Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

POSLEDNÁ FOTO kameramanky pred smrťou: Veľké vyznanie jej kolegu! Boli sme priatelia, umrela mi v náručí

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello, Profimedia)

Táto filmová tragédia sa zapíše do dejín. Osudnou sa kameramanke Halyne Hutchinsovej stal výstrel zo zbrane, ktorá mala byť bezpečná. Hlavný elektrikár a jej priateľ Serge Svetnoy zverejnil poslednú fotografiu, na ktorej kameramanku pred výstrelom zachytili. Okrem toho zverejnil aj to, ako sa indcident odohral. Hutchinsová mu zomrela v náručí.

S kameramankou sa poznal dlhé roky a pracoval s ňou skoro na všetkých jej filmoch. Mnoho ľudí mu vyjadrilo úprimnú sústrasť a médiá žiadali, aby opísal, čo sa v osudný deň stalo. „Niekedy sme sa delili aj o vodu a jedlo. Pálili sme sa pod slnkom, mrzli v snehu počas natáčania. Starali sme sa o seba. Môžem na 100 % povedať, že bola mojou priateľkou,“ napísal. 


Mohlo by vás zaujímať: Osudná ZBRAŇ: Asistenta, ktorý ju podal Baldwinovi, už raz vyhodili! Hral sa s ňou aj nudiaci sa štáb


Posledná fotografia pred smrťou...

Na poslednej fotografii je vidieť kameramanku spolu so štábom a hercom Alecom Baldwinom. Ten mal v zábere streliť rovno do kamery. V zbrani však bol ostrý náboj a tak zasiahol kameramanku, ktorá neskôr zraneniam v nemocnici podľahla. Režisér Joel Souza utrpel vážne zranenia ramena. 

Svetnoy bol počas natáčania hlavným elektrikárom. Oslovili ho aj rôzne inštitúcie a univerzity, aby študenti filmu vedeli, na čo dávať pozor. „Áno, stal som pri jej boku počas osudného výstrelu, ktorý jej vzal život a poranil režiséra. Držal som ju v náručí, keď umierala. Jej krv bola na mojich rukách,“ zveril sa. 

Vina je na strane producentov

Aj preto sa rozhodol povedal svoj názor na to, prečo sa to celé stalo. „Myslím, že mám právo to spraviť,“ napísal. Tragédiu podľa neho zavinila nedbalosť a nedostatok profesionality. Podľa neho nehodu nespôsobila nedbalosť osoby, ktorá mala zbraň kontrolovať ani osoby, ktorá mala oznámiť, že zbraň je nabitá a neurobil to ani ten, ktorý mal skontrolovať zbraň predtým, ako ju priniesli na miesto natáčania. 

„Výsledkom je smrť človeka. Som si istý, že na každom oddelení máme profesionálov okrem jedného. Toho, ktoré malo na starosti zbrane,“ myslí si. „Nie je možné, že 24-ročná mohla byť profesionálkou pri starostlivosti o zbrane,“ napísal Svetnoy s tým, že profesionáli sú ľudia, ktorý v obore pôsobí roky a pozná svoju prácu dokonale. 

Potrebujeme profesionálov

„Toto sú ľudia, ktorí majú nastavenú bezpečnosť na úrovni reflexov. Netreba im hovoriť, aby položili vrece s pieskom na statív, pripevnili rebrík na pódium alebo ohradili miesto výbuchu. Majú to v krvi,“ skonštatoval a producentom adresoval jasnú výzvu. Aby sme ušetrili každý cent, najímate ľudí, ktorí nie sú plne kvalifikovaní na komplikovanú a nebezpečnú prácu a riskujete životy ľudí, napísal. 

POSLEDNÁ FOTO kameramanky pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia)

Svetnoy rozumie aj tomu, že často je potrebné bojovať o rozpočet, no nie na úkor takýchto tragédií. „Stále musíme mať na každom oddelení aspoň jedného profesionála, ktorý svoju prácu pozná. Je to absolútne gro toho, aby sme sa vyhli tragédii, ktorá sa stala Halyne. Nikomu neprajem, aby si prešiel niečím, čím si musí prejsť jej manžel, syn a Alec Baldwin, ktorý zbraň držal a teraz musí žiť s myšlienkou, že vzal život človeku kvôli neprofesionálnym ľuďom,“ napísal.

„Drahí producenti najímaním profesionálov si kupujete pokoj pre seba a ľudí okolo vás. Je pravda, že profesionáli môžu stáť trochu viac a niekedy môžu byť trochu náročnejší, ale stojí to za to. Žiadny ušetrený cent nestojí za život človeka!“ uviedol. 

Zatiaľ nikoho neobvinili

Vyšetrovatelia vypočuli svedkov aj Baldwina, polícia zatiaľ nikoho nezatkla ani neobvinila. Vyšetrovanie sa zaoberá aj ďalšími informáciami, než len dianím osudného dňa, napríklad bezpečnostnými štandardmi, uviedol hovorca šerifa v Santa Fe Juan Ríos. Ešte pred nešťastnou udalosťou totiž opustilo natáčanie niekoľko filmárov na protest proti pracovným podmienkam, napísal Reuters.

POSLEDNÁ FOTO kameramanky pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Jae C. Hong)

Po zastrelení kameramanky sa objavilo volanie po zákaze používania skutočných strelných zbraní pri natáčaní filmov a v televíznych programoch. Dvaja producenti vraj už vyhlásili, že s touto praxou prestanú. Petíciu volajúcu po zákaze reálnych strelných zbraní podpísalo doteraz vyše 29-tisíc ľudí. Natáčanie filmu Rust bolo podľa produkcie pozastavené prinajmenšom do ukončenia vyšetrovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu