Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tragická smrť kameramanky: Veľká petícia, Baldwin sa zúčastnil na súkromnom obrade

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Chris Pizzello)

Petíciu za zákaz ostrých strelných zbraní pri nakrúcaní filmových scén a za lepšie pracovné podmienky pre štáby podpísalo do nedele popoludnia viac než 18.000 ľudí. Ide o reakciu na incident, pri ktorom americký herec Alec Baldwin počas nakrúcania scény do westernu Rust smrteľne zranil kameramanku a poranil režiséra.

"Neexistuje nijaké ospravedlnenie, že sa niečo také stane v 21. storočí," píše sa v texte petície, ktorú inicioval scenárista a režisér Bandar Albuliwi. Dave Cortese, demokrat zvolený do kalifornského Senátu, vydal v sobotu vyhlásenie, v ktorom poukázal na "alarmujúce" pracovné podmienky a porušovanie bezpečnosti pri práci počas filmových a divadelných produkcií vrátane "zbytočne rizikového používania ostrých strelných zbraní".

Dodal, že má v úmysle presadiť návrh zákona zakazujúceho ostrú muníciu vo filmových scénach v Kalifornii. V reakcii na tragédiu, ktorú Baldwin nechtiac spôsobil, sa produkcia úspešného policajného seriálu The Rookie rozhodla pre okamžitý zákaz použitia ostrej munície pri nakrúcaní. Niektorí ľudia z prostredia filmového priemyslu však uviedli, že použitie zbraní pri nakrúcaní nie je problém. 

Tragická smrť kameramanky: Veľká
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Jim Weber/Santa Fe New Mexican)

Shi Lian Huangová, ktorá je prvou profesionálnou zbrojmajsterkou v Hollywoode, na svojom konte na sociálnej sieti Twitter napríklad napísala, že pracovala na stovkách filmových scén s použitím zbraní, ktoré sa zaobišli bez incidentov, lebo sa dodržiavali prísne bezpečnostné protokoly a používali ochranné kryty.

Baldwin spolupracuje s policajným vyšetrovaním

"Tragédia, ktorá sa udeje týmto spôsobom, popiera všetko, čo viem o zaobchádzaní so zbraňami vo filmových scénach," napísala. Pripustila, že pri nakrúcaní filmu Rust možno neboli dodržané "tie najzákladnejšie, najštandardnejšie bezpečnostné postupy. A že nikto napriek tomu výrobu (filmu) nezastavil".

Baldwin spolupracuje s policajným vyšetrovaním, ktoré sa zameralo na špecialistu zodpovedného za zbraň a asistenta režiséra, ktorý ju pred nakrúcaní osudnej scény hercovi odovzdal. V nedeľu sa Baldwin v meste Santa Fe zúčastnil na neverejnom spomienkovom obrade za 42-ročnú Halynu Hutchinsovú, ktorú vo štvrtok počas nakrúcania jednej zo scén smrteľne postrelil do hrude. Zranený bol pritom aj režisér Joel Souza (48), ktorý bol po krátkej hospitalizácii z nemocnice prepustený.

Tragická smrť kameramanky: Veľká
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia)

Medzičasom organizácia International Cinematographers Guild Local 600 zorganizovala na internete zbierku s cieľom získať finančné prostriedky na podporu rodiny Hutchinsovej, ktorá s manželom Matthewom vychovávala deväťročného syna. Americký filmový inštitút (AFI) zriadil na počesť Hutchinsovej štipendium na podporu začínajúcich kameramaniek.

Viac o téme: Alec Baldwin
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu