Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Začal sa karlovarský festival: Michael Caine prevzal Krištáľový glóbus

(Zdroj: TASR / AP Photo/Lionel Cironneau)

Prezident Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary Jiří Bartoška odštartoval v piatok v hoteli Thermal jeho 55. ročník. Britský herec Michael Caine tam prevzal Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos pre svetovú kinematografiu. Informoval o tom český portál Novinky.cz.

Ľudí v sále privítal moderátor Marek Eben. Bartoška v úvode pripomenul, že sa stretávajú po dvoch rokoch. "Žili sme ťažké časy," povedal a dodal, že festival prežije aj covid. Poďakoval sa aj Karlovým Varom a partnerom festivalu.

Otváracím filmom festivalu je životopisná dráma Zátopek režiséra Davida Ondříčka o štvornásobnom olympijskom víťazovi a najvýznamnejšom českom atlétovi všetkých čias Emilovi Zátopkovi. "Som rád, že sme tak dva metre od cieľovej pásky a že ju pretrhávame práve tu s vami," uviedol pred slávnostnou premiérou filmu predstaviteľ hlavnej postavy Václav Neužil.

Najväčšia cena s akou sa stretol

Caine si potom prevzal Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos pre svetovú kinematografiu. "Ďakujem, to je ten najväčší potlesk, aký som kedy mal," zažartoval. Doplnil, že ide o najťažšiu cenu, s akou sa stretol. Povedal tiež, že bol v práci veľmi šťastný a dostáva cenu za to, čo "vrúcne miloval". Je takisto držiteľom dvoch Oscarov, Európskej filmovej ceny a vyše 40 ďalších ocenení.

Predstavení boli aj členovia festivalovej poroty. V hlavnej porote je dánska filmárka Eva Mulvadová, poľská herečka Marta Nieradkiewiczová, grécky režisér a scenárista Christos Niku a nemecký festivalový riaditeľ a filmový kritik Christoph Terhechte. Ďalšou je porota s názvom Na východ od západu.

Medzinárodný filmový festival Karlove Vary je najprestížnejší filmový festival v strednej a východnej Európe. Patrí do kategórie A spolu s festivalmi v Cannes, Berlíne, Benátkach, San Sebastiane, Moskve, Montreale, Šanghaji či Tokiu. Počas festivalu premietnu celkovo 120 filmov, z toho 32 premiér, informoval portál Novinky.cz. Hviezdnymi hosťami budú tento rok aj herci Johnny Depp či Ethan Hawke. Depp sa na festivale zúčastní v druhej polovici a uvedie filmy, v ktorých hrá.

Viac o téme: Michael Caine
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu