Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Smutný koniec roka: Odišla legenda, ktorá nás bavila 70 rokov! O tri týždne by mala 100, herci spomínajú

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP, Matt Sayles)

Necelé tri týždne pred svojimi stými narodeninami zomrela americká herečka Betty Whiteová. Informoval o tom dnes časopis People s odvolaním sa na jej agenta.

Herečka, ktorej kariéra sa rozpínala cez osem desaťročí, sa najviac preslávila vďaka úlohe v seriáli z prelomu 80. a 90. rokov The Golden Girls o štvorici postarších dám, ktoré si v Miami užívajú jeseň života.

Myslel som si, že bude žiť večne

"Hoci Betty mala čoskoro osláviť 100 rokov, myslel som si, že bude žiť večne," povedal časopisu People herečkin agent a blízky priateľ Jeff Witjas. Na herečku si zaspomínalo mnoho jej hereckých kolegov, ktorí sa s ňou poznali, pracovali s ňou alebo si vážili jej prácu. 

Zobraziť galériu (6)
"The Golden Girls" (Foto: SITA/AP/Nick Ut)  (Zdroj: SITA/AP/Nick Ut)

Herci smútia

Ryan Reynolds

"Svet teraz vyzerá inak," napísal herec Ryan Reynolds s tým, že vždy dokázala predčiť očakávania a starla s gráciou.

Debra Messing

Ó, nie. Bola hravá, provokatívny a múdra," napísala Debra Messing. 

Sarah Hyland

"Bolo mi cťou byť v tvojej prítomnosti a pracovať s tebou. Svet stratil jednu z najsilnejších, najmilších a najhumornejších žien," uviedla mladá herečka.

Jamie Lee Curtis

Aj Jamie Lee Curtis bude na herečku spomínať, v spoločnom poste jej vzdala hold nielen ona, ale aj Sigourney Weaver či Kristen Bell. 

Anomália s viac ako 70-ročnou kariérou

V zábavnom priemysle, ktorý sa orientuje na mladosť a kde sa kariéra herečky po štyridsiatke môže chýliť ku koncu, bola Whiteová anomáliou, napísala agentúra Reuters. Whiteová bola hviezdou v 60. rokoch a fenoménom popkultúry v 80. a 90. rokoch. Na televíznych obrazovkách bola viac ako 70 rokov. 

Smutný koniec roka: Odišla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello)

"Je neuveriteľné, že som stále v odbore a že to so mnou stále znášate," povedala Whiteová pri vystúpení na slávnostnom odovzdávaní cien Emmy v roku 2018, kedy bola ocenená za svoju dlhú kariéru. "Je neuveriteľné, že môžete mať dlhú kariéru tak dlho a ľudia to stále znášajú. Kiež by to tak bolo aj doma," dodala.

Začínajúcu kariéru prerušila vojna

 

etty Whiteová sa narodila 17. januára 1922 v obci Oak Park v americkom štáte Illinois. Rodina Whiteovcov sa počas vrcholiacej Veľkej hospodárskej krízy presťahovala do Los Angeles, pričom Betty, ktorá bola jedináčikom, tam koncom 30. rokov začala pracovať ako herečka a modelka, píše spravodajská stanica BBC.

Predstavitelia šou
Zobraziť galériu (6)
Predstavitelia šou "Mary Tyler Moore Show" s ocenením Emmy. Zľava Ed Asner, Betty White, Mary Tyler Moore a Ted Knight. (Foto: SITA/AP/Reed Saxon)  (Zdroj: SITA/AP/Reed Saxon)

Jej začínajúcu kariéru však prerušila druhá svetová vojna, počas ktorej pôsobila v dobrovoľníckej službe amerických žien. Po vojne sa vrátila k šoubiznisu, najskôr však nevedela nájsť herecké uplatnenie a tak namiesto toho pôsobila v rozhlase, kde mala aj vlastnú reláciu. Na televízne obrazovky sa vrátila v roku 1949, keď spoločne s Alom Jarvisom uvádzala zábavnú šou Hollywood on Television.

Veľký úspech

Veľký herecký úspech zožala v 70. rokoch vďaka úlohe Sue Ann Nivensovej v seriáli The Mary Tyler Moore Show. Najviac ju však preslávilo až stvárnenie naivnej a milej Rose Nylundovej v seriáli The Golden Girls, ktorý sa v USA vysielal v 80. a 90. rokoch. Získala viacero prestížnych ocenení vrátane Grammy v roku 2012 (v kategórii hovorené slovo) a ôsmich televíznych cien Emmy, z ktorých poslednú (za celoživotné dielo) jej udelili v roku 2015.

Smutný koniec roka: Odišla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Ringo H.W. Chiu)

Už som sa nevydala, lebo lásku svojho života som už poznala

 

ola trikrát vydatá, pričom jej posledným manželom — a podľa jej slov "láskou jej života" — bol americký herec Allen Ludden, s ktorým ostala až do jeho smrti v roku 1981. "Predtým som spravila dve chyby, ale to sa počas hľadania životnej lásky stane," povedala pred rokmi komička. Po Luddenovi sa už nikdy nevydala, pretože svoju životnú lásku už stretla a ďalej nehľadala. Vlastné deti Whiteová nemala, bola však nevlastnou matkou troch Luddenových potomkov z jeho predošlého manželstva.

Smutný koniec roka: Odišla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision)

Viac o téme: Betty White
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu