Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Známy herec oslávil narodeniny: Poznať ho môžete aj ako českého ministra či veľvyslanca

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Martin Stropnický, ktorý 19. decembra oslávil 65. narodeniny, je mužom mnohých profesií. Ako herec žiaril v divadle aj vo filme a takmer desať rokov bol umeleckým šéfom Divadla na Vinohradoch, bol tiež ministrom kultúry, obrany, zahraničných vecí a podpredsedom vlády aj poslancom. Teraz pôsobí ako diplomat. V minulosti bol veľvyslancom v Portugalsku, v Taliansku a vo Vatikáne a od roku 2018 je veľvyslancom v Izraeli.

Stropnický sa narodil 19. decembra 1956 v Prahe. Jeho otec pracoval v obchodnej diplomacii a preto ako dieťa žil štyri roky v Taliansku. Počas pobytu v Turecku zase študoval na tamojšom francúzskom lýceu. Vyštudoval herectvo na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (1980) a na začiatku 90. rokov absolvoval aj Diplomatickú akadémiu vo Viedni. S divadlom začínal v Moste, v rokoch 1980 až 1986 bol členom Mestských divadiel pražských, a potom bol až do roku 1990 v angažmán v pražskom Divadle na Vinohradoch. K hereckej profesii sa vrátil v septembri 2002, od apríla 2003 do apríla 2012 bol umeleckým šéfom Divadla na Vinohradoch (funkciu opustil kvôli nesúhlasu so zrušením prípravných prác na jednu z inscenácií).

Ako herca si Stropnického diváci môžu pamätať ako Lysandra v Shakespearovom Sne noci svätojánskej, ako Krysára v rovnomennej hre Viktora Dyka alebo Howarda Katza v hre Patricka Marbera. Objavil sa v televíznych seriáloch (On je žena, Kriminálka Anjel) alebo vo filmoch (Bolero, Non plus Ultras). Do povedomia verejnosti vstúpil aj vďaka spolupráci s Jánom Jiránom, s ktorým tvoril pesničkársku dvojicu. Na svojom konte má aj divadelnú réžiu alebo niekoľko kníh.

Známy herec oslávil narodeniny:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Od roku 1990 pracoval na ministerstve zahraničia

Od roku 1990 pracoval na ministerstve zahraničia, najprv ako poradca, neskôr ako generálny riaditeľ sekcie kultúrnych stykov. Od júna 1993 do októbra 1994 bol veľvyslancom v Portugalsku, potom do konca roku 1997 pôsobil na rovnakej pozícii v Taliansku. Od januára do júla 1998 bol ako nestraník ministrom kultúry v úradníckej vláde Jozefa Tošovského. Od júna 1999 do augusta 2002 bol veľvyslancom vo Vatikáne a v januári 2014 bol ako člen ÁNO menovaný ministrom obrany v koaličnej vláde Bohuslava Sobotku (ČSSD). Ministrom bol do decembra 2017, kedy sa stal podpredsedom vlády a ministrom zahraničia vo vláde Andreja Babiša. V októbri 2013 bol ako líder juhomoravskej kandidátky hnutie ÁNO zvolený do Poslaneckej snemovne, svoj mandát obhájil v roku 2017.

Stropnický bol niekoľko rokov jednou z hlavných tvárí hnutia ÁNO a tiež sa pohyboval na popredných miestach rebríčkov politikov, ktorým ľudia najviac dôverujú. Podľa politológov dokázal k strane pritiahnuť aj časť liberálnych voličov. V roku 2017 sa o ňom špekulovalo ako o možnom kandidátovi hnutia ÁNO v prezidentských voľbách, po snemovných voľbách ale šéf ÁNO Andrej Babiš oznámil, že hnutie svojho kandidáta nepostaví. V roku 2018 sa vzdal poslaneckého mandátu a odišiel aj z vedenia ÁNO a v novembri sa ujal funkcie veľvyslanca v Izraeli.

Známy herec oslávil narodeniny:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Rád rytiera Veľkého kríža

Stropnický je nositeľom talianskeho vyznamenania Rád rytiera Veľkého kríža, v roku 2003 dostal za rolu Howarda Katza v rovnomennej hre Cenu Thálie. Hovorí po francúzsky, anglicky, portugalsky, taliansky, rusky a nemecky.

Je tretíkrát ženatý. Manželkou je herečka Veronika Žilková – Stropnická, s ktorou má dcéru Kordulu (ich syn Melichar zomrel v novembri 2007 vo veku pol roka). S prvou manželkou Luciou sa oženil hneď dvakrát po sebe a má s ňou tri deti: Matěja (bývalý politik), Annu (herečka) a Františku.

Viac o téme: Martin Stropnický
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu