Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hovorili mu, že sa to nepodarí: Český režisér má vo filme svetové hviezdy... Takto získal Caina!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: profimedia)

Keď pred takmer tromi rokmi oznamoval Petr Jákl na tlačovej konferencii, že jednu z hlavných postáv jeho filmu Jan Žižka stvárni oscarový herec Michael Caine, splnil sa mu sen, ktorí snívajú mnohí producenti, a nie každému sa podarí ho naplniť. "Mal som ho v hlave pre tú postavu od začiatku. Mnohí samozrejme hovorili, že sa to nepodarí. Ja som blázon, ja verím v také veci," spomínal Jákl na spomínanú dobu a natáčania s filmovou hviezdou v rozhovore s ČTK.

Úloha Börsa podľa Jákla vznikla ešte predtým, ako mal Micheala Caina dohovoreného. Vytvoril ju na základe niekoľkých reálnych postáv, ktoré pomáhali kráľovi Václavovi IV. vládnuť. "Dal som ich dohromady, aby som mohol vytvoriť jednu postavu, pretože to filmovo potrebujeme," uviedol režisér a producent.

Petr Jákl a Michael Caine (Zdroj: Profimedia)
Zobraziť galériu (6)
Petr Jákl a Michael Caine (Zdroj: Profimedia)  (Zdroj: profimedia)

Pre film o stredovekom vojvodcovovi sa podarilo Jaklovi získať hollywoodskeho producenta Cassiana Elwesse, ktorý vraj bol scenárom rovnako ako Caine hneď nadšený. "Povedal som mu o svojom sne obsadiť Michaela Caina a on mi povedal, že za celý svoj život produkoval sto filmov, na produkciu ďalších stoviek snímok sa podieľal, ale za celý čas nerobil jediný film s Michaelom Cainom, aj keď to celý život chcel," spomína Jákl. Napriek tomu Elwessea prehovoril, aby Cainovi scenár poslali.

Herecká legenda všetkých rolí: Caine zažil ťažké detstvo aj peklo vojny, pred pádom ho zachránila láska

"A potom som sedel na chate a volalo mi neznáme číslo. Zdvihnem to a tam zaznie: Ahoj, tu Michael Caine, čítal som ten tvoj krásny scenár a teším sa, že to spolu budeme točiť...," popisuje Jákl zásadný okamih prípravy filmu i celej jeho doterajšej kariéry. A pripomína, ako zásadné pre film Jan Žižka bolo získanie tak slávneho predstaviteľa.

Petr Jákl (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)
Zobraziť galériu (6)
Petr Jákl (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)  (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

Dva mesiace pred natáčaním nemal ani jedného herca ústredných postáv, potom sa všetko zmenilo

"Situácia bola taká zúfalá, že kostymérky nemali na koho šiť... Pravidlo je, že potrebujete hlavného herca, aby človek mohol oslovovať tých ďalších, pretože tí sa vždy pýtajú, kto je ten hlavný," vysvetľuje. "(Americký herec ) Ben Foster povedal áno. V tej chvíli nasledoval Michael Caine a ten, ako povedal áno, tak všetci herci už len hovorili: Môžem hrať s Michaelom Cainom? To bol zlomový okamih a ja som za to neskonale vďačný," povedal Jákl.

Til Schweiger, Petr Jákl a Ben Foster (Zdroj: Profimedia)
Zobraziť galériu (6)
Til Schweiger, Petr Jákl a Ben Foster (Zdroj: Profimedia)  (Zdroj: profimedia)

"Je to herec, ktorý má na stole desať ponúk, všetky za dobrú cenu a on sa rozhoduje len podľa toho, ako sa mu to páči. Pár rokov predtým netočil a povedal, že si (náš film) vybral, pretože sa mu páči. Bolo na ňom vidieť, že to je vášeň, mne sa s ním skvele spolupracovalo, nikdy na to nezabudnem. Je to obrovský profík, jeho hlas je zbraň hromadného ničenia, vie ho skvele používať," raduje sa režisér.

Vo filme hrajú okrem Caina aj svetové hviezdy Ben Foster a Matthew Goode

Film Jan Žižka, ktorý je s takmer polmiliardovým rozpočtom najdrahším filmom českej kinematografie, sa natočil v druhej polovici roka 2018. Po oneskorení spôsobenom pandémiou koronavírusu by mal podľa súčasných plánov tvorcov mať premiéru v budúcom roku.

Na prípravách filmu Jákl pracoval osem rokov, scenár mal desiatky verzií. Jákl hovorí, že chce príbehom o mladých rokoch Jána Žižku natočiť veľkú filmovú "podívanú", ale chce sa tiež držať historických faktov. 

Film vznikal na mnohých miestach v stredných a južných Čechách, točilo sa aj v Prahe na Karlovom moste. Na Křivoklátu, Točníku či na Zvíkove sa tak stretli známi herci, okrem Bena Fostera ako Jána Žižku a Michaela Caina ešte Til Schweiger ako Rožmberk či Matthew Goode ako Žigmund.

Vo filme Petra Jákla si zahrajú aj hviezdy Ben Foster a Matthew Goode (Zdroj: TASR/AP Photo/The Canadian Press, Nathan Denette, Repro foto Youtube/The Morning)
Zobraziť galériu (6)
Vo filme Petra Jákla si zahrajú aj hviezdy Ben Foster a Matthew Goode (Zdroj: TASR/AP Photo/The Canadian Press, Nathan Denette, Repro foto Youtube/The Morning)  (Zdroj: TASR/AP Photo/The Canadian Press, Nathan Denette, Repro foto Youtube/The Morning)

Viac o téme: Michael CainePetr Jákl
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu