátral po umeleckom mene, na ktoré čakal na druhom konci drôtu jeho agent: "Zdvihol som zrak a medzi stromami zazrel titul premietaného filmu v kine: Caine Mutiny. Keby som sa pozeral opačným smerom, bol by som Michael 101 dalmatíncov," hovoril neskôr s nadsádzkou.

Do Hollywoodu ho priviedla Shirley MacLaineová, keď si ho vybrala za partnera v snímke Gambit (1966). V jednom z rozhovorov rozprávala, ako ho učila dávať dole dámske pančuchy "jemným a romantickým spôsobom".

Michael Caine a Shirley MacLaine vo filme Gambit (Zdroj: Universal Pictures)
Zobraziť galériu (6)
Michael Caine a Shirley MacLaine vo filme Gambit (Zdroj: Universal Pictures)  (Zdroj: Universal Pictures)

Zo strachu bral všetky ponuky a začal veľa piť. Pred pádom kvôli alkoholu ho zachránila láska

Elegantný zjav Cainea nadlho predurčil pre role diplomatov, dôstojníkov, ale aj špiónov a násilníkov vo filmoch najrôznejších žánrov a kvalít. Niektoré boli vyložené prepadáky: "Bral som všetko, pretože som sa bál, že už mi nikto nič neponúkne," doznáva úprimne. Boli doby, kedy točil až jeden film mesačne.

Sedemdesiate roky pre neho boli horskou dráhou dobrých a zlých filmov i životných momentov. Začal veľa piť, podľa svojej autobiografie až tri fľaše vodky za deň. "Alkohol vás zbaví nesmelosti, to je pre herca praktické." Našťastie však do jeho života vstúpila láska, ktorá záhube urobila prietrž.

Britský herec Michael Caine s dcérou Natashou (vľavo), manželkou Shakirou a dcérou Dominiquou v roku 2003 (Zdroj: TASR/AP Photo/Kim D. Johnson)
Zobraziť galériu (6)
Britský herec Michael Caine s dcérou Natashou (vľavo), manželkou Shakirou a dcérou Dominiquou v roku 2003 (Zdroj: TASR/AP Photo/Kim D. Johnson)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Kim D. Johnson)

Ženu svojho srdca zbadal v reklame na kávu, ktorá sa nakrúcala v Brazílii. Zmyslel si, že tam za ňou pôjde, ale potom sa ukázalo, že ona kráska nie je vôbec z Brazílie, ale žije na londýnskej Fulham Road. Stretli sa, zoznámili, zblížili, vzali a majú spolu dcéru Natašu. Na prelome 50. a 60. rokov bola jeho ženou herečka Patricia Hainesová, s ktorou mal dcéru Dominique.

Ťažké detstvo aj vojenská služba, krvavé spomienky na kórejskú vojnu ho sprevádzajú dodnes

Detstvo však Michael Cain nijako šťastné nemal. Poslíčkovi Micklewhiteovi a jeho žene, ktorá pracovala ako upratovačka, sa 14. marca 1933 v nemocnici pre chudobných narodil syn Maurice Joseph. Prvá herecká skúsenosť sa však dostavila čoskoro. Už v troch rokoch musel presvedčiť vyberateľa nájomného, že "mamička nie je doma", zatiaľ čo tá sa schovávala za hlavnými dverami. Tak to opisoval vo svojich pamätiach O čom to všetko je z roku 1992.

V 16 rokoch opustil školu a robil poslíčka alebo úradníka. Po ťažkom čase vojenskej služby prešiel peklom kórejskej vojny, krvavé spomienky ho vraj sprevádzajú dodnes. Vrátil sa do Anglicka a ako dvadsaťročný sa uchytil v malom vidieckom divadle v Sussexe. Pozornosť Hollywoodu na seba upútal až ako 31-ročný vo vojnovej snímke Zulu (1964). Mal hrať radového vojaka, ale vďaka svojej postave sochy a inteligentnému výzor získal rolu snobského aristokratického dôstojníka.

Na archívnej snímke z 9. mája 1966 herec Michael Caine pózuje so skupinou dievčat po tlačovej konferencii k filmu Alfie na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. (Zdroj: TASR/AP Photo/Jean Jacques Levy, File)
Zobraziť galériu (6)
Na archívnej snímke z 9. mája 1966 herec Michael Caine pózuje so skupinou dievčat po tlačovej konferencii k filmu Alfie na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. (Zdroj: TASR/AP Photo/Jean Jacques Levy, File)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Jean Jacques Levy, File)

V 90. rokoch chcel skončiť s herectvom, ďalšie ponuky všetko zmenili

Keď v roku 1992 vydal svoje prvé pamäti, mal v úmysle skončiť s herectvom, písať román, venovať sa záhrade a rodine. Potom ale natočil film Krv a víno s americkým hercom Jackom Nicholsonom. Po jeho uvedení v roku 1996 boli Cainevi ponúknuté ďalšie role. Diváci ho ďalej poznajú napríklad z filmov Aljaška v plameňoch, Tichý Američan či v komerčne úspešnej trilógie Christophera Nolana Batman začína, Temný rytier a Návrat Temného rytiera.

Úspech zožal aj v snímke Harry Brown, kde sa ako bývalý mariňák mstí vrahom svojho priateľa. Hlavnú úlohu si v posledných rokoch zahral v kriminálnej snímke Králi zlodejov a objaví sa aj v historickom filme Petra Jákla Ján Žižka, v ktorom stvárni jednu z najvýraznejších rolí, fiktívnu postavu Lorda Borsa, pravú ruku kráľa Václava IV. a bojovníka za práva obyčajných ľudí.

Michael Caine (Zdroj: TASR/Photo by Casey Curry/Invision/AP)
Zobraziť galériu (6)
Michael Caine (Zdroj: TASR/Photo by Casey Curry/Invision/AP)  (Zdroj: TASR/Photo by Casey Curry/Invision/AP)

V roku 2010 vydal druhú knihu memoárov. Okrem spomienok na slávnych hereckých kolegov Caine, ktorý je držiteľom troch Zlatých glóbusov a ďalších cien, tiež radí začínajúcim hercom ako dobyť Hollywood. Návod na úspech pritom dostal priamo od Johna Wayna: "Nezabudnite hovoriť hlboko, pomaly a nehovoriť príliš".

Viac o téme: Michael Caine
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu