Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Legendárny herec zo Slovácko sa nesúdí: Počas vojny ho zatklo gestapo a zažil väzenie v Nemecku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Repro foto YouTube/KONICEK)

Meno českého či skôr moravského herca Oldřicha Velena nie je možno divákom natoľko známe ako jeho tvár. Patril k najobsadzovanejším filmovým a televíznym hercom. Vytvoril takmer 300 filmových a televíznych úloh, hoci väčšinou epizódnych. Jednou z výnimiek bol seriál Slovácko sa nesúdí, kde stvárnil dvojicu hlavných postáv a rozprávačov spolu s Jozefom Kronerom. V stredu 15. septembra by sa herec Oldřich Velen dožil sto rokov.

Oldřich Velen, vlastným menom Oldřich Volek, sa narodil 15. septembra 1921 v Tuřanoch pri Brne (dnes sú už súčasťou mesta). Vyrastal ako jedno z troch detí vo vidieckej rodine. Od detstva sa podľa vzoru svojej matky venoval ochotníckemu divadlu. V Brne vyštudoval gymnázium, strojársku priemyslovku a napokon v rokoch 1938-1942 Štátne hudobné a dramatické konzervatórium pod vedením herca Rudolfa Waltera.

Počas vojny sa zapojil do odboja a zatklo ho gestapo. Z Brna ho previezli do väzenia v Nemecku, bol totálne nasadený v Rakúsku, odtiaľ sa mu však podarilo utiecť a vrátiť domov. Hral v Jihočeskom divadle a Východočeskej společnosti – a aj v závere vojny sa mu podarilo vyhnúť totálnemu nasadeniu. V rokoch 1945-1962 zakotvil v divadle v Olomouci. Popri tom sa začal objavovať na striebornom plátne.

Od prvej role až k tomu, že ročne nakrútil aj desiatku filmov

Prvú malú rolu dostal v roku 1950 v historickom príbehu Temno režiséra Karla Steklého. Ako člen policajného tímu sa objavil v kriminálke Kde alibi nestačí (Vladimír Čech, 1961) – často potom stvárňoval úlohy policajtov a vyšetrovateľov. Práca pred kamerou herca začínala baviť viac než divadlo. Presťahoval sa do Prahy a v roku 1962 sa stal členom hereckého súboru Filmového štúdia Barrandov. Počet filmových úloh, ktoré Oldřich Velen dostával, začal závratne stúpať, ročne nakrútil aj desiatku filmov.

Oldřich Velen v rozprávke o Troch stratených princeznách (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (3)
Oldřich Velen v rozprávke o Troch stratených princeznách (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

Spomenúť možno detektívky Alibi na vodě (r. Vladimír Čech, 1966), či Nahá pastýřka (r. Jaroslav Mach, 1966). Mihol sa v komédiách Kdo chce zabít Jessii (r. Václav Vorlíček, 1966), Jak se krade milion (r. Jaroslav Balík, 1967), či Happy end (r. Oldřich Lipský, 1967).

Člena zločineckej skupiny stvárnil v kriminálke Na kolejích čeká vrah (r. Josef Mach, 1970), hral v legendárnej komédii „Pane, vy jste vdova!“ (r. Václav Vorlíček, 1970). Jednu zo svojich funkcionárskych postáv si zahral v komédii Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (r. Václav Vorlíček, 1974). Ako riaditeľ podniku "Katoda Olomóc" sa objavil v závere slávneho filmu Jáchyme, hoď ho do stroje (r. Oldřich Lipský, 1974).

Legendárny bol spolu s Kronerom v seriáli Slovácko sa nesúdí

Znalosť moravských nárečí predurčovala Velena do úloh postáv rozprávajúcich dialektom. Práve takýto bol Jura Klásek, ktorého Oldřich Velen stvárnil v televíznom seriáli Slovácko sa nesúdí (r. Petr Tuček, 1975-1984). Dvojicu hlavných hrdinov a rozprávačov s ním tvoril Matúš Pagáč v podaní Jozefa Kronera.

Oldřich Velen a Jozef Kroner v Slovácko sa nesúdí
Zobraziť galériu (3)
Oldřich Velen a Jozef Kroner v Slovácko sa nesúdí  (Zdroj: Repro foto YouTube/KONICEK)

Rovnaký charakter mal Velenov írečitý krčmár v komédii Tajemství hradu v Karpatech (r. Oldřich Lipský, 1981), v tomto prípade však bolo horalské nárečie, ktorým vo filme hovorili viaceré postavy, celkom vymyslené.

Diváci mohli Oldřicha Velena vidieť aj v dráme Signum Laudis (r. M. Hollý, 1980). Účinkoval tiež v seriáloch Arabela, Křeček v noční košili, Zlá krev či Druhý dech. Na Barrandove herec pôsobil až do odchodu do penzie v roku 1991 s krátkou prestávkou v rokoch 1966 – 1971, keď prijal angažmán v Divadle na zábradlí. Divadelné zájazdy naplnili jeho záľubu, ktorou bolo cestovanie.

Oldřich Velen bol aktívny až do vysokého veku, hoci mal hereckých príležitostí menej. Jednou z posledných bol seriál Oběti (2005) a film Školní výlet (r. Petr Šicha, 2012). Zomrel 4. mája 2013 v Prahe. V roku 1994 získal Oldřich Velen od Nadácie Život umelca Cenu Senior Prix.

Viac o téme: Oldřich Velen
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu