Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Detstvo bez elektriny, v škole šikanovaná: Americká hviezda prepadla temnote na prelome storočí

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR/Photo by Brent N. Clarke/Invision/AP)

Americká herečka Winona Ryderová bola už v detstve obklopená prítomnosťou umelcov. Jej nekonvenčných rodičov - priaznivcov hnutia hippies často navštevovali predstavitelia beatnickej generácie ako Allen Ginsberg či Lawrence Ferlinghetti. Pred kamerou sa prvýkrát objavila ako tínedžerka a odvtedy stvárnila mnoho zaujímavých charakterov. Herečka Winona Ryderová oslávila v piatok 29. októbra 50 rokov.

Winona Laura Horowitz, ktorú verejnosť pozná pod umeleckým menom Winona Ryderová, sa narodila 29. októbra 1971 v meste Winona v štáte Minnesota. Keď mala sedem rokov, s rodičmi sa presťahovala na ranč bez elektriny v severnej Kalifornii, kde istý čas žili spolu s ďalšími rodinami. Jej krstným otcom bola ikona 60. rokov, psychológ a experimentátor s drogami Timothy Leary, pre ktorého Winonin otec Michael D. Horowitz pracoval. V škole sa pre svoj chlapčenský štýl často stávala terčom šikany.

"Bola to hrozná doba, nemala som žiadnych priateľov. Keď naši videli, ako sa trápim, tak napriek tomu, že mali sotva na živobytie, ma nechali zapísať aspoň na tri dni v týždni na konzervatórium v ​​San Franciscu," spomínala na dobu, keď začala tiež chodiť na konkurzy. Začala tam študovať ako dvanásťročná. Od roku 1986 používa priezvisko Ryderová (Ryder) podľa muzikanta Mitcha Rydera. V tomto roku taktiež debutovala v tínedžerskej snímke s názvom Lucas po boku Charlieho Sheena.

Ceste do povedomia verejnosti, s Johnnym Deppom randila aj v skutočnosti

Do širšieho povedomia sa dostala vďaka Timovi Burtonovi, ktorý ju obsadil do úlohy svojskej, citlivej a od sveta izolovanej študentky Lydie Deetzovej v hororovej komédii Beetlejuice (1988). V tom istom roku stvárnila stredoškoláčku Veronicu v drsnom aj keď komediálne ladenom príbehu o dospievaní mladých s názvom Heathers (1988).

Winona Ryderová v roku 2001 (Zdroj: TASR/AP Photo/Kim D. Johnson)
Zobraziť galériu (6)
Winona Ryderová v roku 2001 (Zdroj: TASR/AP Photo/Kim D. Johnson)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Kim D. Johnson)

Vidieť ju bolo možné aj vo fantasy filme Nožnicovoruký Edward (Edward Scissorhands, 1990) opäť v réžii Burtona. Láskou Johnnyho Deppa nebola Ryderová v tom čase len pred kamerou, ale aj v reálnom živote. Na samom konci natáčania filmu sa zasnúbili a na hercovom pravom ramene sa objavilo tetovanie Winona Forever. Keď románik po troch rokoch skončil, nechal si Johnny zastrieť dve písmená na Wino (notorický pijan) Forever. Priateľmi ale zostali aj po rozchode.

O rok neskôr získala rolu v poviedkovom filme Jima Jarmuscha Noc na Zemi (Night on Earth). Oscarový režisér Francis Ford Coppola jej dal hereckú príležitosť vo filme Dracula (1992), kde sa v hlavnej úlohe upíra, ktorý podľahol jej pôvabu, predstavil Gary Oldman. V romantickom horore nechýbali aj Anthony Hopkins či Keanu Reeves.

Už pred jej 25. narodeninami mala na konte dve oscarové nominácie

Nomináciu na Oscara a zisk Zlatého glóbusu jej priniesol výkon v úlohe ženy z vyššej spoločnosti May Welland ocitajúcej sa v milostnom trojuholníku vo filme Vek nevinnosti (The Age Of Innocence). Martin Scorsese uviedol adaptáciu románu Edith Whartonovej, ktorá za toto dielo dostala Pulitzerovu cenu do filmovej podoby v roku 1993.

Ďalšiu nomináciu od americkej Akadémii filmových umení a vied si vyslúžila za rolu dobrodružnej Jo March v dráme odohrávajúcej sa počas americkej občianskej vojny Malé ženy (Little Women, 1994). Postavu manipulatívnej klamárky Abigail Williams zosobnila v historickej dráme nakrútenej na motívy hry Arthura Millera Čarodejnice zo Salemu (The Crucible, 1996).

Winona Ryderová (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini)
Zobraziť galériu (6)
Winona Ryderová (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini)

Winona Ryderová bola aj súčasťou sci-fi s názvom Votrelec: Vzkriesenie (Alien: Resurrection, 1997) či psychologickej drámy založenej na skutočnej udalosti Narušenie (Girl, Interrupted, 1999), kde si zahrala dievča bojujúce s hraničnou poruchou osobnosti. V tomto filme zažiarila aj Angelina Jolie. V roku 1998 Winonu Ryderovú obsadil Woody Allen do komédie Celebrity. O dva roky neskôr bol Richard Gere jej partnerom v romantickej dráme Jeseň v New Yorku (Autumn in New York).

Na prelome storočia bojovala s depresiami, mala problémy aj so zákonom

O pár rokov neskôr ale Hollywood prestal o Winone stáť. Herečku, ktorá bojovala s úzkosťou a depresiami, v decembri 2001 pristihli pri krádeži tovaru za 5500 dolárov v obchode s oblečením. Možno viac ako samotný skutok, za ktorý dostala trojročnú podmienku, povinnosť odpracovať 480 hodín verejnoprospešných prác a pokutu 10-tisíc dolárov, vtedy Ryderovej uškodili výhovorky. "V jednej chvíli nám tvrdila, že sa snažila vžiť do úlohy kleptomanky... Chcela vraj vedieť, aké to je kradnúť v obchode," vypovedal pred súdom zasahujúci policajt. A trvalo niekoľko rokov, kým sa herečka, ktorá musela tiež chodiť na liečenie, dokázala úspešne vrátiť pred kameru.

Ochrankár pomáha Winone Ryderovej prejsť cez dav novinárov do budovy súdu vo veci krádeže a prechovávania drog(Zdroj: TASR/AP Photo/Ric Francis)
Zobraziť galériu (6)
Ochrankár pomáha Winone Ryderovej prejsť cez dav novinárov do budovy súdu vo veci krádeže a prechovávania drog(Zdroj: TASR/AP Photo/Ric Francis)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Ric Francis)

"Len som sedela. Nikdy som nič nepovedala, nevydala vyhlásenie. Nič som nerobila, len som čakala, až to skončí," popísala časopisu Vogue zložité obdobie, z ktorého sa definitívne dostala až krátko pred štyridsiatinami, aj vďaka úlohe matky pána Spocka v reštarte vedecko-fantastické série Star Trek (2009). 

Nasledujúci rok prišla do kín dráma Čierna labuť, kde si zahrala starnúcu baletku zatienenú mladou tanečnicou v podaní Natalie Portmanovej. "V úlohe starnúcej primabaleríny bola Winona na plátne snáď len dvadsať minút, ale bez nej by nemal film správne napätie. Pri jednej scéne som s ňou natočil asi tridsať záberov a stále som sa jej nemohol nabažiť," povedal režisér filmu Darren Aronofsky.

Winona Ryderová v snímke Čierna labuť (Zdroj: Repro foto YouTube/MovieclipsPROMO)
Zobraziť galériu (6)
Winona Ryderová v snímke Čierna labuť (Zdroj: Repro foto YouTube/MovieclipsPROMO)  (Zdroj: Repro foto YouTube/MovieclipsPROMO)

Hrala aj v dráme skúmajúcej závislosť od alkoholu Keď láska nestačí: Príbeh Lois Wilson (When Love Is Not Enough: The Lois Wilson Story). Výrazná rola matky pátrajúcej po synovi, ktorý záhadne zmizol, jej patrí od roku 2016 v netflixovom hite Stranger Things.

Viac o téme: Winona Ryderová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu