Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Česká umelecká obec smúti: Po dlhej ťažkej chorobe zomrel známy herec zo seriálu Sanitka

(Zdroj: Repro foto YouTube/CRS-VIDEO.CZ)

Vo veku 76 rokov v sobotu ráno zomrel divadelný a filmový herec Miroslav Středa. Veľa rokov pôsobil v pražskom Činohernom klube, naposledy hral v Mestskom divadle v Moste. Vo filmoch a v televízii dostával obvykle menšie role, ako v seriáli Zdivočelá země. O hercovom úmrtí po dlhej ťažkej chorobe v sobotu informovala jeho manželka Jaroslava Středová.

Středa sa narodil v máji 1945 v Náchode, kde aj ako vyučený nastavovač textilných strojov začal s herectvom v ochotníckom súbore. Po absolvovaní Janáčkovej akadémie múzických umení krátko pôsobil Divadle Petra Bezruče v Ostrave, odkiaľ odišiel do desaťročného angažmánu v Štátnom divadle v Brne. Na konci 70. rokov minulého storočia prešiel do Činoherného klubu v Prahe. Naposledy bol v angažmáne Mestského divadla v Moste, kde sa aj na konci roka 2014 s hereckou kariérou rozlúčil.

Středa stvárnil niekoľko menších rolí aj vo filme či televízii. Zahral si napríklad vo filmovej komédii Buldoci a třešně či v seriáloch Sanitka a Synové a dcery Jakuba skláře. Po roku 1989 ho mohli televízni diváci vidieť napríklad v seriáli Zdivočelá země. Okrem televízie sa Streda uplatňoval aj v dabingu a rozhlase.

Viac o téme: Miroslav Středa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu