Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Legenda zo Semaforu slávi 90-ku: Počas života okúsil nemilosť komunizmu... Po boku mal dve ženy

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Fenomén, legenda, všeumelec a mnohé ďalšie lichotivé prívlastky sú už takmer nevyhnutnou súčasťou mena Jiřího Suchého. Herec, komik, textár, spevák, básnik, hudobník, režisér, dramatik a výtvarník Suchý si na ne už dávno musel zvyknúť, veď svojou poetikou a milým humorom láska svojich početných fanúšikov už viac ako 65 rokov. Pracovné tempo zakladateľa slávneho divadla Semafor nepoľavuje ani s deväťdesiatymi narodeninami, ktoré oslávil v piatok 1. októbra.

Pre divadlo stále píše nové hry, v júni mu vyšla kniha Kondenzovaný humor a tiež pracuje na filme, v ktorom sa bude v spomienkach vracať k vojenčine. "Jiří Suchý je ako šampanské. Zreje, je letiacim kameňom, ktorý nezarosí machom. Je plný invencie a fantázie," povedala pred rokmi jeho dlhoročná javisková partnerka Jitka Molavcová. Tá sa po boku Jiřího Suchého postavila po predčasnej smrti Jiřího Šlitra, ktorý v 60. rokoch si Suchým tvoril jednu z najoriginálnejších aj najpopulárnejších dvojíc histórie českého divadla. Jiří Suchý má na konte cez 1300 piesňových textov a je autorom viac ako 120 divadelných hier a revuálnych predstavení.

Jitka Molavcová a Jiří Suchý z českého divadla Semafor vystupujú počas festivalu AMPLIÓN (Zdroj: TASR/Michal Svítok)
Zobraziť galériu (4)
Jitka Molavcová a Jiří Suchý z českého divadla Semafor vystupujú počas festivalu AMPLIÓN (Zdroj: TASR/Michal Svítok)  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"Pozvoľna ma opúšťa mladosť," konštatoval Suchý tento rok začiatkom septembra s úsmevom na hudobnom festivale Prague Sounds, kde zaspieval piesne inšpirované vodným živlom. Svoje jubileum Suchý oslávil 1. októbra premiérou predstavenia s názvom Znám ještě starší lidi ve svém domovském divadle Semafor. Už 24. septembra vyšla kolekcia pätnástich CD nazvaná Ďáblova dobře placená procházka z Vinohrad, ktorá obsahuje deväť hier divadla Semafor, ktorých autormi sú Suchý sa Šlitr.

Dvojica Suchý a Šlitr zmenili dejiny divadla 

Suchý a Šlitr sa stretli v polovici 50. rokov. V tej dobe Suchý, ktorý sa živil ako reklamný grafik, vystupoval v Redute s Akord clubom (hral na basu a spieval) a v kaviarni Vltava s Miroslavom Horníčkom. V roku 1958 s Ivanom Vyskočilom založil Divadlo Na zábradlí, ktoré svoju činnosť začalo pásmom Kdyby tisíc klarinetů. Dvojica sa ale neskôr rozišla a už v októbri 1959 otvorili Suchý sa Šlitr zbrusu novú scénu - Semafor. Ich debutovým programom bola muzikálová komédia Človek z pôdy.

Divadlo, ktoré neskrývalo obdiv k predvojnovému oslobodenému divadlu Voskovca a Wericha, vzápätí rozvinuli do svojbytného tvaru autorského divadla malých foriem, ktoré sa stalo jednou z najpopulárnejších pražských scén. Originálne predstavenie dvojica S + Š a pesničky, z ktorých mnohé zľudoveli, ovplyvnili výrazne vkus doby. Divadlo sa okrem iného aj stalo "liahňou" speváckych a hereckých hviezd.

Jiří Suchý (druhý sprava) (Zdroj: TASR/AP)
Zobraziť galériu (4)
Jiří Suchý (druhý sprava) (Zdroj: TASR/AP)  (Zdroj: TASR/AP)

Podľa mnohých kritikov S + Š za desať rokov spoločného vystupovania zmenili dejiny divadla i populárnej hudby. "Vypovedali sme vtedy vojnu lacnosti a banalite. V mene hľadanie cesty k českému muzikálu," opísal obdivovateľ anglického music-Hallu Suchý pôvodný cieľ divadla. S + Š boli okrem iného priekopníkmi a propagátormi hudobného videoklipu.

Suchý upadol do nemilosti komunistických vládcov

Desaťročné hviezdne obdobie ukončila nečakaná Šlitrova smrť na Vianoce 1969 a nastupujúcej normalizácie; hudobnu dominanciu potom nástup bigbítu. A Suchý navyše upadol do nemilosti komunistických vládcov, po podpise petície dvetisíc slov nesmel do televízie ani do rozhlasu. A hoci Semafor, poťažmo sám Suchý, nikdy nechcel búrať režim ("Bol som prostý chlapec, ktorý si spieval pesničky a ktorý mal rád jazz."), Ťažké to mal aj vo vlastnom divadle.

Diváci však Semafor padnúť nenechali a na lístky pravidelne stáli dlhé rady. Navyše pesničky ako Honky tonky blues, Klokočí, Malé kotě či Pramínek vlasů sa zaradili medzi tie, ktorom proste ľuďom z hlavy nemožno vymazať Suchý aj napriek nepriazni režimu hral, ​​javiskovou partnerkou sa mu stala Molavcová, o ktorej hovorí, že je "darom z nebies". Autorsky spolupracoval i s Ferdinandom Havlíkom. Jeho divadlo prežilo aj nástup kapitalizmu a po rokoch pendlovania z miesta na miesto našlo zázemie v Prahe - Dejviciach.

Jiří Suchý (Zdroj: TASR/Andrej Galica)
Zobraziť galériu (4)
Jiří Suchý (Zdroj: TASR/Andrej Galica)  (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Suchý sa podieľal tiež na vzniku mnohých filmov, k niektorým napísal námet, scenár, texty piesní, zložil hudbu či si v nich zahral. Po novembri 1989 sa vrhol aj na podnikanie, založil nakladateľstvo Klokočí a filmovú spoločnosť Perplex. Vyšlo mu množstvo kníh vrátane dvadsaťzväzkovej Encyklopédie, za ktorú získal Cenu Jaroslava Seiferta.

Bol dvakrát ženatý, prvá žena bola prvou kritičkou jeho textov

Jiří Suchý sa narodil 1. októbra 1931 v Plzni, ktorá mu pred niekoľkými rokmi udelila čestné občianstvo. Stal sa aj čestným občanom Prahy. V roku 1960 sa oženil s výtvarníčkou Belou Novotnou, neskôr sa im narodil syn Jakub. Manželka mu bola veľkou oporou, napríklad bola prvou kritičkou jeho textov. Zomrela v roku 1983. O 23 rokov neskôr sa Suchý druhýkrát oženil, keď si vzal dlhoročnú a o mnoho rokov mladšiu priateľku Markétu, pred rokmi sa rozviedli. Jeho brat Ondrej je známy novinár, moderátor, spisovateľ a textár.

Suchý, ktorý je známy aj tým, že rád maľuje a je vášnivým zberateľom všetkého možného, ​​je držiteľom mnohých ocenení, okrem iného prevzal medailu Za zásluhy od Václava Havla (1995), cenu Thálie za celoživotné dielo (2002) či Cenu ministerstva kultúry (2006 ). Životné osudy Suchého zmapovala dokumentaristka Olga Sommerová, jej snímku s názvom Jiří Suchý - Lehce s životem se prát mal premiéru predvlani.

Viac o téme: Jiří Suchý
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu