Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Geniálny herec a miláčik publika slávi 75-ku: Je tretíkrát ženatý... TU je najšťastnejší!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Alvaro Barrientos)

Americký herec Tommy Lee Jones, ktorý 15. septembra oslavuje 75 rokov, má na svojom konte množstvo rolí v komerčne úspešných filmoch a uplatnil sa aj ako režisér. Za vedľajšiu úlohu vo filme Utečenec získal v roku 1993 Oscara, za ďalšie tri role bol na túto cenu nominovaný a niekoľko ďalších snímok, v ktorých si zahral, sa výrazne zapísala do dejín svetovej kinematografie.

Tommy Lee Jones sa narodil 15. septembra 1946 v texaskom mestečku San Saba. Jeho matka bola policajtka, učiteľka a majiteľka obchodu, otec pracoval na ropnom poli. Jeho rodičia sa rozviedli, aby sa vzápätí opäť vzali a znova rozviedli. Študoval na Harvarde, za ktorý hral aj americký futbal. Jedným z jeho spolužiakov a spolubývajúcich bol aj neskorší viceprezident USA Al Gore. Po štúdiu sa presunul do New Yorku, kde sa začal venovať svojmu koníčku už zo strednej školy - herectvu.

Zľava Josh Brolin, Will Smith a Tommy Lee Jones prichádzajú na japonskú premiéru svojho najnovšieho filmu s názvom Muži v čiernom 3 (Zdroj: TASR/AP Photo/Koji Sasahara)
Zobraziť galériu (4)
Zľava Josh Brolin, Will Smith a Tommy Lee Jones prichádzajú na japonskú premiéru svojho najnovšieho filmu s názvom Muži v čiernom 3 (Zdroj: TASR/AP Photo/Koji Sasahara)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Koji Sasahara)

Vo filme sa prvýkrát objavil v roku 1970 (Love Story). Slávnym sa stal v 90. rokoch, napríklad vďaka úlohe v snímke JFK Olivera Stonea, za ktorú bol nominovaný na Oscara, ale preslávil ho aj oscarový Utečenec alebo filmy Batman navždy a Muži v čiernom. V roku 2007 si zahral v dvoch slávnych filmoch - V údolí Elah (opäť bol nominovaný na Oscara) a Táto krajina nie je pre starých. Ďalšiu oscarovú nomináciu získal za rolu vo filme Lincoln z roku 2013. Obľúbený je aj v dobrodružnej dráme Vesmírni kovboji (2000).

Na snímke zľava: James Garner, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland a Clint Eastwood pre film Vesmírni kovboji, kde stvárnili hlavné úlohy (Zdroj: TASR/AP Photo/ Warner Brothers)
Zobraziť galériu (4)
Na snímke zľava: James Garner, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland a Clint Eastwood pre film Vesmírni kovboji, kde stvárnili hlavné úlohy (Zdroj: TASR/AP Photo/ Warner Brothers)  (Zdroj: TASR/AP Photo/ Warner Brothers)

V roku 2005 predstavil snímku Tri pohreby, ktorý režíroval a v ktorom hral aj hlavnú úlohu. Film získal dve hlavné ceny na festivale v Cannes. Jeho ďalším autorským počinom je snímka Sila života z roku 2014, ktorý v Cannes získal nomináciu na Zlatú palmu.

Je tretíkrát ženatý, najšťastnejší je na svojich farmách

Tommy Lee Jones je síce filmovou hviezdou prvej veľkosti, najšťastnejší sa však tento rodák z Texasu cíti na svojich farmách, kde chová kone a dobytok. V roku 2009 bol uvedený do Siene slávy texaských kovbojov.

Jones je tretíkrát ženatý. Prvé manželstvo uzavrel v roku 1971 s Kate Lardnerovou, neterou scenáristu a novinára Ringa Lardnera mladšieho. Spolu boli sedem rokov. Má dve deti a to z druhého manželstva s Kimberlea Cloughleyovou. V roku 2001 sa oženil so svojou treťou manželkou Dawn Laurel, s ktorou je doteraz. 

Na snímke vpravo Tommy Lee Jones a jeho manželka a fotografka Dawn Laurel-Jonesová v roku 2013 (Zdroj: TASR/Photo by Vince Bucci/Invision/AP)
Zobraziť galériu (4)
Na snímke vpravo Tommy Lee Jones a jeho manželka a fotografka Dawn Laurel-Jonesová v roku 2013 (Zdroj: TASR/Photo by Vince Bucci/Invision/AP)  (Zdroj: TASR/Photo by Vince Bucci/Invision/AP)

Viac o téme: Tommy Lee Jones
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu