Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

REVOLÚCIA vo svete filmu: FOTO Rusi odleteli do vesmíru točiť prvý hraný film! Predbehli Toma Cruisa

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR/Roscosmos Space Agency via AP)

Na palube ruskej nosnej rakety odštartovala v utorok do vesmíru misia, ktorá na obežnej dráhe Zeme vytvorí historicky prvý celovečerný film. Posádku misie Sojuz MS-19 tvoria ruská herečka Julija Peresiľdová, ruský režisér Klim Šipenko a ruský kozmonaut Anton Škaplerov.

Raketa odštartovala k ISS z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane v utorok o 11.55 h moskovského času (10.55 h SELČ). Na palube kozmickej lode boli ruský kozmonaut Anton Škaplerov, herečka Julia Peresiľdová a režisér Klim Šipenko. Ruská kozmická loď Sojuz MS-19 sa v utorok popoludní pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS. Informovala o tom agentúra TASS.

Na snímke štart kozmickej lode Sojuz MS-19, v ktorej sú ruská herečka a režisér
Zobraziť galériu (7)
Na snímke štart kozmickej lode Sojuz MS-19, v ktorej sú ruská herečka a režisér  (Zdroj: TASR/Roscosmos Space Agency via AP))

Sojuz sa spojil s modulom Rassvet v ruskom segmente ISS. Záver príletu nadobudol trochu na dramatickosti, keď sa nepodarilo pristáť v automatickom režime a ručné riadenie prevzal Škaplerov. Po pristátí musela filmárska posádka ešte dve hodiny počkať, než sa jej otvorí priechod na stanicu. Štart aj prílet bolo možné sledovať v priamom prenose na weboch NASA a ruskej kozmickej agentúry Roskosmos.

Na videosnímke zľava ruská herečka Julija Peresildová, ruský filmový režisér Klim Šipenko a ruský kozmonaut Anton Škaplerov spolu s ďalšími členmi misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici
Zobraziť galériu (7)
Na videosnímke zľava ruská herečka Julija Peresildová, ruský filmový režisér Klim Šipenko a ruský kozmonaut Anton Škaplerov spolu s ďalšími členmi misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici  (Zdroj: TASR/Roscosmos Space Agency via AP)

Agentúra Reuters poznamenala, že nakrúcaním tohto snímku Rusko predbehne Spojené štáty v najnovšej etape vesmírnych pretekov. Peresiľdová a Šipenko sa totiž dostali do vesmíru pred Tomom Cruisom, o ktorého zámere odletieť do vesmíru raketou spoločnosti SpaceX a natočiť doposiaľ nepomenovaný hollywoodsky film informovala americká vesmírna agentúra NASA už vlani.

Herečka a režisér sa na let pripravovali od mája

Peresiľdová a Šipenko sa na let pripravovali od mája v ruskom stredisku na prípravu kozmonautov. Absolvovali technickú, fyzickú i mentálnu prípravu, píše TASS. Dvojica má na palube natočiť film s názvom "Výzva" o zdravotníčke, ktorú dopravia na vesmírnu stanicu, aby zachránila člena posádky so zlyhaním srdca. Filmový štáb má natočiť približne 35 až 40 minút premietacieho času.

Na snímke zľava ruská herečka Julija Peresildová, ruský filmový režisér Klim Šipenko a ruský kozmonaut Anton Škaplerov kráčajú pred štartom kozmickej lode Sojuz MS-19
Zobraziť galériu (7)
Na snímke zľava ruská herečka Julija Peresildová, ruský filmový režisér Klim Šipenko a ruský kozmonaut Anton Škaplerov kráčajú pred štartom kozmickej lode Sojuz MS-19  (Zdroj: TASR/Roscosmos Space Agency via AP)

Šipenko uviedol, že v snímke bude účinkovať aj Škaplerov a ďalší dvaja ruskí kozmonauti nachádzajúci sa na palube ISS. "Budem hrať sám seba - kapitána Antona, ktorý dopravuje lekárku na stanicu, aby tam vykonala operáciu a zachránila tak iného kozmonauta," prezradil Škaplerov o svojej úlohe časopisu Ruskij kozmos. Ruská štátna televízna stanica Pervyj kanal, ktorá sa podieľa na výrobe tohto filmu, intenzívne pokrývala celý proces školenia a výcvik posádky, ako aj samotný štart rakety. 

Dmitrij Rogozin, šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos, ktorý je hlavným iniciátorom tohto projektu, označil produkciu ako príležitosť na posilnenie imidžu ruského vesmírneho programu, pričom odmietol kritiku zo strany domácich médií. Pre Roskosmos má projekt natáčanie filmu na ISS aj iný ako len umelecký rozmer. Ide o experiment s rýchlou prípravou na let na obežnú dráhu špecialistov, ktorí s vesmírnym priemyslom nemajú nič spoločné. Ak bude úspešný, umožní vysielanie mladých vedcov na ISS, aby mohli nezávisle vykonávať výskum, poznamenal šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

Na snímke ruská herečka Julija Peresildová pred štartom kozmickej lode Sojuz MS-19
Zobraziť galériu (7)
Na snímke ruská herečka Julija Peresildová pred štartom kozmickej lode Sojuz MS-19  (Zdroj: TASR/Roscosmos Space Agency via AP)

Herečka a režisér na palube ISS zostanú 12 dní a na Zem sa vrátia kozmickou loďou Sojuz MC-18 v nedeľu 17. októbra spolu s kozmonautom Olegom Novickym. Ten na ISS doletel v apríli tohto roka, a to práve na lodi MC-18. Spolu s ním sú v súčasnosti na palube ISS aj jeho krajan Piotr Dubrov a americký astronaut Mark Vande Hei.

Bolo by naozaj možné vykonať vo vesmíre operáciu?

Podľa Olega Kotova, bývalého kozmonauta a teraz zástupcu riaditeľa Ústavu pre lekárske a biologické problémy Ruskej akadémie vied, vykonávať na ISS chirurgický zákrok v skutočnosti možné nie je. "Nanajvýš možno zašiť cievy alebo kožu. Avšak sú tam zdravotnícke zariadenia pre resuscitáciu," povedal agentúre RIA Novosti. Závažné ochorenia by však museli byť riešená na Zemi, dodal.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu