Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sexuálne scény a znásilnenia: Týmto všetkým si musia herci prejsť... Našťastie je tu ONA!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

"On dá ruku sem, ty dáš tú svoju sem a potom začneš s feláciou." Britka Ita O'Brienová, ozajstná hviezda v pozadí filmového priemyslu, zoznámila širokú verejnosť s profesiou "intímna koučka". Teda osoba, ktorá pri natáčaní dohliada na rešpektovanie súhlasu hercov s intímnymi scénami.

Táto 56-ročná žena sama o sebe hovorí ako o koordinátorke intimity. Stojí za väčšinou najnovších seriálov oceňovaných za spôsob, akým pojednávajú o sexe, ako napríklad Môžem ťa zničiť, Sexuálna výchova alebo Normálni ľudia. Medzi každodenné starosti O'Brienovej patrí chrániť súkromie umelca, ktorý točí znásilnenie, pripraviť sexuálne scénu s hercom, ktorý je panic, alebo nájsť hranice každého zo zúčastnených.

Jej úlohou je zabezpečiť otvorenú komunikáciu medzi režisérom a hercami pri všetkých intímnych scénach (bozkávanie, nahota, sex) a vniesť do nich profesionálnu štruktúru, aby mohli herci podať čo najlepší umelecký výkon a vyjadriť svoju kreativitu bez obáv o svoju bezpečnosť.

Záber zo seriálu Normálni ľudia (Zdroj: Repro foto YouTube/BBC Three)
Zobraziť galériu (4)
Záber zo seriálu Normálni ľudia (Zdroj: Repro foto YouTube/BBC Three)  (Zdroj: Repro foto YouTube/BBC Three)

Ako to funguje?

"Dohodneme sa na tom, na čo (ten druhý) môže siahať a jasne stanovíme choreografiu priebehu intímneho kontaktu, tak presne ako pri tanci," opísala agentúre AFP O'Brienová, ktorá je pôvodom z juhu Británie. Každá scéna sa preberá zvlášť, ešte pred samotným natáčaním, a nacvičia sa vopred, ďaleko od desiatok ľudí, ktorí zvyčajne obklopujú scénu. "Keď sa rozbehne kamera, herci úplne presne vedia, ako bude kontakt prebiehať".

Základom metódy, ktorú O'Brien používa, je vyjadrenie súhlasu. Stojí na ňom aj heslo, ktoré často opakuje hercom: "Tvoje 'nie' je dar. Jasne mi povedz svoje 'nie', aby som mohol uveriť tvojmu 'áno'".

Ita O'Brienová (Zdroj: Repro foto YouTube/withMEAA)
Zobraziť galériu (4)
Ita O'Brienová (Zdroj: Repro foto YouTube/withMEAA)  (Zdroj: Repro foto YouTube/withMEAA)

Ita O'Brienová tancovala desať rokov na divadelných doskách, potom osem rokov hrala vo filme. Koordinátorkou intimity sa stala v roku 2014, v čase, keď sa o súhlase hercov ešte príliš nehovorilo. Pred vznikom hnutia #MeToo, "keď herec povedal na niečo 'nie', bol považovaný za problémového alebo za zdanlivo zhýčkanú hviezdu", vysvetľuje O'Brienová a pripomína, že herci sa obávali, že prídu o miesto, keď nebudú súhlasiť. "A to sa skutočne dialo".

Jej začiatky v tomto odvetví boli podľa jej slov neuveriteľne ťažké

"Zamestnali ma v produkciách, kde so mnou režisér nehovoril, pretože to bol starý 74-ročný muž, ktorý odmietal pripustiť moju existenciu." Na iných natáčaniach mala zase zákaz vstupu na natáčaciu plochu, pretože herci o jej pomoc nestáli. Od tej doby sa však mentalita ľudí zmenila a toto povolanie je stále bežnejšie. Žiadosti o spolupráci s O'Brienovou sa len hrnú, najmä po chvále, ktorú na ňu spievala režisérka seriálu Môžem ťa zničiť na odovzdávaní britských filmových cien BAFTA.

"Ďakujem vám, Ito, že ste z nášho odvetvia urobila bezpečný priestor, že ste vytvorila fyzické, emocionálne a profesionálne hranice, aby sme mohli točiť diela o vykorisťovaní a zneužívaní, bez toho aby sme pri tom sami boli zneužití," vyhlásila herečka a režisérka Michaela Coelová. Pre Coelovú je natáčanie bez koordinátora intimity rizikom, že bude štáb vystavený "pocitu zmätku a rozpakov" a herec "vnútornej devastácii".

Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)  (Zdroj: Getty Images)

Mimoriadne náročné je natáčanie znásilnenia

Platí to pre všetky intímne scény, ale zo všetkého najviac pre natáčanie znásilnenia, u ktorých je potrebné, aby mali "herci presnú choreografiu napadnutiu", vysvetľuje O'Brien. "Musíte sa samozrejme starať o človeka, ktorý hrá obeť, ale najmä o osobu, ktorá predstavuje agresora, pretože tento herec si musí siahnuť naozaj hlboko, aby ten príbeh mohol rozprávať".

Samotnému natáčaniu predchádza diskusie a skúšky, veľká časť práce ale prichádza až po natáčaní, kedy musí herec za pomoci špeciálnych techník získať odstup od svojej role násilníka. Práve preto musí mať dobrý koordinátor intimity skvelé komunikačné zručnosti, rozumieť herectvu, ale tiež poznať anatomické názvy pre jednotlivé časti ľudského tela, vysvetľuje O'Brien.

S rastúcim dopytom po svojich službách sa tieto nevyhnutné znalosti snaží O'Brienová odovzdať ďalej. "Mala by som viac učiť, ale bohužiaľ na to nemám čas," hovorí. Čoskoro plánuje niekoľko kurzov aj vo Francúzsku a raduje sa, že jej "úloha bola konečne pochopená", a to aj v krajine "vyhlásenej tým, že nemá problém s nahotou."

Viac o téme: Ita O'BrienováSexuálne scény
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu