Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Legendárny komik a prvý Willy Wonka: Bol štyrikrát ženatý... Tretiu manželku mu vzala rakovina

Gene Wilder Zobraziť galériu (5)
Gene Wilder (Zdroj: SITA)

Americký herec Gene Wilder, ktorý zomrel 29. augusta 2016 vo veku 83 rokov, na seba prvýkrát upozornil drobnou rolou vo filme Bonnie a Clyde z roku 1967. V tom istom roku prišla do kín aj úspešná parodická snímka Producenti - pôvodne sa mala volať Jar pre Hitlera, to ale neprešlo -, ktorú natočil s priateľom a režisérom Melom Brooksom a za ktorú bol nominovaný na Oscara pre herca vo vedľajšej úlohe. Wilder sa preslávil aj hlavnými úlohami vo filmoch Willy Wonka a továreň na čokoládu (1971) či Mladý Frankenstein (1974).

Neskôr úspešný herec sa narodil sa 11. júna 1933 v Milwaukee ako Jerome Silberman do rodiny židovských emigrantov z Ruska. Umelecké meno si zvolil kombináciou mien literárneho hrdinu z románu Thomasa Wolfa Look Homeward, Angel a obľúbeného spisovateľa Thorntona Wildera. 

Gene Wilder ako Willy Wonka (Zdroj: Repro foto YouTube/beralts)
Zobraziť galériu (5)
Gene Wilder ako Willy Wonka (Zdroj: Repro foto YouTube/beralts)  (Zdroj: Repro foto YouTube/beralts)

Vyštudoval herectvo a kariéru začínal na Broadwayi. Koncom 60. rokov už patril k známym hollywoodskym postavám. V roku 1975 nakrútil komédiu Dobrodružstvo mladšieho a múdrejšieho brata Sherlocka Holmesa, ktorú sám režíroval, napísal scenár a zahral si aj hlavnú úlohu.

V týchto snímkach nás bavil

V 80. rokoch Wilder vytvoril dvojicu s Richardom Pryorom. Úspech aj vo vtedajšom Československu slávila napríklad komédia Blázni vo väzení (1980), kde si obaja zahrali pod režisérskym vedením Sidneyho Poitiera. Spoločne sa objavili aj vo filme Nevidím zlo, nepočujem zlo (1989). 

Richard Pryor a Gene Wilder v snímke Nevidím zlo, nepočujem zlo (Zdroj: Repro foto YouTube/codestrikenet)
Zobraziť galériu (5)
Richard Pryor a Gene Wilder v snímke Nevidím zlo, nepočujem zlo (Zdroj: Repro foto YouTube/codestrikenet)  (Zdroj: Repro foto YouTube/codestrikenet)

Filmových fanúšikov Wilder tiež uchvátil rolou lekára, ktorý sa zamiluje do ovce, v jednej epizóde poviedkového filmu Woodyho Allena Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o sexe (ale báli ste sa opýtať). Pred kamerou sa naposledy objavil v roku 2003 v dvoch epizódach sitcomu Will a Grace, čo mu vynieslo cenu Emmy pre najlepšieho hosťujúceho herca.

Následne Wilder upriamil svoju pozornosť na charitu a písanie. Okrem svojich pamätí Kiss Me Like a Stranger: My Search for Love and Art napísal aj niekoľko románov (My French Whore, The Woman Who Would not, Something to Remember You By: A Perilous Romance).

Gene Wilder (Zdroj: SITA)
Zobraziť galériu (5)
Gene Wilder (Zdroj: SITA)  (Zdroj: SITA)

Wilder bol štyrikrát ženatý, mal jedno dieťa z prvého manželstva. S jeho treťou manželkou, herečkou Gildou Radnerovou, sa stretol počas natáčania filmu Techtle, mechtle (1982), v tom čase bola herečka vydatá. Nakoniec sa kvôli nemu rozviedla a v roku 1984 sa s Wilderom vzali. V roku 1989 však zomrela na rakovinu, ktorú najskôr prekonala, no opäť sa jej vrátila a boj s ňou prehrala. O dva roky neskôr si vzal za ženu Karen Webbovú, ktorú stretol tiež počas natáčania. Zostali spolu až do Wilderovej smrti.

Wilder zomrel na komplikácie Alzheimerovej choroby, ktorú mu diagnostikovali tri roky pred smrťou. Podľa jeho rodiny Wilder zomrel pri počúvaní jednej zo svojich obľúbených piesní, verzie „Over the Rainbow“, ktorú naspievala Ella Fitzgerald.

Gene Wilder (Zdroj: TASR/AP Photo/David Cantor, File)
Zobraziť galériu (5)
Gene Wilder (Zdroj: TASR/AP Photo/David Cantor, File)  (Zdroj: TASR/AP Photo/David Cantor, File)

Viac o téme: Gene Wilder
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu