Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Osudná ZBRAŇ: Asistenta, ktorý ju podal Baldwinovi, už raz vyhodili! Hral sa s ňou aj nudiaci sa štáb

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP/Jim Weber/Santa Fe New Mexican)

Asistent režiséra, ktorý podal hercovi Alecovi Baldwinovi smrtiacu zbraň, bol pri nakrúcaní predchádzajúceho filmu prepustený za podobný incident so strelnou zbraňou, uviedli tlačové agentúry s odvolaním sa na produkčnú spoločnosť Rocket Soul.

Zo zbrane, ktorú počas nakrúcania filmu Rust podal Baldwinovi asistent režiséra Dave Halls, padol minulý týždeň osudný výstrel, ktorý zabil kameramanku Halynu Hutchinsovú a zranil režiséra Joela Souzu.


Mohlo by vás zaujímať: Zbraň mala byť bezpečná! Bolestivé STRETNUTIE: Baldwin objal manžela aj syna zosnulej kameramanky

Nezačali znovu točiť, kým neodišiel

"Dave Halls bol prepustený počas nakrúcania snímky Freedom's Path v roku 2019 po tom, čo jeden z členov tímu bol ľahko zranený, keď zo zbrane vyšiel náhodný výstrel," povedal agentúre AFP nemenovaný producent filmu, ktorý sa ešte nedostal do kín. "Okamžite po výstrele bol Halls vyhodený. ​​Produkcia nezačala znovu točiť, kým Dave neodišiel z pľacu," dodal tento zdroj.

Baldwin s rodinou kameramanky. (Foto: Profimedia)
Zobraziť galériu (3)
Baldwin s rodinou kameramanky. (Foto: Profimedia)  (Zdroj: profimedia)

Policajné vyšetrovanie ešte nedospelo k objasneniu osobnej zodpovednosti za nešťastie, ku ktorému došlo 21. októbra na ranči v Santa Fé počas nakrúcania filmu Rust, pripomenula AFP. Nikto doteraz nebol obvinený, ale pozornosť sa sústreďuje na osoby, ktoré manipulovali so zbraňou pred smrtiacim výstrelom, najmä Davea Hallsa a dvadsaťštyriročnú Hannah Gutierrezovú-Reedovú, ktorá počas nakrúcania mala na starosti zbrane.

So zbraňou sa mal hrať nudiaci sa štáb

Odborníci zdôrazňujú, že zbrojár, v danom prípade zbrojárka, má ustavične dávať pozor na strelné zbrane "na pľaci" a zakaždým má kontrolovať, či sú, alebo nie sú nabité. Podľa serveru The Wrap, ktorý sa odvoláva na zdroje blízke natáčaniu, zbraň, ktorá zabila Halynu Hutchinsovú, použili len pár hodín pred osudným výstrelom nudiaci sa členovia štábu na streľbu na plechovky od piva.

Osudná ZBRAŇ: Asistenta, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Jae C. Hong)

Produkcia filmu Rust na tieto obvinenia nereagovala, poznamenala AFP. Pripomenula, že prísne pravidlá filmového priemyslu zakazujú výskyt ostrej munície na mieste natáčania, aby sa predišlo nešťastiam tohto druhu.

Zbraň nemala byť nabitá...

Po vypočutí rôznych svedkov mohli vyšetrovatelia upresniť priebeh udalostí. Podľa prvých výpovedí Alec Baldwin sedel na lavičke v dekorácii kostola a cvičil pred kamerou tasenie zbrane. Baldwin dostal zbraň a bolo mu povedané, že nie je nabitá, uviedol server BBC News s odkazom na súdne záznamy. Souza v tej chvíli nazeral cez rameno Hutchinsovej, keď počul niečo, čo znelo ako "bič a potom hlasné prásknutie". Rana zasiahla kameramanku do tela a zranila režiséra na ramene.

Šokujúci priebeh

Kameramanka sa potom schmatla za brucho, začala tackať a niekto jej pomohol ľahnúť si na zem. Podľa kameramana Russella, ktorý bol vedľa nej, sa sťažovala, že necíti nohy. Kameramanka zomrela po prevoze do nemocnice. Raneného režiséra neskôr z nemocnice prepustili. Už v piatok úrady uviedli, že zbraň dal hercovi pred tragickým momentom asistent režiséra Dave Halls a označil ju ako "studenú zbraň", čo vo filmárskom hantýrke znamená, že je bezpečná.

Souza si však nebol istý, či zbraň prešla kontrolou po poludňajšej pauze, napísala AFP. Hlavný elektrikár pri natáčaní Serge Svetnoy na facebooku napísal, že tragédiu zavinila "nedbalosť a nedostatok profesionality" a obvinil producentov, že zverili starostlivosť o zbrane neskúsenej osobe. "Aby sme ušetrili, najímame občas ľudí, ktorí nie sú plne kvalifikovaní na komplikovanú a nebezpečnú prácu," napísal. Gutierrezová-Reedová sa nevyjadrila.

Rekvizitárka filmu Maggie Gollová uviedla vo vyhlásení, že podala internú sťažnosť na Hallsa. Gollová v telefonickom rozhovore povedala agentúre AP, že Halls nerešpektoval bezpečnostné protokoly a pokúsil sa pokračovať v natáčaní aj potom, čo dohliadajúci pyrotechnik, ktorý bol diabetik, na nakrúcaní stratil vedomie. Smrtiaci výstrel ale podľa Gollovej svedčí o väčších problémoch s bezpečnosťou a "v žiadnom prípade nešlo o chybu jedného človeka".

Polícia zatiaľ nikoho neobvinila

Vyšetrovatelia vypočuli svedkov aj Baldwina, polícia zatiaľ nikoho nezatkla ani neobvinila. Vyšetrovanie sa zaoberá aj ďalšími informáciami, než len dianím osudného dňa, napríklad bezpečnostnými štandardmi, uviedol hovorca šerifa v Santa Fe Juan Ríos. Ešte pred nešťastnou udalosťou totiž opustilo natáčanie niekoľko filmárov na protest proti pracovným podmienkam, napísal Reuters.

Po zastrelení kameramanky sa objavilo volanie po zákaze používania skutočných strelných zbraní pri natáčaní filmov a v televíznych programoch. Dvaja producenti vraj už vyhlásili, že s touto praxou prestanú. Petíciu volajúcu po zákaze reálnych strelných zbraní podpísalo doteraz vyše 29-tisíc ľudí. Natáčanie filmu Rust bolo podľa produkcie pozastavené prinajmenšom do ukončenia vyšetrovania.

Viac o téme: Alec BaldwinHalyna Hutchins
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu