Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odišli do hereckého neba: Tieto legendy a obľúbených hercov nám rok 2021 vzal!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA/AP/Dan Steinberg, Repro foto YouTube/mfhomepage, TASR - Radovan Stoklasa)

Rok 2021 sa zapíše do umeleckého sveta nielen svojimi filmovými či hereckými úspechmi, ale aj smutnými udalosťami. Tento rok nás totiž opustili mimoriadne obľúbení a legendárni herci, prvý už hneď na začiatku roka. Zaspomínajte si s nami na osobnosti, ktoré nám rok 2021 vzal.

Začiatkom roka nás zasiahlo úmrtie Andyho Hryca

Prvý mesiac v novom roku a hneď obrovská rana. Česko-slovenský umelecký svet totiž 31. januára zasiahla tragická správa o úmrtí obľúbeného herca Andyho Hryca. Vo veku 71 rokov prehral svoj boj s leukémiou, ktorá mu bola diagnostikovaná v apríli 2020. O umelcovej smrti vtedy informovala na sociálnej sieti dojímavo jeho dcéra Wanda Adamík Hrycová. Herec sa v televíznych filmoch začal objavovať od 70. rokov a postupne sa z neho stala mimoriadne obľúbená osobnosť. Venoval sa tiež politike.

Andrej Hryc (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)
Zobraziť galériu (8)
Andrej Hryc (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

V júni nás opustila legendárna Popoluška

9. jún otriasol nielen Českom, ale aj Slovenskom. V tento deň nás opustila česká herečka Libuše Šafránková, známa hlavne ako filmová Popoluška. Päťdesiat rokov patrila k najobľúbenejším a najpôvabnejším českým herečkám. Stvárnila mnoho filmových i divadelných úloh, najmä v pražskom Činohernom klube. Patril k nej aj veľký komediálny talent, ktorý uplatnila okrem iného po boku svojho manžela Josefa Abrháma, napríklad vo filme Vrchní, prchni, Báječní léta pod psa či v televíznej Svatební cesta do Jiljí. Šafránková bola v deň svojich 68. narodenín (7. júna) hospitalizovaná, 9. júna zomrela.

Libuše Šafránková ako Popoluška (Zdroj: Repro foto YouTube/Ewaasia)
Zobraziť galériu (8)
Libuše Šafránková ako Popoluška (Zdroj: Repro foto YouTube/Ewaasia)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Ewaasia)

Nezabudnuteľný Lasica zomrel pri tom, čo miloval

18. júla zasiahlo Slovensko úmrtie slovenského humoristu, dramatika, prozaika, textára, herca, režiséra, moderátora a speváka Milana Lasicu. Zomrel vo veku 81 rokov, keď odpadol na výročnom koncerte Bratislava Hot Serenaders. Pred filmovou kamerou debutoval Milan Lasica vo filme Vždy možno začať v roku 1961. Postupne vytvoril mnoho postav v úspešných filmoch ako napríklad Sladké hry minulého leta (1969), Traja veteráni, Jožko Púčik a jeho kariéra (oba 1983), Utekajme, už ide! (1986), Pehavý Max a strašidlá (1987) či Obsluhoval jsem anglického krále (2006). S Júliusom Satinským tvoril legendárne duo.

Milan Lasica (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)
Zobraziť galériu (8)
Milan Lasica (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)  (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Francúzsky velikán Jean-Paul Belmondo svet opustil v septembri

Celý svet smútil. 6. septembra vo veku 88 rokov zomrel francúzsky velikán Jean-Paul Belmondo. Herec, prezývaný aj Bébel, bol považovaný za jedného z posledných žijúcich velikánov francúzskej kinematografie, jej Novej vlny v 50. a 60. rokoch 20. storočia. Počas 60 rokov svojej kariéry sa Belmondo objavil v 80 filmoch a zanechal po sebe nezabudnuteľné úlohy, nielen herecké, ale aj kaskadérske. Na výslnie sa dostal postavou mladého šviháka v snímke Na konci s dychom, ktorú režíroval Jean-Luc Godard.

Jean-Paul Belmondo (Zdroj: TASR/AP/Lionel Cironneau)
Zobraziť galériu (8)
Jean-Paul Belmondo (Zdroj: TASR/AP/Lionel Cironneau)  (Zdroj: TASR/AP/Lionel Cironneau)

Úmrtia ďalších filmových a seriálových obľúbencov

16. apríla opustila svet britská herečka Helen McCrory, predstaviteľka Narcisy vo filmoch o čarodejníkovi Harrym Potterovi. Zomrela na rakovinu, mala iba 52 rokov. „Zomrela pokojne doma, obklopená láskou priateľov a rodiny. Zomrela tak, ako žila. Bez strachu. Milovali sme ju a vieme, aké sme mali šťastie, že bola súčasťou našich životov. Žiarila tak jasne. Teraz choď, moja milá, do neba a ďakujem ti," oznámil vtedy jej manžel a herec Damian Lewis.

Helen McCrory ako Narcisa Malfoyová (Zdroj: Repro foto YouTube/Evelyn Jackson)
Zobraziť galériu (8)
Helen McCrory ako Narcisa Malfoyová (Zdroj: Repro foto YouTube/Evelyn Jackson)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Evelyn Jackson)

Vo veku 57 rokov zomrel 21. septembra americký herec Willie Garson, najviac známy úlohou talentového agenta Stanforda Blatcha v seriáli Sex v meste. Oznámil to jeho syn. Informácie priniesol v stredu webový portál britskej spravodajskej televízie BBC. Príčina hercovej smrti nebola zverejnená. Garson bol tiež známy ako podvodník Mozzie v televíznom seriáli Biele goliere (White Collar).

Vľavo Willie Garson so Sarah Jessicou Parker (Zdroj: SITA/AP/Matt Sayles)
Zobraziť galériu (8)
Vľavo Willie Garson so Sarah Jessicou Parker (Zdroj: SITA/AP/Matt Sayles)  (Zdroj: SITA/AP/Matt Sayles)

Americký herec James Michael Tyler, známy najmä vďaka úlohe Gunthera v televíznom sitkome Priatelia, zomrel 24. decembra vo veku 59 rokov. Tyler zomrel pokojne vo svojom dome v Los Angeles v nedeľu. Hercovi v roku 2018 diagnostikovali rakovinu prostaty v pokročilom štádiu, informovala televízia Sky News. "Svet ho poznal ako Gunthera z úspešného seriálu Priatelia, no Michaelovi milovaní ho poznali ako herca, hudobníka, aktivistu za budovanie povedomia o rakovine a milujúceho manžela," napísal hercov manažér. 

James Michael Tyler (v žltom) ako Gunther v seriálových Priateľoch (Zdroj: Repro foto YouTube/TBS)
Zobraziť galériu (8)
James Michael Tyler (v žltom) ako Gunther v seriálových Priateľoch (Zdroj: Repro foto YouTube/TBS)  (Zdroj: YouTube/ TBS)

Viac o téme: Milan LasicaJean-Paul BelmondoLibuše ŠafránkováAndy Hryc
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu