Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zomrel otec kultového filmu Notting Hill: FOTO Smúti aj Julia Roberts

Roger Michell Zobraziť galériu (4)
Roger Michell (Zdroj: SITA/Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)

Zomrel britský filmový režisér Roger Michell, ktorý natočil okrem iného romantickú komédiu Notting Hill s Hughom Grantom a Juliou Roberts. O jeho úmrtí informovala rodina, uviedla agentúra Press Association. Michell mal 65 rokov.

Michell sa po kariére divadelného režiséra ako filmár etabloval v 90. rokoch, kedy na seba upozornil napríklad úspešnú adaptáciou románu Jane Austenovej Anna Elliotová (Persuasion), za ktorú získal cenu BAFTA. V roku 1999 mu potom priniesla obrovský úspech práve snímka Notting Hill, romantický príbeh londýnskeho kníhkupca, ktorý sa zamiluje do americkej hollywoodske hviezdy, ktorý sa stal jedným z najlepšie zarábajúcich filmov v histórii britskej kinematografie.

Julia Roberts a Hugh Grant vo filme Notting Hill (Zdroj: Repro foto YouTube/The uncut)
Zobraziť galériu (4)
Julia Roberts a Hugh Grant vo filme Notting Hill (Zdroj: Repro foto YouTube/The uncut)  (Zdroj: Repro foto YouTube/The uncut)

Práve romantické komédie v Michellovej filmografii prevažujú. V roku 2004 natočil adaptáciu románu Iana McEwana Nezničiteľná láska, nasledovali snímky Venuša (2006), Krásne vstávanie (2010) či Moja sesternica Rachel (2017).

Michell sa narodil v roku 1956 do rodiny britského diplomata v Juhoafrickej republike a v detstve potom žil v Bejrúte, Damasku aj v Prahe. Vyštudoval na univerzite v Cambridge. Bol dvakrát ženatý, jeho prvou ženou bola herečka Kate Buffery, s ktorou mal dve deti. Po rozvode s Buffery sa oženil s Annou Maxwell Martin, s ktorou mal tiež dve deti. Rozviedli sa v roku 2020.

Roger Michell (Zdroj: SITA/Ian West/PA via AP, File)
Zobraziť galériu (4)
Roger Michell (Zdroj: SITA/Ian West/PA via AP, File)  (Zdroj: SITA/Ian West/PA via AP, File)

Julia Roberts smúti

Na úmrtie reagovala aj hviezda jeho kultového filmu Notting Hill Julia Roberts. Na sociálnej sieti Instagram zverejnilu Michellovu fotografiu s popisom, že mala rada každú minútu strávenú s ním.

Zdroj: Instagram/Julia Roberts
Zobraziť galériu (4)
Zdroj: Instagram/Julia Roberts  (Zdroj: Instagram/Julia Roberts)

Viac o téme: Roger Michell
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu