Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Herecká hviezda Richard Gere sa postaví pred súd: TOTO je dôvod!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Sohn)

Postaví sa pred súd... ako svedok! Jedným zo svedkov v procese s bývalým talianskym ministrom vnútra Matteom Salvinim, obvineným z únosu kvôli jeho migračnej politike, bude aj americký herec Richard Gere. Informovala o tom agentúra ANSA s odvolaním na Salviniho.

"Poznám ho ako herca, a tak neviem, aké lekcie môže dať mne alebo ostatným Talianom v našej legislatíve," vyhlásil Salvini. "Ľudia, ktorí chcú robiť z procesu show a vidieť tam Richarda Gera, by mali ísť radšej do kina," dodal Salvini. Avšak tiež povedal, že hollywoodskeho herca požiada o autogram pre svoju matku.

Archívna snímka z roku 2019, Richard Gere sa rozpráva s migrantom (Zdroj: TASR/AP Photo/Valerio Nicolosi).
Zobraziť galériu (3)
Archívna snímka z roku 2019, Richard Gere sa rozpráva s migrantom (Zdroj: TASR/AP Photo/Valerio Nicolosi).  (Zdroj: TASR/AP Photo/Valerio Nicolosi)

Proces so Salvinim v tejto kauze začal 15. septembra v Palerme, ale okamžite bol odročený na 23. októbra. Šéf krajne pravicovej strany Liga je v ňom obvinený z únosu, respektíve nelegálneho zadržiavania osôb, za čo mu hrozí až 15 rokov väzenia. Dopustiť sa tohto činu mal tým, že v auguste 2019 povolil vylodenie viac než stovky migrantov z lode španielskej mimovládnej organizácie Open Arms až po takmer troch týždňoch, keď to nariadila sicílska prokuratúra.

Gere je ako svedok povolaný preto, že vtedy túto loď s migrantmi z Afriky navštívil a priviezol tam ovocie, zeleninu či vodu. Teraz sedemdesiatdvaročný herec, ktorý sa preslávil viacerými charitatívnymi projektmi, je ženatý so španielskou podnikateľkou a aktivistkou Alejandrou Silvaovou (38) a v Taliansku bol vtedy na dovolenke.

Richard Gere v roku 2019 dáva migrantom jedlo (Zdroj: TASR/AP Photo/Valerio Nicolosi)
Zobraziť galériu (3)
Richard Gere v roku 2019 dáva migrantom jedlo (Zdroj: TASR/AP Photo/Valerio Nicolosi)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Valerio Nicolosi)

Salvini ako minister vnútra (2018-2019) presadil prísnu protiimigrační politiku, ktorú mnohí Taliani vítali, pretože ich krajina sa vtedy potýkala s masovou migračnou vlnou z Afriky. Uzatváraním prístavov si ale Salvini vyslúžil kritiku, pretože migranti utekajúci pred násilím a biedou z Afriky museli tráviť niekoľko dní, niekedy aj týždňov na palubách lodí. Skoršie vylodenie umožnil zvyčajne len niekoľkých utečencom s vážnejšími zdravotnými problémami či ženám v pokročilom štádiu tehotenstva. Vylodenie ostatných povolil až po tom, čo iné krajiny EÚ sľúbili, že migrantov prevezmú.

Viac o téme: Richard Gere
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu