Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Do Prahy zavíta vzácna návšteva: Britský herec uvedie premiéru Správy! Som hrdý, že som súčasťou príbehu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Sprava.sk/D.N.A., s.r.o.)

Známy britský herec John Hannah príde do Prahy uviesť premiéru celovečerného filmu Petra Bebjaka Správa o dramatickom úteku dvoch mladých židovských väzňov Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu z Osvienčimu. Premiéra bude v pondelok 11. októbra v kine Lucerna.

Hviezda filmov Štyri svadby a jeden pohreb alebo trilógie Múmia stvárnila vo filme natočenom podľa skutočných udalostí podstatnú úlohu spojky Červeného kríža. Slovensko-česko-nemecký koprodukčný film príde do slovenských kín 14. októbra. Za produkciu filmu o tom informovala Martina Reková.

Film podľa skutočných udalostí

Film Správa nakrútený podľa autobiografického románu Alfréda Wetzlera Čo Dante nevidel zachytáva hrdinský čin vedúci k záchrane desaťtisícov ľudských životov. Film bol už uvedený v kinách v USA, Kanade, Brazílii, Španielsku, Portugalsku, Francúzsku a Japonsku. Predaný bol do 99 teritórií - veľkých trhov, ako je Čína, až po malé, ako napríklad Taiwan či Aruba.

"Keď sa vám dostane do ruky taký skvelý scenár, ako pri filme Správa, uvedomíte si, čo máme spoločné s tými, ktorí tu boli pred nami. Ich sila a odvaha je pre nás veľkou inšpiráciou. O to viac, že ​​v Európe, ktorá zažíva najdlhšie obdobie mieru a spolupráce v dejinách, sa opäť zdvíha vlna nenávisti, rozdeľovanie a strachu. Tento film je skutočne dôležitý, som hrdý, že som bol na natáčanie prizvaný a mohol som tak prispieť k rozšíreniu takého príbehu," uviedol John Hannah.

V hlavných úlohách sa predstavia dvaja Slováci

V hlavných úlohách diváci uvidia Noela Czuczora a Petra Ondrejička zo Slovenska, v úlohe spoluväzňa sa predstaví český herec Jan Nedbal, v menšej úlohe sa objaví Ondřej Malý. Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba dokázali po úteku z Osvienčimu vďaka svojej spísanej správe a neúnavnému úsiliu presvedčiť svet o hroznom fungovaní koncentračného tábora. Diváci Johna Hannaha v Správe uvidia práve v kľúčovej úlohe Warrena, ktorý je medzi prvými konfrontovaný s tým, čo sa skutočne dialo v Osvienčime, a je na ňom túto správu o fungovaní továrne na smrť odovzdať do oficiálnych miest.

Foto: YouTube/MovieClips Classic Trailers
Zobraziť galériu (2)
Foto: YouTube/MovieClips Classic Trailers  (Zdroj: YouTube/MovieClips Classic Trailers)

Informácie z Vrbovej a Wetzlerovej správy boli publikované prostredníctvom BBC či v The New York Times. Pápež Pius XII., americký prezident F. D. Roosevelt a ďalšie autority následne požiadali Maďarsko o zastavenie deportácií, čo sa stalo 9. júla 1944, teda zhruba tri mesiace po úteku mladých väzňov. Hoci bolo uvoľnenie správy vtedy dvadsaťšesťročného Alfréda Wetzlera a dvadsaťročného Rudolfa Vrbu pozdržané a dokument bol zverejnený až po mnohých týždňoch, odhaduje sa, že aj tak bolo týmto činom zachránených asi 200-tisíc Židov.

Viac o téme: Peter BebjakSprávaJohn Hannah
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu