Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mexičan, ktorý prerazil v Hollywoode: Dnes zbiera Oscarov a konkurenciu hravo strčí do vrecka

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Mexický režisér Alfonso Cuarón, narodený 28. novembra 1961, vošiel do známosti vďaka tretiemu pokračovaniu filmovej adaptácie knižných príbehov o malom čarodejníckom učni Harry Potter a väzeň z Azkabanu z roku 2004.

Aj vďaka kultovej Mexickej jazde, za ktorej scenár spolu s bratom Carlosom vyhral cenu na festivale v Benátkach a bol nominovaný na Oscara. Úspech zaznamenal aj jeho scifi thriller Potomkovia ľudí a niekoľko Oscarov vrátane réžie potom pozbierala jeho snímka Gravitácia. Ďalšiu pozlátenú sošku inkasoval Cuarón v roku 2019 za čiernobielu drámu zo 70. rokov minulého storočia Roma.

V súčasnosti je Cuarón jednou z najvýznamnejších osobností mexickej kinematografie, spoločne s Guillermom del Torom a Alejandrom Gonzálezom Iñárrituom. V čiernobielom filme Roma sa vrátil k detstvu pri pláži v mexickom mestečku Roma, k materinskému jazyku aj k natáčaniu na negatív.

 Ľudia sledujú na veľkoplošnej obrazovke predstavenie filmu Roma (Zdroj: TASR/AP Photo/Anthony Vazquez)
Zobraziť galériu (3)
Ľudia sledujú na veľkoplošnej obrazovke predstavenie filmu Roma (Zdroj: TASR/AP Photo/Anthony Vazquez)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Anthony Vazquez)

Nádejný režisér Cuarón začínal v mexickej televízii a rýchlo sa presadil v Hollywoode. Natočil okrem iného filmovú adaptáciu klasického príbehu Charlesa Dickensa Veľkej nádeje (1998) s Gwyneth Paltrowovou a Robertom de Nirom, spolupracoval na scenári Hartovej vojny s Brucom Willisom. Jeho americký debut Malá princezná bol označený za jeden z najlepších filmov roku 1995.

V roku 2013 sa v kinách objavila jeho scifi snímka Gravitácie so Sandrou Bullockovou v hlavnej úlohe. Film dostal nasledujúci rok sedem Oscarov, čo bolo v tom roku najviac. Okrem Oscara za réžiu pre Cuaróna a za najlepší film ale bodoval predovšetkým v technických kategóriách. V roku 2015 získal Cuarónov film Desierto (Púšť) o skupine mexických migrantov cenu Medzinárodnej federácie filmových kritikov na festivale v Toronte.

Alfonso Cuarón pózuje so soškami Oscarov v kategórii najlepšia réžia a najlepší strih za snímku Gravitácia (Zdroj: Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)
Zobraziť galériu (3)
Alfonso Cuarón pózuje so soškami Oscarov v kategórii najlepšia réžia a najlepší strih za snímku Gravitácia (Zdroj: Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)  (Zdroj: TASR/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Viac o téme: Alfonso Cuarón
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu