Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ženské organizácie kritizujú filmové ocenenie Johnnyho Deppa: Považujú ho za násilníka

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Youtube/Europa Press)

Riaditeľ medzinárodného filmového festivalu v San Sebastián José Luis Rebordinos sa oficiálne ohradil proti kritike niektorých ženských organizácií, ktorým sa nepáči, že na tomto festivale dostane v septembri čestnú cenu americký herec Johnny Depp.

Rebordinos udelenie ceny obhajuje s tým, že Depp nebol odsúdený ani trestne stíhaný kvôli násiliu na ženách. Festival podľa neho dodržiava zásady rovnosti a bojuje proti zneužívaniu moci i proti násiliu. Terčom kritiky sa stala tiež chystaná pocta Deppovi na filmovom festivale v Karlových Varoch. Odsúdila ju popredná britská charitatívna organizácia Solace Women´s Aid, ktorá bojuje proti domácemu násiliu a pomáha jeho obetiam.

Ženské organizácie kritizujú filmové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Europa Press)

Hovorkyňa karlovarského festivalu Uljana Donátová v stredu povedala, že organizátori vyjadrenia britskej organizácie nebudú komentovať. "V časoch lynčovania na sociálnych sieťach náš festival obhajuje základné princípy našej kultúry a nášho právneho poriadku: prezumpciu neviny aj právo na integráciu," citoval z vyhlásenia šéfa festivalu v San Sebastián španielsky denník ABC. Rebordinos tiež uviedol, že na základe údajov, ktoré má festival k dispozícii, Depp nebol "nikdy zadržaný, obžalovaný ani odsúdený za žiadnu formu agresie ani násilia proti žiadnej žene". Už skôr v tomto týždni hájil cenu pre Deppa s tým, že "funkciou festivalu je vyberať najzaujímavejšie filmy roka a oceniť výnimočný prínos kinematografii".

Ženské organizácie kritizujú filmové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Europa Press)

Cena Donostia, nazvaná rovnako ako baskický názov mesta San Sebastián, je podľa Rebordinose ocenením Deppa ako "veľkého herca a filmára s výraznou kariérou". Španielska Asociácia filmáriek a audiovizuálnych médií (CIMA) tento týždeň kritizovala rozhodnutie udeliť cenu Deppovi s tým, že to poškodí renomé najvýznamnejšieho španielskeho filmového festivalu. Tiež asociácia baskických filmáriek označila rozhodnutie festivalu za "nevhodné". Dôvodom ich kritiky sú obvinenia Deppovej exmanželky Amber Heardovej, ktorá tvrdí, že ju v manželstve fyzicky napádal, čo hollywoodsky herec odmieta.

Depp obvinenia z násilníctva odmieta

Kritika filmáriek voči Deppovi vychádza aj zo súdneho sporu, v ktorom Depp žaloval britský bulvárny denník The Sun kvôli článku z roku 2018, ktorý ho označil za násilníka. Súd vlani v novembri žalobu zamietol a tento rok v marci londýnsky súd zamietol aj hercovo odvolanie. Podľa súdu boli obvinenia na Deppovu adresu "vo svojej podstate pravdivé", pretože sa preukázalo, že väčšina inkriminovaných útokov Deppa na Heardovu sa skutočne odohrala. Depp obvinenia z násilníctva odmieta.

Jeho právnik David Sherborne naopak označil za obeť svojho mandanta. "Bola to pani Heardová, ktorá začínala fyzické strety," vyhlásil vlani Sherborne. V roku 2019 Depp žaloval Heardovou za to, že podľa neho pri rozvodovom spore podvádzala a okrem iného si namaľovala odreniny, ktorými chcela dokázať, že ju fyzicky napadol. Depp trvá na tom, že nikdy nesiahol na Heardovou ani na inú ženu. V tom sa za neho v minulosti postavili aj jeho bývalej partnerky Vanessa Paradisová, ktorá s ním žila 14 rokov, a Winona Ryderová, ktorá s ním mala vzťah asi štyri roky. Obe uviedli, že Depp sa k nim násilnícky nikdy nesprával. Depp bude tento mesiac tiež hosťom Medzinárodného filmového festivalu (MFF) v Karlových Varoch, kde sa predstaví hlavne ako producent.

Viac o téme: Johny DeppFestivalCenaNásilie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu