Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Turzonovová zažiarila na medzinárodnom filmovom festivale: FOTO Získala cenu za celoživotný prínos

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Repro foto Facebook/Febiofest)

Medzinárodný filmový festival Praha - Febiofest udelil v piatok večer cenu Kristián za celoživotný prínos kinematografii slovenskej herečke Božidare Turzonovovej a českému hercovi Jiřímu Lábusovi. Rovnaké ocenenie získal aj britský producent Mike Downey, ktorý spolupracoval s Jurajom Jakubiskom na filme Bathory. Priamy prenos z odovzdávania cien prenášal festival naživo na sociálnej sieti Facebook.

Božidare Turzonovovej cenu odovzdal český minister kultúry Lubomír Zaorálek. "Je to milé, lichotivé, vzácne (ocenenie) a vážim si ho. Myslím si, že 80 percent svojich životných skúseností som zažila vo filmoch, na ktorých som pracovala. Takto skúsenosti získavam veľmi rada," povedala v ďakovnej reči slovenská herečka.

Slovenská herečka Božidara Turzonovová preberá cenu od českého ministra kultúry
Zobraziť galériu (4)
Slovenská herečka Božidara Turzonovová preberá cenu od českého ministra kultúry  (Zdroj: Repro foto Facebook/Febiofest)

Druhým oceneným za celoživotný prínos bol Jiří Lábus, ktorý si cenu prevzal z rúk primátora Prahy Zdeňka Hřiba. "Musím Vám povedať, že mi je veľkou cťou dostať túto cenu. Keď som si prečítal, koľko slávnych filmových mien túto cenu dostalo predo mnou, tak je to naozaj veľká česť," povedal český herec.

"Myslím si, že žiadna televízia nemôže nahradiť filmové plátno a spoločnosť divákov. Som šťastný, že som mohol pracovať s veľkými filmovými tvorcami, akými boli napríklad Vladimír Michálek, Jan Švankmajer, Věra Chytilová, Viktor Polesný, Viktor Tauš," dodal Lábus.

Jiří Lábus počas príhovoru s cenou za celoživotný prínos
Zobraziť galériu (4)
Jiří Lábus počas príhovoru s cenou za celoživotný prínos  (Zdroj: Repro foto Facebook/Febiofest)

Tretím oceneným bol britský producent Mike Downey, jeden z najvýznamnejších európskych nezávislých producentov. Cenu mu odovzdal britský režisér a producent Stephen Daldry. "Som dojatý, veľmi pekne ďakujem... Praha je pre mňa jedným z najromantickejších miest sveta, a preto som rád, že som cenu dostal práve tu. Jeden múdry človek raz povedal, že ak by boli európske mestá náhrdelníkom, Praha by bola perlou v jeho strede," povedal Mike Downey v ďakovnej reči.

Britský producent Mike Downey neskrýval nadšenie
Zobraziť galériu (4)
Britský producent Mike Downey neskrýval nadšenie  (Zdroj: Repro foto Facebook/Febiofest)

Febiofest je najväčším filmovým festivalom v Českej republike a druhým najvýznamnejším po MFF Karlovy Vary. Jeho zakladateľom je Fero Fenič. Podujatie každoročne predstavuje široké spektrum snímok vrátane školských či amatérskych diel. Podobne ako minulý rok bol Febiofest pre pandémiu koronavírusu posunutý na neskorší termín.

Viac o téme: Jiří LábusFebiofestBožidara Turzonovová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu