Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Francúzsky zvodca so zlatom v hrdle: Nevera s Marilyn Monroe... Za čo sa mu pomstil československý režim?

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Curtis Hayden)

Francúzsky herec a šansoniér talianskeho pôvodu Yves Montand, ktorý zomrel pred 30 rokmi, 9. novembra 1991, natočil cez 60 filmov a nahral stovky piesní. K najznámejším filmom patrí Mzda strachu, Čarodejnice zo Salemu alebo Vojna skončila. Predlohou snímky Priznanie z roku 1970, kde Montand stvárnil hlavnú úlohu, bola rovnomenná autobiografická kniha Artura Londona, bývalého námestníka ministra zahraničných vecí a popredného funkcionára KSČ, ktorý ako jeden z mála prežil vykonštruované procesy v 50. rokoch. Tento politický kriminálny thriller v réžii Costy-Gavrasa opisuje súdny proces s Rudolfom Slánským.

Montand (vlastným menom Ivo Livi) sa narodil 13. októbra 1921 v rodine chudobného talianskeho roľníka, detstvo strávil vo francúzskej Marseille. Ako jedenásťročný musel opustiť školu, pracoval v továrni na cestoviny a vyučil sa kaderníkom. Stále viac ho však priťahoval film, imitoval slávnych hercov a spieval vtedajšie hudobné šlágre. Dokonca s týmto programom vystúpil v marseilleskom kabarete.

Po obsadení Francúzska pracoval ako kováč a robotník, čoskoro ale začal znova verejne vystupovať. Stal sa protagonistom revue Bláznivý večer, ktorá obchádzala južné Francúzsko. V roku 1944 zakotvil v Paríži, kde sa stretol so šansoniérkou Edit Piaf. Tá ho vzala do svojho programu ako predskokana a pomohla mu s naštartovaním hudobnej aj filmovej kariéry.

Yves Montand s Marilyn Monroe v snímke Poď, budeme sa milovať! (Zdroj: Repro foto YouTube/E P)
Zobraziť galériu (6)
Yves Montand s Marilyn Monroe v snímke Poď, budeme sa milovať! (Zdroj: Repro foto YouTube/E P)  (Zdroj: Repro foto YouTube/E P)

Preniknutie do filmu, spevácka kariéra a pomsta československého režimu

Do filmových ateliérov prvýkrát vstúpil v roku 1946, keď sa objavil v snímke Hviezda bez svetla. V tom istom roku mu režisér Marcel Carne pridelil jednu z hlavných rolí vo filme Brány noci. Ale iba thriller Mzda strachu režiséra Henriho-Georgesa Clouzota z neho v roku 1953 urobil filmovou hviezdou. Snímka bola premietaná na Medzinárodnom festivale v Cannes a získala tam Veľkú cenu. Odvtedy hral Montand nielen vo francúzskych, ale vo zahraničných filmoch, a tiež spieval. Stal sa veľvyslancom francúzskeho šansónu.

Po uvedení snímky Priznania sa československý režim Montandovi pomstil tým, že ho vymazal z miestneho kultúrneho života. Počas 80. rokov starnúci umelec obmedzil koncertovanie aj filmovanie, ale v roku 1986 ešte vytvoril výrazné role vo filmoch Jean od Floretty s Gérardom Depardieuom a Manon od prameňa s Emannuelle Béartovou.

Yves Montand vo filme Priznanie (Zdroj: Repro foto YouTube/Le Projectionniste)
Zobraziť galériu (6)
Yves Montand vo filme Priznanie (Zdroj: Repro foto YouTube/Le Projectionniste)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Le Projectionniste)

Jeho prvou manželkou bola slávna herečka Simone Signoretová, počas svojej kariéry si zahrali v niekoľkých filmoch. Manželstvo vydržalo až do jej smrti v roku 1985, hoci Montand mal za sebou množstvo medializovaných milostných afér, najmä s Marilyn Monroe, s ktorou si zahral v jednom z jej posledných filmov Poď, budeme sa milovať!. Montandovo jediné dieťa Valentin, jeho syn druhej manželky Carole Amiel, sa narodil v roku 1988. 

Simone Signored s Yves Montand počas interview z roku 1956
Zobraziť galériu (6)
Simone Signored s Yves Montand počas interview z roku 1956  (Zdroj: Repro foto YouTube/Curtis Hayden)

Viac o téme: Yves Montand
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu